onsdag, juli 11, 2007

Norsktest for stemmerett

FrPs svar på Duracellkaninen: Per Willy Amundsen er ustanselig på ferde. Nå synes han det er for enkelt å få anledning til å stemme i Norge. Det har han en løsning på:

- Vi ønsker å innføre en kunnskapstest om Norge, en språktest og krav om norsk statsborgerskap før det gis stemmerett, sier Amundsen til NRK.
Siden FrP er så opptatt av å ikke diskriminere noen, forutsetter jeg at denne testen må gjelde alle nordmenn. Da bør andre politikere trykke forslaget til sitt bryst. Da kan de endelig få redusert FrPs oppslutning.

9 kommentarer:

Unknown sa...

Jeg synes det slett ikke er noe dum idè med en aldri så liten samfunnstest - forutsatt at samtlige som ønsker å være stemmeberettigede i Norge må ta den. Samtidig frykter jeg at det fort kan slå negativt ut i forhold til valgdeltakelsen, og den er jo lav nok fra før av. Jeg håper Per Willy Amundsen også kan komme opp med noen forslag til hvordan øke valgdeltakelsen..

Egoisten
- Åtgaumsforvaltar med fast plass i valgstyret..

Knut Johannessen sa...

Jeg er uenig. Det er definitivt ikke noen god idè å innføre en samfunnstest for å få avgitt stemme. Gad vite hvor man skulle legge den lista og hvem som skulle utforme spørsmålene.

Jeg synes dagen ordninger der man ved stortingsvalget må være 18 år og norsk statsborger og kommune/fylkestingsvalg der man i tillegg oppnår stemmerett også ved å ha bodd i her i 3 år er kriteria gode nok.

At det ytterligere ville redusere valgdeltagelsen (som i lokale valg er lav nok) gjør det ikke bedre.

Amundsens utspill føyer seg inn i rekken av mindre gjennomtenkte fra den kanten. Som f. eks. at alle religiøse seremonier måtte holdes på norsk fordi man da kunne kontrollere det som ble sagt. Da Amundsen oppdaget at det også gikk ut over katolikker bl. a. så ble det stille. For ikke å snakke om all tungetale i frikirkemenigheter.

Ignoramus sa...

Herlig knehøne under beltestedet til FrP. Hva med en obligatorisk logikktest for politikere som vil komme med utspill?

Ignoramus sa...

...selvpåført knehøne, må jeg få legge til. FrP- gjør det metaforisk-anatomisk umulige mulig!

Knut Johannessen sa...

Ørjan: Godt poeng, men hvordan får du til en knehøne OVER beltestedet? Rent bortsett fra om du står på hodet, mener jeg.

Anonym sa...

Det er visstnok noe tilsvarende danskene har innført. Og der er testene så vanskelige at de fleste dansker selv stryker...

Odd sa...

Hmm...egne tester for èn bestemt gruppe i samfunnet for at de skal få stemme... hvor er det nå det er blitt prøvd før? Åja, stemmer det. I sørstatene i USA for å hindre svarte i å kunne stemme.

Knut Johannessen sa...

Odd: Det er riktig. I noen stater hadde man frem til 1965 en Literacy test, i tillegg til at man måtte søke om å få stemme. Det kan tenkes at PWA har gjort noen googlesøk.

Anonym sa...

TILSLAGSORD ARTIKKEL FRA BOKMÅLSORDBOKA (offisiell rettskriving)
knehøne ~høne ynkelig person, reddhare

Blander nok med uttrykket "lårhøne". Som jo er et spark i låret.