fredag, januar 23, 2009

Krisepakker

Det snekres krisepakker over en lav sko. Men uansett er det mandag som gjelder. Da legger regjeringen frem sin krisepakke. Og mange kommer til å bli såra og vonbrotne.

Det tidligere utstillingsvinduet for den rødgrønne regjeringen, Trondheim, venter seg 13 milliarder. Selv om de trenger det med den skakk-kjørte økonomien de har, blir det nok langt mindre på Rita & co.

"Bondevik-kameratene" la frem sin pakke først. Siv ble ikke invitert. Erna Solberg begrunner det slik:

- Vi tok utgangspunkt i at de alternative statsbudsjetter til Høyre, KrF og Venstre lå veldig tett opptil hverandre. I tillegg var også miljø- og klimaspørsmål et viktig utgangspunkt for oss når vi skulle sette oss ned å besvare regjeringens invitasjon til å komme med innspill til krisepakken, sa Erna Solberg.

Hun henviste også til at FrP ikke har ønsket å komme med innspill til regjeringen, men at Høyre, KrF og Venstre ønsket å bidra til å gi regjeringen gode innspill til den krisepakken som skal legges frem 21. januar.


En forklaring som jeg synes var tynnere enn Twiggy. De tok altså Siv på største alvor da hun "tvilte på om de gadd å levere noe forslag". De ble "lurt."

Forslaget fra de tre var ikke veldig imponerende. Nesten uten unntak var det uten konkrete tiltak og ingen ting var prissatt. Det var en stor svakhet. Totalt 7 sider, fordelt på en overordnet del, en klimadel og en del for næringsliv og arbeidsplasser. Det virket halvhjertet, nærmest en pliktøvelse uten det store engasjementet. Vel vitende at regjeringen gjør som de vil.

Siv Jensen fant selvsagt frem til Høyres svakeste punkt; fravær av personlig skattelette. Selv om Erna protesterte aldri så mye ved å vise til tidligere standpunkt og alternativt statsbudsjett, så måtte hun innrømme at hensynet til de to andre kom foran Høyres skattelettekrav. På en meget effektiv måte fikk Frp vist hva som kan bli Høyres problem i en trepartiregjering.

Selv om jeg har forsøkt så godt jeg kan, forstår jeg fortsatt ikke Høyres strategi med å presentere dette sammen med V og Krf.

Hun som ikke gadd å lage forslag, gjorde det allikevel. Og jeg synes Frp har gjort en god jobb. Ikke fordi jeg er enig i alt som står der, men de har tydeligvis jobbet meget seriøst med utarbeidelsen. Et 25 siders dokument som inneholder konkrete forslag som er konstnadsberegnet. Selvsagt er skattelette med både for privatpersoner, hovedsaklig gjennom økning av minstefradraget, men også næringslivet er tilgodesett. Til og med vern av kulturminner har man funnet plass til. Kontrasten til "Bondevik-kameratenes" dokument er stor.

Jeg tror også man kommer til å finne igjen flere forslag i regjeringens dokument på mandag. Politisk kommentator i NRK, Magnus Takvam karakteriserte da også Frps forslag som moderat, i Politisk kvarter i dag.

Høyres finanspolitiske talsmann, Jan Tore Sanner, mener Fremskrittspartiets krisepakke er et godt utgangspunkt for samarbeid.

- Det er mange gode forslag i Frps krisepakke. Høyre er helt enig i at det er nødvendig å redusere skattene for personer med vanlige lønnsinntekter og for bedriftene, sier Sanner til NTB.
Han er også fornøyd med forslagene om økt satsing på veibygging og fornybar energi.
Det er verdt å merke seg at Høyre ofret den personlige skatteletten på samarbeidets alter og nå omfavner Frp for sin tapte sak. Dette illustrerer da også problemet som Høyre nå har med Frp. Fordi H nødvendigvis må ta hensyn til sentrumspartiene, så kan Frp rappe godbitene som Høyre så gjerne skulle hatt med. Så lenge Frp står utenfor, kommer det til å bli mye av det fremover.

Kanskje man har installert svingdør i Høyres Hus?

Men det er mandag som gjelder. Det kan fort bli en blåmandag for regjeringen.

Bloggposten er oppdatert fredag 23.01. kl. 1055

9 kommentarer:

Sondre Olsen sa...

""Bondevik-kameratene" la frem sin pakke først. Siv ble ikke invitert."

Spør "bondevik-kameratene" om dette faktisk er riktig. Først sier Siv Jensen at det er unødvendig å komme med en hjelpende hånd siden fristen var for kort, og så går hun og gjør seg til offer noen dager etterpå fordi de "ikke fikk være med".

Knut Johannessen sa...

Sondre: Du ser jo det jeg har sitert Erna Solberg på. Vi kan konstatere at Frp ikke var invitert. For å snu det på hodet. Ville Venstre og Krf presentert et felles opplegg med Frp?

Jeg tror du vet svaret. Derfor er det jo ok å ha noen gode unnskyldninger i etterkant.

Admiral_Gullars sa...

Men De vet: Høire og FRP har den samme politikken.
Alt hnadler bare om at Preben ikke synes at det "tar seg ut" å sitte ved Harrys bord.

Kyle sa...

Jeg tror Bondevik-partiene gned seg litt for raskt i hendene når Siv Jensen sa det ikke var vits å komme med forslag.

Som Knut sier er det eneste som "virkelig" teller er det som regjeringen legger frem.
Dette var vitterlig også Sivs budskap. Det som regjeringen ØNSKER å gjøre, det gjør den, uavhenging av opposisjonen.

Odd sa...

Høyre ofret ikke sin skattelette. Den står fast. At man på 22 timer greier å bli enige om noen felles tiltak beyr også at man må innse at noen ting vil ikke samarbeidspartnerne la seg overtale til med kort tid til rådighet.

Høyres skattelettelser for enkeltpersoner står fast. Og det vil de gjøre også i en ny regjering. Der har vi vært krystallklare. Litt overrasket over at du svelger FrPs argumentasjon med hud og hår i denne saken. Vanligvis er du flink til å gå kildene etter i sømmene, så ikke i dette tilfellet.

Knut Johannessen sa...

Odd: Kan vi ikke holde oss til fakta: Vi snakker ikke om Høyres generelle holdning til skattelette, men at Høyre i forslag til krisepakken valgte bort personlig skattelette.

Dette står fast og det kan du ikke snakke deg bort fra.

Dere ble ikke enige med Krf og Venstre om dette og Erna sier jo selv at i dette forslaget så var ikke personlig skattelette viktig nok til å ta med i krisepakken. Eller for å sitere henne fra pressekonferansen:

"Vi er nok litt uenige om hvor viktig skattelette er, men vi er alle enige om at disse tiltakene er viktigere." Hun mener også at rentenedgang er viktigere for etterspørselsvekten enn skattelette. Vel, det er ikke alle som har store lån og som kunne tenke seg en skattereduksjon.

Kilden til dette finner du her: og er å finne ca. 1850 ut i intervjuet, der Magnus Takvam spør om personlig skattelette og forholdet til Frp.

Men jeg antar at du kan dette utenat.

Så du kan altså spare deg for flåseriet om jeg svelger Frps argumentasjon med hud og hår. Jeg klarer utmerket godt å finne ut av dette på egen hånd.

Uttalelsene på pressekonferansen står forøvrig i kontrast til uttalelsene fra Jan Tore Sanner etter at han fikk se Frps forslag. "Men Sanner avviser at Høyre nå virker vinglete i skattepolitikken.

- På ingen måte. Høyre fikk ned personskatten da vi satt i regjering. Vi har fremmet lettelser i personbeskatningen i alle våre forslag, og jeg mener det er riktig å senke skattene for folk med vanlig lønnsinntekter som en del av krisepakkene, sier Høyres nestleder. "
Men altså ikke riktig og viktig nok til å slåss for det mot Krf og Venstre.

Jeg tror mange av Høyres velgere har merket seg det som skjedde og har problemer med å forstå hvorfor ikke Høyre markerer sine egne standpunkt i stedet for å legge frem en felles erklæring sammen med to partier som man ennå ikke har endelig bestemt seg for å sitte i regjering med.

Det kan jo være at noen tenker at "når man måtte velge bort skattelette nå, hva da i senere sammenhenger".

Jeg forstår at det er tungt å bli tatt på senga, men jeg tror de aller fleste som har sett på Frps forslag til krisepakke vil se at den er moderat og at den like godt kunne vært skrevet av Høyre. Ikke mye "casinoliberalisme" der.

Det borgerlige forslaget til krisepakke ser litt "pinglete" i forhold.

Anonym sa...

Vox: Her følger du simpelthen ikke med. Sentrum/Høyre ga regjeringen en rekke innspill. Høyre og Erna ga klar beskjed om at partiet ønsket mer og ville foreslå det. Ingen kan være i tvil om Høyre ønsker, politiske program og record når det gjelder skattelettelser. Du lar deg lett imponere, hvis du mener Frp har gjort en god jobb når de har lagt en haug utgiftsforslag oppå hverandre! Det er jo det de alltid gjør! Snakk om å gå fem på...

Anonym sa...

@Anonym:

Hallo?? Vox refererer her til forslagene de enkelte (H/V/Krf contra Frp) har fremlagt. Skriftlig.

Uansett hva man måtte mene både om Frp og om trekløveret, så er fakum at det ene er tynt, tannløst og lite gjennomarbeidet mens det andre er stikk motsatt.

Hva er det som er så vanskelig å forstå?

Knut Johannessen sa...

Anonym: Følger ikke med? Erna sa selv på pressekonferansen (du kan selv se innslaget om du klikker på linken min i svaret til Odd) at skattelettelser ikke var viktig i denne krisepakken. Det er det jeg har kommentert.Ikke Høyres programforslag, heller ikke deres record.

Jeg er tydeligvis ikke alene om å gå fem på når det gjelder Frps forslag.

Jan Tore Sanner, Høyres finanspolitiske talsmann synes også det var et godt forslag som inneholdt mange elementer som man kunne enes om. Også skattelette som Høyre ikke synes var viktig nok i sin krisepakke til å prioritere det.

Kommentaren din tyder på at du ikke har lest de 25 sidene som Frp har lagt frem.

Det er selvsagt lov å være anonym, men aner jeg at det er en eller annen som driver brannslukking ved å angripe budbringeren?