onsdag, oktober 29, 2008

Bytte bank? Glem det

Jens og Kristin priser markedsøkonomien selv i finanskrisetider. Bytt bank om du ikke får lavere rente, er løsningen deres dersom ikke banken din er grei og senker renta.

Men det kan nok de fleste låntagere bare glemme. De vanlige konkurranseparametrene virker rett og slett ikke. Problemet er at for å kunne bruke "gullkortet" til tante Kristin må bankenes boliglån ligge innenfor 75% av boligverdien. Når vi fra Kredittilsynets tall vet at 64% av boliglånene er over 80% og av disse var 27% som var over 100% av verdien, så skjønner vel de fleste problemet.

Det er nemlig de som har over 75% av boligverdien som trenger de lavere rentene. Vi vet også at at de under 35 år, så er det 75% som har over 80% belåningsgrad. Og de sannsynligvis ikke hjelp med lavere renter. Fordi det er ingen banker som vil ha dem som nye kunder. For "tante" Kristin vil ikke bytte dem i stats-sertifikater.

Kundene som har finansiert under 75% av boligverdien vil ikke bankene gi slipp på, så de kan nok prute litt.

Dette er noe av grunnen til at vi ikke får se et rush av banker som setter ned renten på en god stund. Finanskrisen har opphevet den normale konkurransesituasjonen. Det er bare Kristin og Jens som ikke har oppdaget det ennå. Men så har de kanskje ikke hatt behov for å prute på lånerenta. De er nok mer interessert i en høy innlånsrente.

Oppdatert:
Vi ser igjen at det er de som er i etableringsfasen som må svi, mens dessertgenerasjonen skummer fløten. Dette kan regjeringen motvirke ved å senke skattene for lavere og midlere inntekter. Det er en umiddelbar hjelp som slår langt bedre ut enn en rentenedgang som de med høyest belåning ikke får nyte godt av. Og med et overskudd på statsbudsjettet neste år på 446 milliarder, har vi råd til det.

Men en ting forandrer seg ikke. Det er dyrt å være fattig.

Andre som blogger om temaet: Sosialdemokratiet.no

2 kommentarer:

Anonym sa...

Men det koster jo ihvertfall ikke noe å LATE som om man gjør noe, ved kjekt å si "bytt bank", "nå må bankene skjerpe seg" osv. Selv om man VET at det er lettere sagt enn gjort.
:-(

Å tilby å byttelåne toppkreditt mot toppkreditt, slik Kristin har gjort, er lite annet enn et spill for galleriet. Det er ikke for LITE penger der ute. Problemet er at pengene ikke beveger seg. Og den beste og raskeste måten å påvirke velociteten i økonomien er ved øyeblikkelige og merkbare reduksjoner i skatter og avgifter. Men DET sitter nok alt for langt inne for landeveisrøverne.

Admiral_Gullars sa...

Høire, KRF, Venstre, FRP, AP, SV; SP er same shit, different wrapping.

Kystpartiet, Pensjonistpartiet og Rødt er valide fortsatt.