lørdag, mars 22, 2008

Global oppvarming - avlyst!
Hit, men ikke lenger. 35 cm nysnø var nok.
Jeg har aldri helt forstått den sterke fascinasjonen for å mase seg til fjells når vårsola sprer sine livgivende stråler. Banning i timelange køer, klister alle andre steder enn under skia, for til slutt å bruke 3-4 timer på å spa frem hytta med innetemperatur på -5, er for selvpinere. Ikke meg.

Nå er det ikke noe stort problem, fordi jeg ikke har noen hytte på fjellet. Av forståelige grunner.

Nei, når våren har meldt sin komme, da er det sjøen som trekker. I opptil flere dager tydet været på at vi kunne få en tidlig vår. Derfor ble påsketuren lagt til Tjøme. For å kunne sitte i vannkanten, høre bølgene klukke sine lokkende toner mot stranden. La solen skinne sine D-vitaminer rett på kroppen og prise våren.

Langfredag morgen ante jeg at dette kunne bli noe annerledes enn ventet. Turen ned E-18 ble tilbragt i kolonnekjøring. Problemet var at brøytebilen var bakerst. 100 km/t-skiltene virket noe overdimensjonert der vi sneglet oss avgårde i 40.

Siden det ikker er vanlig med å tilbringe vinterferier på Tjøme, så er det heller ikke vanlig å brøyte hytteveien. Så plutselig var det bråstopp. Uten børstraktor med trekk på alle hjul, var det ikke mulig å komme videre. Bilen ble hensatt på nærmeste parkeringsplass og det ble noen kilometers gange med bagasje. Som til hvilken som helst annen fjellhytte.

Og det snødde og blåste hele langfredag. Ikke noe kos i vannkanten med en duggfrisk en. Istedet ble det peiskos og snømåking.

Det var snøfnugget som fikk begeret til å renne over. Jeg går i kompaniskap med Vampus og avlyser hele klimakrisen. Her maser man med global oppvarming og verdens snarlige undergang og så får vi vinterens kaldeste natt og 35 cm nysnø på Tjøme. Midt i påskeferien. Glem det! Neste år tar jeg med skiene og reiser til Bali.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Synd at påskeferien bare ble et snøkaos. Men derfra til å avlyse klimakrisa, er vel drøyt?

Nedsmeltinga på jorda skjer hver dag, og i et tempo som er til å forferdes over. Samtidig er det ingen tvil om at vi kommer til å oppleve et 'villere' og mer uforutsigbart vær, både i nåtid og framtid. Snøkrisa i sør er derfor ikke noe bevis på at vi skal skrinlegge våre bekymringer og dempe våre utslipp.

Men god tur til Bali! Det er ei vakker øy. Legger du veien til det indonesiske fjellmassivet Irian Jaya kan du godt ta med ski!

Knut Johannessen sa...

En blogg om kald kjærlighet: Det er ikke meningen å drive ap med mine lesere, men denne bloggposten bør helst leses med dette gruket av Piet Hein i tankene:

Den som kun tar spøk for spøk,
og alvor kun alvorlig,
han og hun har faktisk fattet
begge deler dårlig.

Anonym sa...

Neida, jeg tok det ikke som å drive ap! Men det er alt for mange som prøver å avskrive klimaproblemene og feie dem under teppet fordi det er for ubehagelig.

Derfor måtte jeg kommentere :-)
Og samtidig drive litt PR for min ferske blogg om kald kjærlighet!

Det blir nok viktigere etterhvert som tida går, å se hva vi har, - og kan stå i fare for å miste.

p.s.
Og det med Bali var ingen spøk :-) Indonesia har snødekte topper på over 5000 meter. God tur!

Håkon sa...

Noen ganger er det kjekt å ha fått med seg værmeldingen, ja. :-)

Fra spøk til alvor så er jo en mulig effekt av global oppvarming (eller hva nå enn for slags klimaendringer vi har rundt oss) at vi får mer vær lokalt. Om ikke annet så kan jo det føre til at folk får mer å snakke om.

Anonym sa...

"Nedsmeltinga på jorda skjer hver dag, og i et tempo som er til å forferdes over"

Nedsmelting av hva hvor?? Hvilket tempo og hvorfor er det til å forferdes over sammenlignet med tidligere varme perioder f.eks. omkring 1920 og 1940?

"Samtidig er det ingen tvil om at vi kommer til å oppleve et 'villere' og mer uforutsigbart vær, både i nåtid og framtid."

Villere, våtere hvor? Når? Det er ingen data hittil som tyder på det. Hva mener du med "nåtid" i så tilfelle?

Ingen tvil? Du sitter altså på informasjon som med sikkerhet kan spå værutviklingen fremover? Oppsiktsvekkende - ikke engang IPCC går så langt. Du bør snarest ta kontakt med dr. Pauchari.

I den virkelige verden har både Vox (om enn kanskje utilsiktet) og VamPus rett. Det har ikke vært noen oppvarming på over 5 år. Temperaturutviklingen avviker statistisk signifikant (altså under) fra alle prognoser fra klimapanelet.
Avkrefter dette hypotesen om menneskeskap oppvarming? Nope - men det meste av nyere forskning tyder på at den uansett vil bli langt mindre dramatisk enn tidligere postulert. Oppvarmingen kan ta til igjen, temperaturene kan stabilisere seg på dette nivået eller det kan sågar bli kaldere. Men kald kjærlighet og andre som klamrer seg til en myte om at det er en pågående og rask oppvarming fornekter simpelthen alle tilgjengelige data. Og den som ikke i det minste stiller spørsmål ved prognosene etter de siste årenes utvikling fornekter simpelthen enhver vitenskapelig metode.

Programsekretariatet sa...

jeg formoder det er vannskiene som skal medbringes til Bali :-)