onsdag, oktober 29, 2008

Fall i ovarennet

Meldingen om overskridelse på Kollenprosjektet har jeg store problemer med å forstå. At man nå finner ut at det er 285 millioner eller mer enn 30% overskridelse. Før man har begynt byggingen.

Erling Lae mener at dette er noe man bare må akseptere og at det ikke er noen som kan kritiseres.

- Nei, jeg tror ærlig talt ikke det. Det finnes ting i markedet som er umulig å styre og forutse. Det er et enstemmig bystyre som står bak VM på ski. Vi fremmer dette nå, og regner med det skal gå greit, sier Erling Lae til VG Nett.
Det er en holdning som bør skremme en smule.

Forklaringen han gir er følgende:

Han forklarer kostnadssprekken på denne måten:

- Det veldig enkle svaret er at en kostnadssprekk på 100 millioner nesten i sin helhet skyldes prisøkning på stål og betong. Så enkelt og vanskelig er det. Og så umulig er det å gjøre noe med.

- De øvrige 180 millionene er bare en sikkerhetsmargin.
I tillegg oppgir Anette Wiig Bryn at vindseilet blir vesentlig dyrere enn antatt.

Mitt problem er at jeg ikke forstår hvordan man vet at overskridelsene blir så store? Hvordan kan Erling Lae vite at det er stål og betong som utgjør kostnadsoverskridelsen? Betongkonstruksjonene er ikke utlyst ennå, men skal gjøres i november/desember i år.

Jeg har tatt en kikk i anskaffelseskatalogen for utbyggingen av Holmenkollen Nasjonalanlegg. Kun 5 av 25 entrepriser er kontrahert. Riktignok er tilbudsfristen gått ut på noen flere, men det kan gjøres noe med.

Sverre Larssen i Byggenæringens Landsforbund har varslet en nedgang på 19% neste år, med 60 000 arbeidsledige. Det er stopp i hus og næringsbygg for tiden pga finanskrisen. Jeg vil tro at hans medlemmer er villige til å regne både to og tre ganger på byrådets anbudspapirer.

Dersom Byrådet i Oslo ikke klarer å utnytte krisen i bygg og anlegg bedre enn at de får en overskridelse på noen hundre millioner, så fremstår de som lettere evneveike.
I tillegg må de være utrolig dårlige forhandlere dersom de ikke klarer å utnytte denne gyldne muligheten for kostnadskutt. Så ett eller annet må ha gått utrolig galt i tilløpet.

1 kommentar:

Anonym sa...

"- De øvrige 180 millionene er bare en sikkerhetsmargin."

Denne er jo interessant.

Det er helt vanlig å ha slike reserver i prosjekter. Det er jo mye man ikke vet på det tidspunktet man planlegger. Det er ikke det interessante.

Det interessante er at de åpenbart ikke hadde lagt den inn i overslagene i den rammen som ble vedtatt. Det er vel å betegne som lureri, vil jeg mene. Og ikke noe man kommer snikende med med et skuldertrekk etterpå.