mandag, oktober 09, 2006

Ligning med flere ukjente

Journalister får ordgasme når skatteligningen legges på nettet. Dette er årets høydepunkt for mange. Og vi lesere får oss en god latter etterhvert som de skal tolke tallene. Forresten, ikke bare èn. Vi ler mange ganger.

Det som er synd er at i tillegg til at mange av disse journalistene ikke kan norsk, så skjønner de heller ikke skattelistene. Det medfører en del morsomme og originale oppslag, ofte langt fra virkelighetens verden.

Gunnar Thorenfeldt i Dagbladet er en av disse. Han har gått stortingsrepresentantene etter i sømmene og kan servere et topp-oppslag i dag:

Ulf Leirstein fra FrP tjente 4 ganger så mye som Per Olaf Lundteigen (SP) i fjor.
Gjorde han det?

Thorenfeldt har tydeligvis ikke skjønt det enkle faktum at ligningstallene er NETTOINNTEKT. For Thorenfeldts del kan vi opplyse om at NETTOINNTEKT finner man etter at alle FRADRAG er trukket fra. Lundteigen griper selvsagt Thorenfeldts redningsbøye og messer om hvor forferdelig det er på landsbygda og hvor dårlig de tjener.

"- Dette viser at vi kommer fra forskjellige verdner. Jeg tror nok folk burde sett litt nærmere på hvor mye man tjener i bygdenæringen, sier Lundteigen som selv jobbet som gårdsbruker før han kom tilbake på Stortinget."
sier luringen Lundteigen. Og journalisten sluker alt rått.

Per Olaf Lundteigen er bonde. Bønder er selvstendige næringsdrivende. Selvstendige næringsdrivende kan trekke fra alt som er relatert til driften på inntekten. F. eks.: Om Lundteigen vedlikeholdt våningshuset for 200 000,-, så kan dette trekkes fra. Det kan ikke du og jeg som vanlige lønnsmottakere. Derfor blir nettoinntekten lavere. Forøvrig fikk Lundteigen utbetalt et produksjonstilskudd i 2005 på 242 924.

For alt jeg vet kan Lundteigen hatt dobbelt så høy lønn som Leirstein. Men dette må man altså være journalist i Dagbladet for ikke å skjønne.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Bønder er ikke bare selvstendig næringsdrivende. De er bønder også, og har derfor anledning til et eget .

I tillegg kan de, som du skriver, trekke fra utgifter til sin egen bolig, selv om dette vanligvis ikke er relatert til næringsdriften.

Before the Flood sa...

Journalisters monumentale kunnskapsløshet er nærmest grenseløs. Pussig, journalistlinjene pleier å komme inn som en god nummer to etter medisin på krav til karakter ved opptak. Som ferdige journalister derimot demonstrerer de daglig et fravær av kunnskap på størrelse med Atlanterhavet om selv de mest basale sammenhenger i verden.

Hva er det som skjer på journalistlinjene? Blir de koblet til en sterk magnet som sletter ethvert minne, med mulig unntak av disken med dårlige ordspill?

Anonym sa...

Before the flood,

nå må du huske på at dagens journalister, som oftest, ikke har gått gjennom journalistutdanningen, og i alle fall ikke med det høye poengkrav som må til nå..

Men til dere som tror bønder lever fett, ta en tur og snakk med noen av disse bøndene. Se hvordan de lever.

Knut Johannessen sa...

Pondern: Det blir litt unyansert å fremstille bønder som vår "underklasse". Noen bønder lever meget fett. Noen har det godt og andre sliter tungt. Ikke ulikt resten av samfunnet.

Anonym sa...

Enig
Maksimalt fradrag økes fra 71 500 kroner til 142 000 kroner.
Konklusjonen må være at Lundteigen med sin samlede inntekt kan trekke fra kr70500,- av utgifter andre skattebetalere ikke kan.

En bonde som har så liten næringsinntekt fra jordbruket at han ikke kan benytte denne fradragsmuligheten er taperen.