lørdag, mars 15, 2008

It`s payback time

Dagsavisen er en kilde til mye rart. Ofte tennerskjærende ergrelser over regjeringens pressetalsmann, Arne Strand. Men ingen kan ta fra ham at han har gode kontakter i regjeringen. Derfor finner man også noe når man ikke leter spesielt godt. Som dette avsnittet i hans analyse av regjeringens overlevelsesevne:
"Fagbevegelsen bidro i 2005 på en avgjørende måte til at de rødgrønne vant flertallet. Det vil ikke skje ved neste valg hvis vårens lønnsoppgjør ender med konflikt. Regjeringen vil derfor strekke seg langt for å få på plass en AFP-avtale som LO kan akseptere, uansett hva opposisjonen på Stortinget måtte mene om det.

Når en regjerings politiske liv står på spill, er det makta som rår. Derfor kommer man i mål med en ny avtale om tidligpensjon."

Les gjerne sitatet flere ganger. La det synke godt inn. Slik kan også politikk være.

Arne Strand har rett. På flere punkter. Regjeringen vil ikke ha bråk med LO ett år før stortingsvalget. Da setter de heller hele pensjonsforliket på spill.

Foran stortingsvalget i 2005 bevilget fagbevegelsen vel 15 millioner til det rødgrønne alternativet. De kommer til å få god avkastning på investeringen. Den siste gevinsten kommer med AFP-ordningen nå i lønnsoppgjøret.

Regjeringen kommer til å sørge for en god AFP-avtale. En avtale som betales av alle skattebetalere. Men som ikke alle skattebetalere nyter godt av. 1,2 millioner eller 60% av arbeidsstokken kan få AFP. 40% eller vel 800 000 får det ikke. Men må allikevel være med på spleiselaget. Regningen som legges på regjeringens bord har milliardtall.

Hvordan ville det blitt oppfattet om det hadde vært en borgerlig regjering og en bidragsyter ga 15 millioner i valgkampstøtte? Og fikk goder tilbake for flere milliarder? Jeg tror kanskje ordet korrupsjon hadde dukket opp. I alle fall hadde Eva Joly gjort det. Men ikke nå. Det er mulig at det er så innarbeidet i den norske folkesjela at vi har innsett at slik er det bare. Og slik blir det.

Da hadde ikke Arne Strand konkludert med at makta rår. Han hadde gått berserk. I alle kanaler. Slik han gjorde det i opsjonssaken til Eivind Reiten. Mens han går på sokkelesten når ledelsen i A-pressen beriker seg.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Her har vi grunnen til at jeg aldri har organisert meg i LO. Jeg har blitt kalt usolidarisk av andre LO-medlemmer.

Jeg synes Siv Jensens poeng var godt, da hun søkte LO om pengestøtte til valgkampen. Det er vel like mange fagorganiserte i FrP som i Ap? Nå stemmer ikke jeg FrP, altså, men mener at LO skal slutte å finansiere Ap, når medlemmene ikke stemmer Ap. Tror du man kan skrive på kontrakten med fagforeninga: PS: mine penger skal gå til Høyre, tusen takk.

Anonym sa...

Ja, det er nesten slik at jeg ønsker at Regjeringen griper inn i forhandlingene og gir LO AFP-pakken de har lyst på. Da kunne vi for alvor begynne å snakke om korupsjon.

Hva var forresten begrunnelsen for at Ap fikk beholde bingo-automatene sine da det ble et totalforbud for spilleautomater for alle andre enn norsk tipping? I følge SSB tar Ap inn ca 10mill i året på disse automatene.

SMasterG

Anonym sa...

Her setter du fokus på noe svært viktig - nemlig om en gruppe i samfunnet skal kunne kjøpe seg politisk makt for deretter å dra penger ut av statskassen.
Les forøvrig her: http://debatt.aftenposten.no/itemthread.php?GroupID=8&ThreadID=231380

Rart at ikke de 800.000 lager en liten revolusjon...