Det er tall som er vanskelig å ta inn over seg. Spesielt vanskelig fordi de fleste av disse barna i følge Dag Horntvedt i Leger Uten grenser, kunne vært reddet. Han ber oss donere tid til kampen mot barnedødelighet.
Derfor bør du som leser dette ofre den tiden det tar å gå inn på: Leger Uten Grensers hjemmeside. Gjør det nå!
Leger uten grenser har bedt om hjelp til å spre budskapet. Det er interessant at de også inkluderer blogger i informasjonsstrategien:
- Malaria, underernæring, meslinger, diaré og luftveisinfeksjon tar livet av over 10 millioner barn under fem år - hvert år. Metodene for å behandle disse sykdommene er enkle. For meslinger har vaksinen eksistert i snart 50 år, likevel dør en kvart million barn årlig, forteller fungerende generalsekretær Dag Horntvedt i Leger Uten Grenser.
Forandring må til
- Nesten én million barn under fem år dør hvert år av malaria. Antall døde er nærmest ubegripelig, men det er ikke sykdommen. En ukes behandling med billige medisiner er alt som skal til for å kurere malaria, sier Horntvedt. Leger Uten Grenser arbeider i over 60 land for å tilby helsetjenester til så mange som mulig.
Organisasjonen behandler opp til to millioner malariapasienter årlig, vaksinerer hundretusener mot meslinger, bistår gravide og fødende og behandler underernærte barn med den mest effektive terapeutiske ferdigmaten på markedet. - Første gang du blir vitne til at et lite barn dør unødig, forandrer du deg for alltid. Når du blir vitne til at dette skjer igjen og igjen, forstår du imidlertid at det nettopp er forandring som må til, mener han.
Færre dør når flere vet
Medisinsk nødhjelp redder liv, men nødhjelp er aldri nok. Derfor er en sentral del av Leger Uten Grensers arbeid å varsle våre medmennesker om uholdbarheten i situasjoner som denne, slik at også andre kan bekjempe problemene med sine midler.
- Vi ønsker å engasjere folk til å skrive blogginnlegg, kreve politisk handling eller inspirere noen til å reise ut sammen med oss og redde liv. Men da må folk vite hva det er snakk om, sier Dag Horntvedt. Han tror færre dør når flere vet. - Barnedødelighet er nok dessverre et felt publikum vet lite om. Nettopp derfor starter Leger Uten Grenser en ren informasjonskampanje i dag, mandag 15. september. Vi ønsker å få publikum til å donere tid, slik at de kan lære mer om sykdommene, og hvordan disse sykdommene kan bekjempes, forteller generalsekretæren.
Enkelt å hjelpe
Metodene for å bekjempe disse sykdommene er både enkle og billige, og resultatene måles alltid i liv og død. - Tilgang på enkel helsehjelp og grunnleggende medisiner, er helt avgjørende for å gjøre noe med barnedødeligheten. Derfor kan det ofte være frustrerende å tenke på hvor lite som skal til, og hvor kort veien faktisk er til å hjelpe disse barna, forteller sykepleieren Dina Hovland. Hun har akkurat kommet hjem fra et seks måneders langt oppdrag i Sierra Leone, hvor hun har arbeidet direkte med underernæring – den største medvirkende faktoren til at 10,5 millioner barn i fattige land hvert år ikke lever til å se sin femte bursdag.
- Vi som jobber for Leger Uten Grenser har muligheten til å hjelpe fordi vi vet hvem som trenger hjelp, og hva slags hjelp de trenger. Ved samtidig å fortelle folk hva vi har sett, gir vi dem mulighet til å forstå hva som skjer. Det er den viktigste forutsetningen for å hjelpe, tror Hovland. -
Det gjøres ikke nok
Leger Uten Grenser har opprettet en egen nettside for å gjøre vår informasjon tilgjengelig for alle. Her finner du også videofilmer hvor våre feltarbeidere forteller sine historier. I tillegg har vi opprettet flere gratis telefonnumre hvor publikum kan ringe inn og lære om barnedødelighet. - Alle disse tjenestene er gratis. Alt vi ber om er at den norske befolkingen donerer tid, sier Horntvedt.
FN har sagt de vil redusere barnedødeligheten hos barn under fem år med to tredjedeler mellom 1990 og 2015. Nå er to tredeler av tida gått. Barnedødeligheten er imidlertid kun redusert med én femtedel, ifølge FNs egne tall. - Norge er en dyktig og viktig pådriver for at FN skal nå sine tusenårsmål. Spørsmålet er likevel om ikke også regjeringen har gjort for lite for sent for å verne om de aller svakeste blant oss, sier han.
Sykepleieren Dina Hovland fra Leger Uten Grenser på jobb i Sierra Leone. De to tvillingene som er avbildet på sammen med Dina og sin mor, heter Jinnah og Sao, og moren heter Fatame. Moren har også to andre gutter som behøver hennes oppmerksomhet og hjelp, og hun er alene.
3 kommentarer:
Jeg har ikke helt samme sympatien, kanskje fordi jeg ikke har barn selv enda.
Men er det ikke bedre å fokusere på å redde de voksne, slik at de barna som blir født, får en skikkelig oppvekst? At vi bruker mye ressurser på å få barn til å bli eldre enn 5 år, hjelper lite når de dør uansett før de er 30. At folk i Afrika får "for mange" barn er jo også kjent.
Er det ikke bedre å få folk til å ikke få så mange barn, og heller fokusere på å gi tilstrekkelig hjelp til selvhjelp til de som er eldre? Det mest kosteffektive for å få folk ut av fattigdom, og derfor senke barnedødeligheten, vil jo uansett være å få økonomien i et land opp. At vi peiser på med hjelpepenger slik at de kan få flere barn over 5, hjelper ikke økonomien noe. Slik jeg ser det.
Men alternativet for mange nordmenn er vel ofte å bruke pengene på hytta på fjellet eller ekstrautstyr til båten i skjærgården, uheldigvis.
Vox populi: Noe så skjeldent som en bloggpost om noe som er skikkelig viktig. De er det få av i bloggosfæren. Når jeg tenker meg om er vel dette kanskje det første jeg har sett i år. Flott :)
Socraton:
"Men er det ikke bedre å fokusere på å redde de voksne, slik at de barna som blir født, får en skikkelig oppvekst? At vi bruker mye ressurser på å få barn til å bli eldre enn 5 år, hjelper lite når de dør uansett før de er 30. At folk i Afrika får "for mange" barn er jo også kjent."
helebistand hjelper nok fattige lands økonomier mer enn vi tror. Det har jeg tatt opp her under påstand nummer fem.
"Men alternativet for mange nordmenn er vel ofte å bruke pengene på hytta på fjellet eller ekstrautstyr til båten i skjærgården, uheldigvis."
Ja, desverre.
Norge burde melde seg ut av FN.
Legg inn en kommentar