tirsdag, august 04, 2009

Fra Soria Moria Slott til Saras Telt

Er det noe regjeringen forsøker å si oss. Er valget av Saras Telt som utgangspunkt for de 4 kommende år, utslag av departemental humor, eller ligger det noen symbolske budskap i det?

For 4 år siden skulle regjeringen fortelle oss om det forjettede sted bak de 7 blåner, Soria Moria Slott. Når vi nå skal høre om de neste 4 år, har de valgt et øltelt i Oslo sentrum. Er det Frps "folk flest"-image man vil etterape? Eller vil man fortelle at vi forsøker 4 år til, men så er det slutt.

Regjeringen har nemlig vedtatt å stenge Saras Telt når kontrakten går ut. I 2013. Ja, statssekretær Wenche Lyngstad i FAD, har til og med kalt serveringsstedet "en skamplett i Oslo sentrum".

Mye tyder på at mange av gjestene er enig. I den offisielle pressemeldingen fra dept. står det at Saras Telt står for fall.

- De aller fleste har ønsket å fjerne denne uteserveringen som skjemmer området, nå gjør vi det, sier fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys.
Men det er altså midt i blinken til å presentere hva regjeringen skal gjøre de neste 4 år. Dette lover ikke godt.

Jeg skal innrømme at jeg i mine yngre dager på 70-tallet, som innflytter til Oslo, hadde noen våte og heftige kvelder på stedet. Det er ikke alt som huskes, men jeg tror ikke det er mye av det jeg sa og gjorde den gang som jeg vil bli minnet på i dag. Ikke minst har jeg hatt noen skikkelige bakrusopplevelser etter å frekventert stedet.

Kanskje det er noen av de assosiasjonene regjeringen legger opp til i dag. Noe Soria Moria er det definitivt ikke.

Merkelig forøvrig, at ikke Liv Signe har gått for et mer perifert lanseringssted. I Senterpartiets desentraliseringsånd. Som f. eks. Potters Cafe og Pub i hjembygda, på Lærdalsøyri. Ett sted med en helt annen atmosfære og beliggenhet. Men akk så usentralt for de styrende i regjering og presse?

Oppdatert: Dumme meg. Nå skjønner jeg hvorfor de har valgt Saras Telt. Det er jo fordi SV skal slippe å gå så langt når de skal demonstrere mot de punktene de er uenig om.

11 kommentarer:

Anonym sa...

Kanskje satser de bevisst på et visuellt bakteppe for nye fyndord? Litt sånn som på den strandtomta de kjøpte for fire år siden.

Rune G sa...

vox:
"Dette lover ikke godt."
Joda, dette lover godt. Teltet skal vekk og regjeringen før den tid:-)

Knut Johannessen sa...

digme: Som "fra slott til rønne, stem på de rødgrønne". Beklager, lavmålet, men det ble for fristende.

Rune G: Nå tenkte jeg mest på bakrusen.

Morten Myksvoll sa...

Regjeringen dukker opp på Saras Telt for å snakke om hva de skal gjøre i neste periode. En av de tingene de skal gjøre er å legge ned Saras Telt.

http://www.regjeringen.no/nb/dep/fad/aktuelt/nyheter/2009/saras-telt-for-fall.html?id=570730

Anonym sa...

Det gjelder absolutt alle de politiske partiene i landet vårt, at de er så utrolig snerpete, småmoralistiske og pripne. Vekk med narkomaner, tiggere og prostituerte fra gatene, og inn med falske blomster, glassfasader og sosialdemokratisk, ensartet tøy.

Skampletter i Oslo er ikke telt som serverer øl. Skampletter i Oslo er arktitekturen, uvennligheten og politikere og beboere med for små sko. Løsne opp beltet, hev toleransetersklen og kast redslen for alt annerledes på dynga, så skal du se at vi får en levelig by ut av Oslo, også.

Anonym sa...

Du er så skarpt intellektuell til vanlig, så pass opp for å bruke for mange billige SV-vitser. Det sømmer deg ikke :)

Anonym sa...

Nå skuffer du Vox! Hva i all verden skulle du i hølet Saras Telt å gjøre? På begynnelsen av 1970-tallet var, såvidt jeg husker, Pernille still going.

(Til orientering for yngre generasjoner; Pernille lå på baksiden av Nationalteateret. En uteservering der det var fint, lyst og trivelig.)

Knut Johannessen sa...

Anonym 2: De ordene der "skarpt intellektuell" er rammet inn og er alene god nok grunn til at jeg aldri mer skal skrive noe stygt om SV. Kanskje? :-)

Knut Johannessen sa...

detgodeliv: Du kan vel tenke deg hvorfor vi måtte flytte fra (ikke Pernille) men Paviljongen (Multemyra) over til Henrikke (Saras Telt). For å si det sånn, skjenkerestr. og stilen var noget annerledes. Spøk til side. Det var ikke stor forskjell den gangen. Det kom senere.

Men kanskje det er på plass med en liten historieleksjon om området Eidsvolls plass/Studenterlunden.

Pernille (eller Nille som uteserveringen også ble kalt,strakk seg fra Musikkpaviljongen, langs Karl Johan omtrent til der nedgangen til t-bane/Nationalth. stasjon ligger. Den var i drift fra 1950 til 1973. I 73 begynte man utformingen av en ny parkløsning etter ark. Lund og Slaattos planer.

I 1979 var området klar til bruk og uteserveringen Paviljongen (var mye mindre og lå like ved siden av Musikkpav. Ark. Bjørn A. Larsen i L og S hadde utformet de særegne kuplene som med sin orange markiseduk, raskt fikk navnet "Multemyra" Sa du Paviljongen, var det ingen som forstod hva du mente. Denne uteserveringen forsvant i 1990.

Så til Saras Telt. Den ble opprettet etter en arkitektkonkurranse om området ved Eidsvollsplass, arrangert av Dagbladet. Jeg er usikker på årstallet, men i beg. av 50-tallet. Den het Saras Telt frem til 1978, da også denne delen av Studenterlunden hadde fått en utforming av Lund og Slaato. Den nye uteserveringen fikk navnet Henrikke og hadde dette frem til Thon overtok og ga det navnet Saras Telt igjen.

Dessverre ble det ombygget på en lite pen måte, slik at den åpne, luftige arkitekturen ble borte. Og det fikk et helt annet preg og klientell enn det som var på 70-80-tallet. Uten at jeg skal moralisere over det.

Kilde: Ingvild Simers Moes hovedoppgave i kunsthistorie: Eidsvolls plass og Studenterlunden.

Anonym sa...

Jeg har kikket på profilen din Vox, og jeg ser at du er for ung til å kunne ha hatt noe forhold til Pernille. Selv bodde jeg i Oslo fra 1970 til 1977. I de første av disse årene var det absolutt Pernille som gjaldt.

Multemyra hadde jeg glemt. Når stedet ble nevnt her kom det igjen frem i hukommelsen. Jeg besøkte etablissementet bare noen få ganger, og det kan neppe ha gjort synderlig inntrykk siden det nå var gått i glemmeboken.

Knut Johannessen sa...

Gunnar: Du har helt rett. Jeg har ikke noe annet forhold til Nille enn det jeg har lest meg til. Dessuten flytet jeg til Oslo i 77 og da hadde Nille vært stengt i 4 år. Men Multemyra derimot ble hyppig frekventert.