mandag, oktober 09, 2006

Barnehager, barnehager, barnehager

En god ting kan ikke sies for ofte. Redselen for at Kristin Halvorsen må oppsøke NAV-kontoret på Grünerløkka er blitt stor og ekte i SV. Derfor har man ikke skydd noen midler i forsøket på å få til full barnehagedekning i 2007. En hver ledig kvm skal tas i bruk. Man kan også vri og vrenge litt på reglementet. Det har Jensemann sagt. Penger skal i hvert fall ikke være noen begrensing.

Full barnehagedekning er et relativt begrep. Det kan man tilpasse litt som man vil. Og det har regjeringen gjort. Dersom man hadde fjernet den kontantstøtten som både AP og SV har konkurrert om å hate mest og satt ned barnehagesatsene til 1750 kr, ville man ikke nådd målet. For da hadde etterspørselen økt enda mer enn tilbudet.

Nå får Djupedal og Halvorsen sette sin lit til at man finner nok polakker til å bygge barnehagene. Hvis ikke får man finne noen Høyre-ordførere som syndebukker.

Hele operasjonen minner meg om 5års-planene i fordums Sovjetunionen. Det var ekstremt viktig at man nådde målsetningene i planene. Hvis ikke kunne et lengre Gulag-opphold i kaldere strøk være innen rekkevidde.

En historie som illustrer dette godt er om en leder for en skruefabrikk utenfor Moskva. Han fikk beskjed fra sin sjef om at han ca. 1 måned før avslutning av 5års-planen manglet noen tonn skruer for å nå planen. Dette resulterte i søvnløse netter før vår mann fikk en genial idè. Det var jo ikke nedfelt noen steder hvor store disse skruene skulle være. De hadde jo bare produsert skruer og muttere "normale" størrelser og ikke tenkt over det. Nå, derimot satte han i gang produksjon av gigantskruer og muttere som veide 50 kg. Totalt ubrukelige selvsagt, men de bidro til at han nådde planen.

Nå må ingen oppfatte meg som barnehagemotstander. Tvert i mot. Begge våre barn har hatt glede av barnehagen, noe som har bidratt til en bedre hverdag for mor og far. Det er bare noe med de norske skippertakene. Omtrent som en ketchupflaske. Først kommer ingenting, så kommer det heller ingenting. Så kommer alt. Det blir av og til litt søl av det.

Så får vi håpe at regjeringens krafttak har like mye kvalitet som kvantitet i seg, og at ungene om 15-20 år finner et universitet som er bra.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det er selvfølgelig beklagelig om jagene etter å nå målene skal gå ut over kvaliteten. Men det er likevel en anelse smålig å henge ut Kristin Halvorsen på bort i mot det eneste hun får til..

Det er en bragd at "full barnehagedekning", en sannhet med modifikasjoner som du selv påpeker, nå er innen rekkevidde. Dette er et så viktig velferdstilbud at vi her må tåle å gi SV og regjeringen litt applaus, uansett partipolitisk ståsted.

Men selvfølgelig, gode poenger, om enn litt drøye sammenligninger. :)

Knut Johannessen sa...

Jeg har ikke hengt ut Kristin Halvorsen. Jeg bare peker på den smule paniske virksomhet som utøves for å oppnå målene.

Jeg er enig i at de skal få applaus NÅR de har nådd målet. Det er imidlertid noen utfordringer igjen.