tirsdag, august 25, 2009

Det kommer nærmere

Personvern og ytringsfrihet ser ut til å være noe vi tar som selvfølgeligheter. Politikerne er med få unntak interesserte i å diskutere det. Og siden "folk flest" heller ikke synes dette er en stor sak, blir det heller ikke det.

Men om det er relativt stille i landet, er det langtfra det samme i andre land. The Guardian skriver i dag at den engelske regjeringen legger frem forslag i dag om at internettoppkoblingen til fildelere kan kuttes.

The measures also include taking the power to target illegal downloaders away from regulator Ofcom and giving it to ministers to speed up the process.

The decision to cut off peer-to-peer filesharers is unexpected since it was ruled out by the government's own Digital Britain report in June as going too far.


Det spekuleres i om det er den mektige film og musikkbransjen som har gjort en deal med regjeringen:

The surprise move will intensify speculation that Lord Mandelson reached a secret deal to protect the film and music industries with Hollywood mogul David Geffen earlier this month.

The business secretary met Geffen, founder of Asylum Records and the man who set up DreamWorks with Steven Spielberg, at a private dinner with members of the Rothschild banking dynasty at the family's holiday villa on Corfu.

Following that meeting with Geffen, a long-term and outspoken opponent of online piracy, Mandelson instructed officials at his Department of Business Innovation and Skills (BIS), charged with tackling online piracy by June's report, to clampdown even harder on the pirates.


I Sverige er også debatten i gang. I etterkant av Black Internet-saken går diskusjonen høyt om hva det betyr for ytrings- og pressefriheten om internettsider kan stenges ned av operatørene.

– Om internetoperatörer blir ansvariga för sina kunders innehåll, då tvingas operatörerna att kontrollera allt som skickas i deras nät, säger en oroad Patrik Fältström, IT-expert och ledamot i regeringens IT-råd.

Det skremmende er kontrollregimet som kan bli innført for å sjekke ut at man er på riktig side av loven. Fältström er opptatt av at det skal være åpen internettaksess:

Han jämför internetoperatören med Vägverket, som knappast är ansvarigt för vad folk har i sina bilar, eller Posten som går fri från ansvar för vad brev och paket innehåller.

–Vad tingsrätten nu gjort är att man förbjudit folk att köra in på en gata beroende på att det på den gatan finns någon som potentiellt begått ett brott.

I Norge lurer Simonsen Law som gjedda i sivet. Og vi har en dom i Stavanger som vi ikke vet innholdet av. Vi vet at det er noen som ønsker både svenske og engelske tilstander her til lands også. Er vi ikke våkne kan vi fort ende opp med restriksjoner og kontrollregime som får Datalagringsdirektivet til å fremstå som et lite onde i denne sammenhengen. Som Jon Wessel-Aas sier i en twitterkommentar:

Et åpenbart problem. Innebærer forhåndssensur en masse av ikke-publiserte (presumtivt lovlige) ytringer.

Så mens politikerne våre diskuterer alle de viktige sakene i valgkampen, forblir personvern og personlig integritet en tilnærmet ikke-sak. Men som må holdes i live av noen . Dessverre.

9 kommentarer:

Anonym sa...

VI har vel en kjennelse i Stavanger, ikke en dom ettersom det er vel ingen som er dømt til straff eller erstatning?

Men ellers, det er ikke vanskelig å være enig med deg. Bare fordi det er enkelt å evt. knytte en ipadresse i forbindelse med et brudd på opphavsrettigheter så betyr det ikke at man skal gjøre det.

Anonym sa...

Jeg synes denne saken på en glimrende måte beskriver hvordan det norske folk forholder seg til samfunnet.

Generelt sett finnes det bemerkelsesverdig lite engasjement i de fleste viktige politiske spørsmål.

Jeg vet ikke hva det skyldes, men det er meget mulig at vi har det for bedagelig og enkelt her i landet.

s sa...

Litt på siden av saken, men BBC hadde i går en artikkel om CCTV-kameraene i London.

1,000 cameras 'solve one crime'

Konrad sa...

Vel talt, Vox.

England har i motsetning til sin avlegger USA ikke fullt utviklete borgerretter (selv om England var først ute). London er den mest kameraovervåkede by i verden.

Brockfield sa...

Men lignelsen med veisystemet viser jo bare hvor viktig det faktisk er med overvåking på Internett! På veien godtar vi jo både å bli filmet, laserkontrollert og overvåket av både synlig og usynlig politi - for vår egen og våre medtrafikkanters sikkerhet. Det kan da ikke være slik at Internett skal være en frisone uten lover og regler?

Noen vil gjerne ha det slik, men da må man spørre hvilken agenda som ligger bak i siste instans. Gratis musikkfiler, muligheten til å oppføre seg dårlig anonymt osv.

Anonym sa...

It is possible to put alongside one another to generate a method or else you can just combine them for those who already have just one.


Look into my web page - simply click the following page

Anonym sa...

Prior to purchasing any conditioning devices, you really
should know everything with regards to the
final machine you buy.

Feel free to visit my web page - weight sets for sale

Anonym sa...

Anything at all underneath 10 for the two speed
and incline should really be reserved for designs priced below $1,000.


My web-site - best adjustable dumbbells

Anonym sa...

Seeking very much like conventional excess weight plates, the Bowflex Revolution's resistance comes from a coiled elastic band within the plate, which can be below frequent stress.

Also visit my page; click the next website page