onsdag, januar 28, 2009

Må Healer-Hanssen gå?

Siden krigen i Midt-Østen, er det vel ingen sak som har engasjert blogge-andedammen mer enn Bjarne Håkon Hanssens flørt med Snåsamannen. Etter en overfladisk gjennomgang, ser det ut til at flertallet mener at han er uskikket til stillingen. Pressen er mer tilbakeholden. Ja, VG er endog krystallklar i sin støtte igårsdagens leder.

«Helseministeren må selvsagt få fortelle sin historie om Snåsamannen. Snåsamannen har aldri tatt betalt. Han oppfordrer folk til å gå til fastlege, og til å følge behandlingsoppleggene de er inne i. Vi vet ikke hva Snåsamannen er. Men vi er sikre på at han ikke er en humbugmaker»

Det kan kanskje ha en sammenheng med at det nok er et stort flertall i folket for dette synet. Det gjelder å ikke støte sine lesere.

Personlig tror jeg ikke Healer-Hanssen har tenkt seg godt nok om. Eller forstått rekkevidden av det han driver med. Og siden han kanskje kunne tenkt seg en runde til som statsråd, (ja da, jeg vet at han ikke går for gjenvalg på Stortinget) så visste han nok godt at det store flertallet av folket var på hans side. Sånn sett helt ufarlig altså.

Det jeg synes er kritikkverdig er at han glemmer hvilken autoritet en helseminister tross alt har og hvilken fare det ligger i et slags godkjentstempel på det Snåsamannen driver med. Det finnes flere på dette markedet som kanskje har en høyere sjarlatanfaktor. Det burde Hanssen tenkt på.

Men de som vil sparke ham ut av regjeringen for dette, bør tenke seg litt om. Det innebærer i praksis at ingen som bekjenner seg til kristendommen kan ha et slikt verv. Fordi man da tror på helbredelse ved bønn. Er det noe mindre kontroversielt enn det Joralf Gjerstad gjør?

Det er ikke lenge siden vi hadde Dagfinn Høybråten som helseminister. Meget aktiv i Misjonskirken. Eller pinsevennen Ansgar Gabrielsen. Som også har gått ut med støtte til Hanssen. Begge tror på helbredelse ved bønn. For ikke å glemme ex-statsminister Bondevik.Vel, hadde det bare virket, så kunne jo helsebudsjettene blitt kraftig redusert. Men det gjør det jo ikke.

I en "meningsmåling" som ble gjort i TV2s Holmgang (15. oktoberg 2003), var det faktisk 80% som sa at de trodde på helbredelse ved bønn ! Så jeg tror ikke det blir noe massivt folkekrav om at Healer-Hanssen må gå.

Varme, gode hender derimot. Det virker. Men det er jo ingen overraskelse for de som liker kroppskontakt. Av ulike slag.

Så da gjenstår det å finne en agnostiker eller ateist som helseminister. Eller kanskje det viktigste er å finne en som fungerer. Åkkesom?

Men Bjarne Håkon Hanssen har klart å fjerne fokus fra det som er hans største hodepine. Av et slag som selv ikke Snåsamannen kan helbrede. Et helsevesen mer eller mindre ute av styring. Der køene vokser selv om vi pøser inn stadig merpenger. Vi har passert 100 milliarder og det er ingen bunn i sluket.

Regjeringen v/helseministeren visste at dette kunne bli en stygg sak foran valget, men regisserte det glimrende. Det skal de ha. Hanssen fikk oppnevt samhandlingsutvalget som skulle løse de fleste problemer. Dette skal legge frem sine konklusjoner i april og da kommer Hanssen med sin nye reform. Og reformarbeide tar tid, så alle problemer i helsevesenet som kommer opp i valgkampen skal løses av reformen.

En glimrende strategi. Kritikerne er satt mer eller mindre sjakk matt i hele valgkampen. Media er fullstendig fraværende og har kjøpt Hanssens ønske om fredningstid til reformen får virke. Selv om de fleste problemene vedr. samhandling var adressert for lenge siden og arbeidet burde vært gjort forlengst. Men da hadde ikke regjeringen fått kjøpt seg tid nok.

Dette er en del av arbeidsdagen til Healer-Hanssen som er langt viktigere for de fleste av oss, enn Snåsamannens kolikkhealing. Men vi rekker ikke å stille ham til ansvar for det før valget. Dessverre.

Oppdatert torsdag 29.01: Det blir verre og verre. Nå har snart hele regjeringen gått ut med sine overnaturlige opplevelser. Helga Pedersen blir sinna på forskere som ikke vil akseptere påstandene uten bevis. Men når Olav Gunnar Ballo som lege og påtroppende sjef for Rettsmedisinsk Institutt, tror at bønn stanser blødninger, eller rettere sagt står offentlig frem med det, da begynner det å bli bra.

Den eneste som har vett nok til ikke å kommentere er Jonas Gahr Støre. Snåsamannen skal i en middag med ham ha spådd krigen i Gaza. Det trengte man ikke være synsk for å spå.

Jeg foreslår at man oppretter en statsrådspost for Snåsamannen. Uten portefølje. Desperasjonen for ikke å bli gjenvalgt er større enne jeg trodde.

17 kommentarer:

Ragne Rognebær sa...

Jeg har personlig lite tro på healing som medisin, men at det funker for noen, som placebo, er det ingen tvil om. Derimot, har jeg full forståelse for at folk prøver.
Jeg synes en minister må få tro på det han vil, og kan ikke forstå et dette sakl være nok til å skrike om at han må gå. Heller ike at det skal få hele forsiden på en avis, og være temaet i diskusjonsprogrammer. Han har enda ikke vanskjøtet sin post ved å tro på denne "Snåsamannen".
(Og jeg håper for all del at han ikke blir kalt "Healer-Hansen". Det finnes få ting så irriterende som sånne navn. "Big Brother-Ditt" og "Skal vi dnse-Datt".)

Ragne Rognebær sa...

(Jøss, så mange slurvefeil det ble. Bare overse de...)

Knut Johannessen sa...

Jeg synes nok at en ministers personlige synspunkter kanskje bør nedtones noe mer enn Hanssen har gjort her, men proporsjonene er vi enige om.

Når det gjelder navn så er jeg i utgangspunktet enig i dette også. Men Bjarne Håkon Hanssen har selv lagt opp til dette med sitt bevisste bruk av Pølse-Hanssen. Så det får han tåle.

Ragne Rognebær sa...

Hehehe. Han tåler det nok. Om jeg tåler det, er derimot et annet spørsmål. ;)

Anonym sa...

Å kreve Bjarne Håkon Hansens avgang pga dette er tullete. Han deler en erfaring med offentligheten, den er subjektiv, men verken ulovlig eller uetisk.

En stor del av Norges befolkning har forsøkt alternativ behandling, dette inkluderer også mange politikere. Hvis vi krever at Hansen skal gå så må vi også gå andre politikere i sømmene, altså langt inn i deres privatliv, for å finne ut hvordan de stiller seg, og ikke minst hva de og deres familie har prøvd. Hva skal vi si til akupunktur, er det innenfor eller utenfor? Hypnose? Soneterapi? Det blir litt av en jobb du ...

Forresten var det et godt poeng med kristne som tror på helbredelse ved bønn. Jeg gjetter at det vil bli glissent med folkevalgte om vi skal bruke lupe på dette.

Fredrik Mellem sa...

Dette er kort og godt en ytterst pinlig sak.

Anonym sa...

Jeg kunne ikke brydd meg mindre om vår helseminister har benyttet seg av en healer eller ikke.

Jeg skjønner ærlig talt ikke hvorfor denne saken lager så mye bråk,

Ja, jeg er faktisk mer bekymret for de som går rundt å tror på gud. Men jeg lager ikke bråk om det heller!

Olve Hagen Wold sa...

"Men de som vil sparke ham ut av regjeringen for dette, bør tenke seg litt om. Det innebærer i praksis at ingen som bekjenner seg til kristendommen kan ha et slikt verv."

Enig

Anonym sa...

Det er jo litt hips og haps om Snåsamannen har noe for seg eller ei! Vi alle dør jo en dag uansett! Om vi trodde på ham eller ikke trodde på ham er jo egentlig revnende likegyldig. Skjønner ikke hvorfor du henger deg opp i det! Er du gift forresten?

Knut Johannessen sa...

Anonym: Om du hadde lest posten litt bedre, så hadde du skjønt at det ikke var Snåsamannen som var mitt poeng.

Om jeg er gift? Hva har det med saken å gjøre? Med mindre det er snakk et frieri. Jo takk, godt gift også.

Anonym sa...

Kjempebra innlegg. Hvis man skal bruke "man dør jo uansett" retorikk må jo man også mene at vi ikke trenger et helsevesen. Ergo, Hanssen må gå.

Anonym sa...

En ting er at Hansen og Pettersen og Ballo og Gabrielsen osv tror på både det ene og det andre. Det går greit. Vi har ikke så høye forventninger til dem.

Men jeg blir VELDIG nyskgjerrig på i hviken anledning Gahr-Støre, spiser middag og diskuterer midtøsten-konflikter med en gammel spåmann fra nordtrønderlag.

Kan du finne ut mer om dette Vox? Var Stoltenberg også tilstede? Kongen? Obama?

ArbeidskyTrygdemissbruker sa...

Så hiver Ballo og Helga seg inn i diskusjonen som de trorende.
Ja, de har rett. Min mor var fra ei lita isolert og veiløs bygd i Nordland. De bodde rett vedsidenav bygdas skole. Min onkel hugg seg i leggen med øks da han skulle klyve ved. Hans lærer som bodde på skolen kom springende, sa et værs og blødnigene stoppet.
I motsetning til Ballo sier læreren. Dette værset står i Bibelen. Enten ser du det og tolker det og kan stoppe blødnin, eller du ser det ikke og da har du ikke evnen.

Knut Johannessen sa...

Anonym: Grunnen til at Gahr Støre og Snåsamannen spiste middag sammen og løste krisen i Midt-Østen samtidig, var rett og slett at det var i forbindelse med lanseringen av sine respektive bøker. Obama var invitert, men kunne ikke komme. Stoltenberg? Who cares.

ArbeidskyTrygdemisbruker: For meg må folk tro på hva de vil. Men de må lære seg å skille mellom rollen som privatperson og offentlig person. Det er en meget stor forskjell.

Bjarne Håkon Hanssen, Helga Pedersen og Olav Gunnar Ballo må forstå at de blir oppfattet som offentlige personer som gir legitimitet til noe som langt verre kvakksalvere enn Snåsamannen kan utnytte.

Fredrik Mellem sa...

"Bjarne Håkon Hanssen, Helga Pedersen og Olav Gunnar Ballo må forstå at de blir oppfattet som offentlige personer som gir legitimitet til noe som langt verre kvakksalvere enn Snåsamannen kan utnytte."

Ja, Knut! Der er du ved kjernen av problemet.

Anonym sa...

Denne posten er anbefalt på http://sonitus.org/

Anonym sa...

Støre uttaler seg om snåsamannen på TV2-nyhetene klokka 21!