onsdag, oktober 15, 2008

Same procedure

Så er vi igang igjen. Dette er den dagen i året da norske redaktører tar frem all sin patos, ser deg rett i øynene og forsvarer det ultimate samfunnsansvaret de har påtatt seg: Å offentliggjøre skattelistene.

Som Dagbladets redaktør sa det i fjor:

VI SKAL BEDRIVE KRITISK JOURNALISTIKK rundt skattetall, skattesystem og den økonomiske fordelingen i Norge. Vi skal bidra til debatt om skjevheter og urettferdighet. Og vi skal bruke skattetallene som verktøy for kritisk og undersøkende journalistikk rundt enkeltpersoner og grupper.
Det er den ene versjonen. Den minner meg om Sovjetunionen i gode gamle dager. Som en arbeider uttrykte det: "Våre sjefer later som om de betaler oss. Og vi later som om vi jobber".

Eller som i tilfellet Dagbladets tilfelle: Redaktøren later som om det er derfor de offentliggjør skattelistene og vi later som om vi tror ham.

Jeg har mer sans for denne versjonen i avsnittet etter:

MEN VI SKAL OGSÅ GJØRE MER: Vi skal tilby deg det vi tror blir det beste skattesøket i Norge, slik at du selv kan søke opp de personer og grupper som er interessante for deg. Du vil få sammenlikne både deg selv og andre med snittet for hjemkommune, fylke og fødselsåret ditt, og vi skal vise deg topplistene for de samme parametrene. Du vil også få se hva skatten du betaler utgjør i ulike fellesgoder, og hvordan lokal- og toppolitikere tjener og skatter.

Vi skal gi deg et redskap for å kunne søke og sjekke både enkeltpersoner og grupper.

Og, by the way. Om du nå skulle finne på å mistenke redaktøren for at han egentlig er ute etter klikk på dagbladet.no, så er det en ganske ufin tanke. Dagbladet er ute etter å avdekke de store økonomiske konspirasjonene. Ærlig talt.

Så dersom du klikker deg inn på medienes skattelisteoversikter, så finner du bare kritisk og undersøkende journalistikk som fokuserer på betydningen av samfunnets støtter og deres skatteinfo.

Og alle har selvsagt en moralpreken om de fæle banksjefene som tjente penger i 2007, mens det er finanskrise i år og bankene har fått støttekontakter i Finansdepartementet. Etter å ha sett mediers oversikt over de mest pengesterke i landet, så slår følgende meg; det ser ut som om de aller rikeste betaler det de skal i skatt. Og vel så det.

Kan vi ikke bare innrømme det og bli ferdige med det. Skattelistene pirrer vår nysgjerighet, dekker vårt kikkerbehov og bidrar til å stagge våre sterkeste drifter.

Noe annet er de lite brukbare til. De er fulle av feil. De tilslører mer enn de avdekker. Noen små eksempler. De viser ikke effekten av indre selskap som har vært vanlig i advokat- og finanskretser. Formue er så mangt. Om du har 10 mill i banken, så har du 10 mill i formue. Har du kjøpt hus for 10 mill., får du registrert 2 mill i formue. Har du mottatt skattefritt utbytte, så finner du ikke det noe sted. Har du hatt store tap i næringsvirksomhet får du 0 i inntekt som vår olje og energiminister. selv om han tjente ca. 1 mill som statsråd.

Ett av de mer fornuftige forslag når det gjelder hva en bedre variant av skattelistene kunne brukes til, har Carsten Pihl i Dine Penger.

Men det blir nok same procedure as last year.

1 kommentar:

Admiral_Gullars sa...

Same procedure as every year James :D