fredag, oktober 03, 2008

Gratulerer med dagen!

Kåre Willoch fyller åtti år i dag. Jeg stiller meg i køen av gratulanter. Det finnes ingen politiker som har betydd mer for min politiske interesse eller for mitt politiske ståsted.

Det var nok noen opplevelser i 1981 som var avgjørende for dette. Dessverre kjøpte jeg min første leilighet før han ble statsminister. Jeg trodde at prisen i annonsen var den jeg skulle betale, for dette var i et borettslag. Den gang ei. Jeg måtte betale en stor sum (den gang) under bordet. For prisen var regulert. Sosialdemokratene hadde den naive tro på at prisregulering fungerte.

Men siden pengemarkedet også var regulert, måtte jeg på tiggergang til slekta for å få kjøpt leiligheten. Og det tok sånn ca. 6 måneder å få telefon. Man måtte stå i kø. Til slutt bestakk jeg en bekjent i Televerket med ei Chivas Regal og rykket frem i køen. I dag høres dette fullstendig latterlig ut, men den gang var det blodig alvor.

Dette gjorde Kåre Willoch noe med. Han sørget for å oppheve reguleringen både i boligmarkedet og kredittmarkedet. Slik at de som kjøpte leilighet etter meg, slapp både penger under bordet og stå med lua i hånda hos banksjefen.

Før jeg kjøpte leilighet, leide jeg på Valkyrie Plass (Majorstua for de som ikke er kjente i Oslo). Lørdag etter kl. 13 kunne den omdøpes til Himmelske freds plass. Alle butikker var stengt og ble ikke åpnet før Willoch ble statsminister og Astrid Gjertsen ble forbruker og administrasjonsminister.

Hans samferdselsesminister, Inger Koppernæs fra Ålesund, sørget for at man fikk telefon uten kø og Chivas Regal.

Glemmes skal heller ikke avskaffing av etermonopolet. Lars Roar Langslet sørget for den avviklingen. Selv om det har skaffet oss mye dritt, så er friheten til å velge hva jeg kan se og høre på, den viktigste.

Sist, men ikke minst. Gro og Kåre-debattene. Når Gro ble rødflammet på halsen og A-en i halsgropen begynte å vibrere, da var kvelden reddet.

Mer kunne vært nevnt, men jeg synes jeg har mye å takke Kåre Willoch for. Jeg ønsker ham til lykke med dagen. Måtte han få mange flere.

1 kommentar:

Anonym sa...

En god oppsummering om hva vi faktisk har å takke Hr Willoch for. Disse firhetene hadde vi garantert ikke kynnet nyte hvis sosialistene hadde fått styre. Men den godeste Hr Willoch har også fått skylden for den såkalte bankkrisen i Norge på begynneslen av 1990-tallet. Minner vel litt om dagens finanskrise som startet i USA. husk nå bare at den norske stat tjente ca 6 milliarder på den når alt var gjort opp.