fredag, august 21, 2009

Farlig, farlig

Det er viktig for Jens Stoltenberg å polarisere valgkampen. Ap mot Frp holder trykket oppe og de andre partiene ute av søkelyset. Derfor gikk han til frontalangrep på Frps eldreomsorg i Oslo i går.

Han brukte Håkon Lies notat om sine opplevelser på Midtstuen sykehjem som sannhetsvitne på hvor elendig det står til. Og selvsagt vil Frp rasere eldreomsorgen om de får regjeringsmakt.

Nå er eldreomsorgen et kommunalt ansvar og handler vel så mye om kommunenes prioriteringer enn regjeringens. Men det er en sannhet i Gros ord om at "alt henger sammen med alt".

Men Jens tar en stor sjanse ved å bruke Håkon Lies notat til diskreditering av Frp, selv om det inneholder avsnitt som passer Ap som hånd i hanske:

Ofte opplever personalet at mange må vente lenge på å få hjelp. Særlig om natta. Brukere kan ligge og vente i urin og avføring uten at noen kan komme med en gang», skrev Lie i notatet som ble publisert i VG 3. august.

Håkon Lie var klok nok til å innse at når han beskrev sine opplevelser ved Midtstuen, så var ikke de enestående. Og de kunne like gjerne skje i en Ap-styrt kommune. Derfor gav han mottageren; Jan Bøhler klar melding.

Bøhler understreker at Lies notat ikke er en politisk kritikk av dem som styrer i Oslo og at forholdene ved Midtåsen ikke skiller seg fra det som er vanlig ved andre sykehjem.

-Ingen har grunn til å slå seg på brystet over norsk eldreomsorg. Dette er en beskjed til alle oss politikere om å ta kvaliteten ved sykehjemmene mer på alvor, sier Bøhler”
Derfor er det en farlig vei Jens Stoltenberg har begitt seg inn på når han bruker enkelteksempler fra Oslo til å frakjenne Frp evner. Det tar ikke lang tid å finne tilsvarende fra rødgrønnne kommuner.

Det hører med til historien at Håkon Lie helst ville få plass på Bekkelagshjemmet. Et av sykehjemmene som er privatisert. Men der var dessverre ventelistene for lange.

Og til de som tror at Aps eldreplan inneholder konkrete løfter om 12 000 årsverk i tillegg til andre gode løfter, bør lese forbeholdene like godt som Aslak Bonde i Morgenbladet har gjort (tilgj. bare for abb.)

"På slutten av Arbeiderpartiets tre sider lange «eldreplan 2015» står følgende avsnitt: «Denne planen inneholder våre målsettinger (…). Hvor langt vi kommer i å gjennomføre … dem … avhenger både av den økonomiske situasjonen og av hvordan Stortinget blir sammensatt i perioden.»

Løftet om 12 000 flere årsverk i pleie- og omsorgstjenesten innen 2015 er altså ikke et løfte, det er bare en ambisjon. Velgerne får bare vite at statsminister Jens Stoltenberg vil forsøke å skaffe så mange nye årsverk. Dersom den økonomiske situasjonen gjør det umulig, så vil han gi opp.


Så når Jens slår fast at:

- Alle som trenger det skal få sykehjemsplass, lovet en offensiv Jens Stoltenberg.

Så mangler den lille skriften.

5 kommentarer:

Admin sa...

Lange ventelister på sykehjem? I helblå Oslo? Hva er unnskyldningen her da mon tro.

Mangel på penger? I en kommune med en hel Holmenkollås å eiendomsskattøse fra?

Synd for de eldre og fattige at de styrende partier ikke har mer kontroll med økonomien. 1 milliard rett ut av vinduet vitner om alt annet enn kontroll.

Alt blir åpenbart ikke perfekt selv med Frp ved roret. Skulle du ha sett.

Anonym sa...

Kommuner styrt av AP er det
mye verre enn av FRP.

JILL

Knut Johannessen sa...

Brumlebass: Jeg undres på hva du forsøker å konstruere her, men at det er ventelister på ett konkret sykehjem, kan ha ha den enkle årsak at det er spesielt populært og at søkningen er større enn kapasiteten.

Det hindret ikke at Håkon Lie fikk sykehjemsplass, men altså ikke på Bekkelagshjemmet.

Og det er nok ikke pengemangel som gjør det.

Jeg har akkurat lest en artikkel i Adresseavisen der man gjort en sammenligning med det sagnomsuste utstillingsvinduet til de rødgrønne: (som kommunalministeren måtte diskvalifisere pga elendig økonomistyring med over 400 mill i minus)

Oslo bruker 15000 mer pr. innbygger på eldreomsorg. 75 000 mot 60 000 i Tr. heim.

De har 90% enerom mot Trheims 81%

Når det gjelder hjemmetjenester, ligger Tr.heim på lavt nivå, mens Oslo ligger i gruppen: middels nivå.

Og overskridelsene er selvsagt ille, men når Tr.heim har 47 530 kr. i lånegjeld pr. innbygger eller 10 milliarder i gjeld, så har Oslo kommune - 22825. Så om det langt fra er perfekt i Oslo, så ser det ut som om H/Frp har en smule bedre record enn de rødgrønnes utstillingsvindu.

Anonym nå sa...

Det er greit at ungene fanges opp av det private, men foreldrene våre får ikke lov.
Har selv søkt barnet mitt inn i en privat barnehage fra første stund, og er strålende fornøyd. Når jeg en gang blir gammel og skral nok til å stues bort, SKAL jeg på privat sykehjem.

Har jobbet på sykehjem selv, og det var ikke én dag jeg gikk fra jobb med en følelse å ha gjort noe bra. De lengtet etter oppmerksomhet, noen som kunne holde dem i hånda, lytte til dem, noen som hadde tid til å la dem sitte på do til de var helt ferdig. Vi var som regel 4 pleiere på 30 pasienter. Det var til enhver tid 8-10 som måtte mates, noe som tar opp mye ressurser.

Blir så lei meg når jeg tenker på det, vi prøvde å si fra til virksomhetsleder om hvordan ståa var, men fikk til svar at "Slik er det overalt". Som om det gjør det greit.

Admin sa...

Vox: trodde valgfrihet betydde at man fikk det man ønsket seg. Men det betyr åpenbart noe annet.

At det er forskjell på hva rike og fattige kommuner kan levere av tjenester til sine borgere er ingen nyhet. Antar alle partier er for å utligne disse forskjellene?

Tipper trondhjemske politikere må forklare seg ovenfor egne velgere på samme måte som Oslopolitikere må forklare seg ovenfor sine velgere.

Men du sitter vel ikke her og oppfordrer Lae og co til å vise til Trondheim for å forklare egne fadeser? Eller trondhjemske politikere til å vise til Oslo for å forklare egne fadeser?

Oslofadesen er beviset på at det ikke blir gull og grønne skoger om Frp overtar. Det er det nye her. Frp har fått prøve seg. Og det ramler sammen med dunder og brak. De lovte i 2003 at eldreomsorg aldri skulle bli noe tema igjen i Oslopolitikken.

Vel det målet er man langt fra å oppnå. Spesielt i og med at man sløser bort to milliarder gjennom å ikke ha kontroll på verken IKT, Holmenkollen eller kollektivtransport.