onsdag, mars 12, 2008

Illusjonisten Jens Stoltenberg

Illusjonisme betyr ganske enkelt synsbedrag. Det er akkurat det Jens Stoltenberg forsøker seg på nå. Han peker på Stein Erik Hagen og sier at nå skal vi ta de rike, som Hagen. Nå skal de virkelig rike betale skatt.

Og som den gode illusjonist han er, får han store deler av publikum til å se på Hagen, fordi han vil ha fokuset bort fra tomme svømmebasseng, økende fattigdom, dårligere kommuneøkonomi som bidrar til at lærere må sparkes. Og mange tror ham. At nå skal de rike blø.

Hagen klarer seg godt uten min hjelp. Og jeg synes at han overdriver en smule når han føler seg forfulgt. Såpass får han tåle. Går man på talerstolen i Vålerenga Kirke og tordner mot grådighet og spillet på børsen, får man tåle en støyt.

Men når Stoltenberg vil illudere at han skal få mer skatt av de rike, bør han avsløres. Det er nemlig ikke sant.

For det første er det ikke nok rike i landet til at det slår særlig ut på skatteprovenyet. Dessuten bor de aller rikeste i et skatteparadis. Et skatteparadis tilrettelagt av Jens Stoltenberg og Kristin Halvorsen. De har gitt klar beskjed om at skjermingsfradraget skal beholdes. Det gjør at de rike kan ta ut utbytte og aksjegevinster - helt skattefritt.

Professor i skatterett ved BI, Ole Gjems-Onstad har bl. a. sagt om skjermingsfradraget:

"De er så gunstige at de for de virkelig rike bare er en pussig gavepakke man takker ja til"


og har også følgende kraftsalve til Stoltenberg-regjeringens skattepolitikk:

"Kombinasjonen av skjermingsfradraget sammen med fritaksmetode for børsspekulasjon blir så dumt at selv president Bush ikke hadde kunnet finne på det."

Når Jens Stoltenberg sier at han skal ta de rike, så bør folk med vanlige og midlere inntekter følge nøye med. Det er dere/oss han egentlig er ute etter. Det er eneste mulighet for å øke skatteprovenyet. De rike finner bare et nytt smutthull. Uten at det er grunn til å moralisere over det. Ingen ønsker å betale mer skatt enn de behøver.

Enten det gjelder skatt eller arv, så finnes mulighetene bare man har gode nok advokater. Det er heller ikke noe nytt. Professor Terje Hansen fortalte politikere dette i 2002 og har gjentatt det senere.

Derfor ønsker Jens Stoltenberg at vi skal se på noe annet, fordi han ikke ønsker at vi ser virkeligheten. Slike gode illusjonister alltid ønsker. Men noen blir avslørt.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hagen er en pompøs smørbukk, han har ingen grunn til å føle seg forfulgt. Dersom Stoltenberg vil gjøre noe med fordelingen i Norge burde han gjøre noe i andre enden av skalaen, slik Hegnar mfl har argumentert for i årevis: hev bunnfradraget til 100.000 eller 150.000, fjern toppskatten og øk den generelle skatten til 33% (evt også øke momsen for). Stort bunnfradrag vil gjør det mer attraktivt å arbeide for de fattigste.

Anonym sa...

Må nesten bare vise til min egen post her.