tirsdag, august 26, 2008

Hvem jukset på Stortinget?

Stortingsrepresentanter ber hvert 4. år om din og min tillit. Vi forventer at det er hederlige, ærlige mennesker vi velger inn. Det er det god grunn til å tvile på.

Jukset med pensjonsutbetalinger som avsløres i dag, er meget alvorlig. De ypperste tillitsvalgte for det norske folk, skal være til å stole på. Hvilke signaler gir det folket om våre stortingsrepresentanter begynner å jukse. Hvorfor ikke vi, når folkets kårne kan gjøre det?

Stortingsrepresentanter har, og skal ha en anstendig lønn og en pensjon som reflekterer det spesielle i å forlate den stilling man har for å "tjene" folket. Derfor er det ikke urimelig om disse ordningene er gode og tildels bedre enn for andre stillinger. Stortingspensjonen er en meget god ordning.

Men når grådigheten overtar, og gode ordninger ikke er gode nok, må det ryddes opp. Presidentskapet må gjennomgå alle pensjonsutbetalinger innenfor foreldelsesfrister. Og kreve tilbakebetaling.

Det bør innføres strengere regler. Tillit til den enkelte er ikke godt nok.

Og skattebetalere har krav på å vite hvem som jukset. Det kan være at selv om disse er stortingspensjonister nå, så innehar de andre viktige verv på vegne av felleskapet. Det bør de ikke fortsette med.

Oppdatert: I følge Dagsavisen er de 6 "pensjonistene":

Kjell Magne Bondevik, Krf
Torbjørn Berntsen, Ap
Erik Dalheim, Ap
Magnus Stangeland, Sp
Anders Talleraas, H
Hallgrim Berg,H

Oppdatert 2:

Ny mann på lista:
Tore Austad, H

Forøvrig går prisen for beste unnskyldning (foreløbig) til Torbjørn Berntsen:

"Jeg har jo ikke stjælt penga. - Dette er en forferdelig historie. De som har ansvaret for å sende ut penger, blant annet pensjoner har et ansvar for å sende ut riktig beløp, sa Berntsen."
Problemet er at Berntsen har ansvaret for å si fra om sine øvrige inntekter.

Dersom en trygdemottaker som hadde fått mer enn 60 000 for mye utbetalt uten å si fra, hadde kommet med denne forklaringen i norsk rett, så hadde vedkommende fått ubetinget fengsel. Det har Torbjørn Berntsen vært med på å bestemme.

Tro hva John "shitbag" Gummer hadde sagt om en slik oppførsel?

Oppdatert 3: Dagbladet har tilgang til revisjonsrapporten fra Riksrevisjonen som du kan laste ned her

29 kommentarer:

Anonym sa...

HELT ENIG!!!!!!

Anonym sa...

Apropo ærlighet, hva med historien om Jens Stoltenbergs parkerings uhell og den tomme lappen på den andre bilen?

-Dersom denne historien er sann, blir Norge ledet av en umoralsk feiging som atpåtil er gjerrig? -Med ande ord en god utenrikspolitiker?

s sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Anonym sa...

Og, var det ikke noen greier med skattefritak for eks-politiker i Frankriket som Gro Brundtland benyttet seg av; etter selv å ha vært med å stemme inn en gunstig lov for det og videre glemme at den eksisterte til hun selv kunne benytte seg av den...

Politiker bør ikke selv få sette sin egen politiske agenda. -Bukken og havresekken...

www.hundreårsmålene.no

s sa...

6 stykker har altså hver fått 100.000 i året for mye pga. for høye ekstrainntekter.

Slår meg ikke nødvendigvis som overlagt svindel. Særlig ikke om det er brutto. Men det er åpenbart at systemet må legges om.

Milton Marx sa...

Det er sviende, åkke som, Spenn. Resten av befolkningen lider under et system med millimeternøyaktighet - og nåde den som ikke innberetter sine inntekter. Skal da de som innførte herket for flertallet ikke være underlagt samme?

Anonym sa...

Dette er da vel omtrent som forventet.

Tross alt lever de jo av å lyve for oss, og de har i hovedsak EN interesse - nemlig å bli gjenvalgt. Derfor bruker de hver for seg så godt de kan våre penger på å SMØRE hjemkommuner/fylker og interesseorganisasjoner som kan få dem gjenvalgt.

Jeg er snarere overrasket over at dette ikke var mere utbredt (men nå skal de jo heldigvis sjekkes nøyere).

Knut Johannessen sa...

Spenn: Jeg synes du tar litt lett på det. Det er tross alt de som vedtar de lovene alle vi andre må følge, som har gjort dette. Her er jeg på linje med Milton Marx.

Dersom du jukser med trygdemidler så er grensen for ubetinget fengsel, 60 000 kr. Da blir ikke dette småbeløp.

Hva tror du en minstepensjonist føler, 100 000 er jo bare litt mindre enn det han/hun får.

Knut Johannessen sa...

IvarE: Du må ikke gi opp håpet :-)

Anonym sa...

- Dette er en forferdelig historie. De som har ansvaret for å sende ut penger, blant annet pensjoner har et ansvar for å sende ut riktig beløp, sa Berntsen.

Der jeg jobber er man lov-pålagt å si ifra dersom man får for mye i lønn. Deretter blir man trukket det samme beløpet på neste lønning.
Enkelt og greit for de fleste

Det kan vel ikke bare kalles juks, dersom man velger å beholde penger man ikke har krav på!!?

Bærebjelken!!

Anonym sa...

- Dette er en forferdelig historie. De som har ansvaret for å sende ut penger, blant annet pensjoner har et ansvar for å sende ut riktig beløp, sa Berntsen.

Der jeg jobber er man lov-pålagt å si ifra dersom man får for mye i lønn. Deretter blir man trukket det samme beløpet på neste lønning.
Enkelt og greit for de fleste

Det kan vel ikke bare kalles juks, dersom man velger å beholde penger man ikke har krav på!!?

Bærebjelken!!

Knut Johannessen sa...

Anonym: Jeg leste også Berntsens forklaring med en viss forundring. Han har jo selv vært med på å vedta hvordan slike tilfeller skal behandles når det gjelder for mye utbetalt trygd eller pensjon. Se dette eksemplet fra Aftenposten.

Berntsen gjør et patetisk forsøk på å frikjenne seg selv. Han burde vite bedre.

Anonym sa...

Synd vi må oppleve svindel fra folkevalgte. Vi opplever juks fra Statoil, juks fra Statsminister, juks fra Stortinget. Er det rart juks er blitt folkesykdom nr 1. Hvem skal ta tak i problemene? Snart flytter vi, uinteressant å bidra til fellesskapet når det fungerer slik vi opplever hverdagen.

Sondre Olsen sa...

jeg tror bondevik er ærlig jeg. han kontaktet stortingets administrasjonen for å sjekke opp i dette, og gjorde som han fikk beskjed om. Skulle han tvile på dette og ringe riksrevisjonen? D er d ingen andre som ville kommet på

Knut Johannessen sa...

Sondre: Er det partilojaliteten som slår ut? :-) Men du kan jo håpe at det er slik. Det tar seg ikke godt ut for KrF med en slik sak på tapetet.

Anonym sa...

Jada, Berntsen hadde en mildt sagt dårlig bortforklaring, og han har vært minister og forvaltet milliarder på vegne av oss. Skremmende! Hederlige politikere finnes vel ikke ikke. "Rart" at så mange stortingspolitikere holder ut i 12 år for å opparbeide seg full pensjon......
Er ikke dette et tillitsverv? Eller er det en jobb hvor det gjelder å tyne ut mest mulig fra samfunnskassa etter mottoet: DETTE FORTJENER JEG. Hva med å innføre en ordninger hvor de beholder den lønna som de har i sitt "sivile liv" med et prosentvis påslag i pensjonen når pensjonsalder oppnås. Kanskje ville vi få dyktigere politikere enn de vi har i dag, i hvert fall færre lærere og bønder som er prosentvis overrepresentert på Tinget.

Anonym sa...

VP skrev:
"Stortingsrepresentanter har, og skal ha en anstendig lønn og en pensjon som reflekterer det spesielle i å forlate den stilling man har for å "tjene" folket. Derfor er det ikke urimelig om disse ordningene er gode og tildels bedre enn for andre stillinger. "

>>>Her må jeg si meg fullstendig uenig med deg, Vox. Stortingspolitikere bør ha en anstendig lønn. Ja. Gjerne høyere enn i dag. MEN de må leve etter samme regelverk som alle oss andre. Hvis ikke blir det et A og B samfunn. Det er helt hinsides at Politikerne ikke har samme pensjonsordning som alle oss andre!

Hvis en velferdsstat i det heletatt skal fungere, så kan ikke enkelte grupper har særgoder som de andre ikke får ta del i. Spesielt ikke de som lager reglene. Slikt undergraver velferdsstaten - i tillegg til det skaper forakt for politikerne!

Forøvrig håper jeg de innvolverte faktisk blir politianmeldt hvis det skulle være grunnlag for det (det ser ikke ut til at Bondevik er i faresonen).

Mvh
SMasterG

Knut Johannessen sa...

SMasterG:

Jeg synes ikke du er særlig konsekvent i din argumentasjon: Du kan akseptere at stortingsrepresentanter kan ha vesentlig høyere lønn enn medianinntekten, men ikke bedre pensjonsordning enn "oss andre"?

"Det er helt hinsides at Politikerne ikke har samme pensjonsordning som alle oss andre!"

Ja, hva har "alle oss andre"? Det er jo ikke slik at pensjonsordningene er like. En hjemmeværende husmor som evt. velges inn på Stortinget har jo langt lavere pensjon enn en direktør i det private næringsliv.

Selv om det er meget gode pensjonsordninger på Stortinget, så finnes det gode ordninger utenfor også. Derfor har jeg litt vanskelig med å forstå hva du mener med "samme pensjonsordning som alle oss andre"

Men at folkevalgte ikke følger regler de selv vedtar, det er ikke akseptabelt.

Anonym sa...

Jeg synes denne saken også er litt festlig. Det opplyses at pensjonsordningen er basert på tillit, samtidig som politikere scorer lavest på tillit i omdømmeundersøkelsene hvert eneste år. Blir ikke omtrent like gjennomtenkt som å la pyromanen sitte nattevakt på fyrstikkfabrikken?

Sondre Olsen sa...

hehe, knut:) Partilojaliteten er i orden, men jeg håper ikke det er det som gjør at jeg forsvarer Bondevik. Rett skal være rett. Når til og med Hagen forsvarer Bondevik er det vel grunn til å tro at pressen har gått litt vel langt;)

Er du ikke enig i at saken virker blåst opp? Ingen tviler vel på at Bondevik tok kontakt med Stortingets administrasjon? Og hvis han betalte tilbake det han skyldte da, skal vi refse han fordi han ikke tok kontakt med Riksrevisjonen?

Jeg er ganske sikker på at stortingets administrasjon snart kommer med fakta som beviser at Bondevik har sitt på det tørre.

Milton Marx sa...

Sondre: Det Bondevik har gjort, er vel å unndra opplysninger, er det ikke? Det han gjør, er jo like edelt som en butikkstjuv som tilbyr seg å betale når han blir tatt.

Hva var det nå hjertebarnet hans het.... Verdikommisjonen?

Det er faktisk forskjell på om formannen i f.eks. skattebetalerforeningen skulle snyte på skatten (hvilket han neppe trenger) og om Bondevik snyter det offentlige.

Én enkelt slik historie er nok til at Bondevik ikke greier å fremkalle den mildeste svovelduft når han refser MIN moral - kun latter.

Anonym sa...

dette bør jo skape presidens for andre i samme situasjon da,hvis de slipper unna med dette mener jeg

Anonym sa...

Vox,

“Jeg synes ikke du er særlig konsekvent i din argumentasjon: Du kan akseptere at stortingsrepresentanter kan ha vesentlig høyere lønn enn medianinntekten, men ikke bedre pensjonsordning enn "oss andre"?

>>>Konsekvent og konsekvent. Ja, vel. Jeg vil pastå at lønn er en mer ærlig betalingsform enn for eksempel gunstig pensjonsordninger. Det er slik vi aller fleste blir betalt. Ja, det finnes en del av oss som har andre betalingsformer også, men jevnt over er det vanlig lønn som er det vanligste. Og skattereglerne fungerer deretter. Ved å belønne politikere annerledes enn “vanlige folk” (om jeg skulle bruke “vanlige folk” eller “oss andre”, og for så å sette det i anførselstegn skulle ikke spille noen rolle – du forstår jeg mener flertallet av norske arbeidere).

“Ja, hva har "alle oss andre"? Det er jo ikke slik at pensjonsordningene er like. En hjemmeværende husmor som evt. velges inn på Stortinget har jo langt lavere pensjon enn en direktør i det private næringsliv. “

>>>Det jeg sikter på I min kritikk er ikke størrelsen på pensjonen, men hvilket grunnlag de har for å få full pensjon (full pensjon etter 12år på stortinget I motsetning til 40 år for en arbeider - deltidsansatte vil "aldri" oppnå full pensjon), når de kan ta ut pensjon (summen av alder på tinget + alder = 75år) og hvilke rettigheter de har til å tjene penger uten trekk I pensjon (“sporadiske inntekter” under pensjonutbetaling, maks 430.000). Hva er det man egentlig ønsker å oppnå med en slik pensjonsordning ?

Ja, det er enkelte som har gode pensjonsordninger på “utsiden også”. Men hva så? De som har slike gode pensjonsjonsordninger har også høyere lønninger. Jeg ser ikke at du brukte argumentet når jeg mente det var viktigere at de hadde høyere lønn.

PS! I dag, hvor det nå er kjent at Bondevik er "frikjent", har debatten fått krigstypene fått en ny (men ikke uventet) vri; "Mangemilionær har jukset til seg superpensjon". Hva pokker har økonomisk- og eller yrkesmessig bakgrunn å si på alvorligheten av lovbruddet?

Skal det liksom være mindre kriminelt å svindle til seg penger hvis man har 200.000 i formue, i motsetning til 3 mill? Blir så oppgitt....


Mvh
SMasterG

Anonym sa...

Vox,

“Jeg synes ikke du er særlig konsekvent i din argumentasjon: Du kan akseptere at stortingsrepresentanter kan ha vesentlig høyere lønn enn medianinntekten, men ikke bedre pensjonsordning enn "oss andre"?

>>>Konsekvent og konsekvent. Ja, vel. Jeg vil pastå at lønn er en mer ærlig betalingsform enn for eksempel gunstig pensjonsordninger. Det er slik vi aller fleste blir betalt. Ja, det finnes en del av oss som har andre betalingsformer også, men jevnt over er det vanlig lønn som er det vanligste. Og skattereglerne fungerer deretter. Ved å belønne politikere annerledes enn “vanlige folk” (om jeg skulle bruke “vanlige folk” eller “oss andre”, og for så å sette det i anførselstegn skulle ikke spille noen rolle – du forstår jeg mener flertallet av norske arbeidere).

“Ja, hva har "alle oss andre"? Det er jo ikke slik at pensjonsordningene er like. En hjemmeværende husmor som evt. velges inn på Stortinget har jo langt lavere pensjon enn en direktør i det private næringsliv. “

>>>Det jeg sikter på I min kritikk er ikke størrelsen på pensjonen, men hvilket grunnlag de har for å få full pensjon (full pensjon etter 12år på stortinget I motsetning til 40 år for en arbeider - deltidsansatte vil "aldri" oppnå full pensjon), når de kan ta ut pensjon (summen av alder på tinget + alder = 75år) og hvilke rettigheter de har til å tjene penger uten trekk I pensjon (“sporadiske inntekter” under pensjonutbetaling, maks 430.000). Hva er det man egentlig ønsker å oppnå med en slik pensjonsordning ?

Ja, det er enkelte som har gode pensjonsordninger på “utsiden også”. Men hva så? De som har slike gode pensjonsjonsordninger har også høyere lønninger. Jeg ser ikke at du brukte argumentet når jeg mente det var viktigere at de hadde høyere lønn.

PS! I dag, hvor det nå er kjent at Bondevik er "frikjent", har debatten fått krigstypene fått en ny (men ikke uventet) vri; "Mangemilionær har jukset til seg superpensjon". Hva pokker har økonomisk- og eller yrkesmessig bakgrunn å si på alvorligheten av lovbruddet?

Skal det liksom være mindre kriminelt å svindle til seg penger hvis man har 200.000 i formue, i motsetning til 3 mill? Blir så oppgitt....


Mvh
SMasterG

Anonym sa...

Milton: Nå sjekket jo faktisk Bondevik dette flere ganger for å være sikker på at det riktige ble gjort, og etter det viste seg at han tjente mer enn han hadde trodd, sørget han for uoppfordret å betale tilbake. Og angående moral, jeg har ikke sett Bondevik med pekefingeren så mange ganger, selv om det definitvt er noen slike tullinger i partiet hans (og andre partier også).

Da er jeg heller mer kritisk til Berntsen som ser ut til å "gi faen" som jeg tipper han selv ville uttrykt det.

Anonym sa...

Berntsen klarer jo å gjøre det om mulig enda verre for seg selv, når nan nå presterer å si "ærlig talt, jeg har aldri lest regelverket".

Og til hans "Jeg har jo ikke stjælt penga." - JO, DET ER NETTOPP DET HAN HAR GJORT!

Knut Johannessen sa...

SMasterG: Jeg konstaterer at vi er en smule uenig på dette punktet. Men jeg er mer bekymret om vi nå starter diskusjonen om nivået på stortingspensjonen. Det er en annen sak. Som vi selvsagt skal diskutere, men nå legges det snart frem et forslag til endring av reglene, så da blir det god anledning til det.

Grunnen til at det bekymrer meg å blande nivået på pensjonen inn det som har skjedd nå, er at diskusjonen om juks forstummer og blir en diskusjon om pensjonsnivå istedet.

Det som har skjedd i saken er sannsynligvis så grovt at det for alle andre hadde medført ubetinget fengselsstraff. Og det rokker ved noe veldig fundamentalt i det representative demokratiet:TILLIT.

Derfor bør stortingets presidentskap først som sist, politianmelde disse sakene. Da kan vi få en mer objektiv vurdering og dersom det konkluderes med at man har gjort feil, så må disse få sin straff på lik linje med deg og meg. Om vi gjør samme feilen/eller jukser bevisst.

Noe annet vil ikke bli forstått av "folk flest", tror jeg.

Admiral_Gullars sa...

He he he oh herlige skadefryd (ohoi)

Allerede for to år siden advarte jeg om at Norge er på vei mot å utvikles til ett semi-korrupt plutokrati; noe jeg fikk følingen med nettvreden for.
(just believe me)

Nå dette jo det ene skjelettet etter det andre ut av skapene her; både hva angår den politiske eliten og den finansielle eliten.

Jeg tror helt oppriktig at det vi til nå har sett, bare er toppen av isfjellet; vi har det "beste" foran oss :D

Admin sa...

Man skal ikke tro på alt man leser i aviser.