lørdag, februar 28, 2009

Hvis folket ikke har brød, kan de vel spise kaker

Marie Antoinette hadde vel tilnærmet samme virkelighetsoppfatning som Robert Mugabe i Zimbabwe besitter. Hun er blitt herostatisk berømt for sitt utsagn da hun hørte om de endeløse brødkøene i Paris: "Hvis folket ikke har brød, kan de vel spise kaker".

Robert Mugabe skal bruke 1 mill på å feire 85-årsdagen. Mens folket hans sulter ihjel. Mannen som helt frem til 2002 fikk rause mengder med norske bistandspenger, har råd til å kjøpe seg et lite krypinn i Hong Kong til 35 mill. Gad vite hvordan statsledere i utviklingsland klarer å bygge seg opp slike formuer?

Norge burde spandert 1 mill på å hyre en dyktig leiemorder. Slik at problemet kunne vært løst en gang for alle. Fyren har tydeligvis ikke vett til å dø selv.

Oppdatert 010309 kl. 0925

18 kommentarer:

Anonym sa...

Jeg er ikke tilhenger av dødsstraff, men for å løse et problem for en lidende befolkning er Mugabe ikke noe stort offer.

Vildo sa...

Bra Vox! Prisverdig at du spisser synspunktene dine. Debatten blir ikke fattigere av det. Tvertimot!

Anonym sa...

norge sin venstre side har tidligere brukt mord i sin streben etter og ha rett. de fikk det som de ville i den elendige flyplassen gardermoen etter at en høyre mann "datt" ut av et vindu dagen før en viktig avsløring. skal vi ta leiemordere i bruk så blir listen lang, f eks alle komunist ledere? ikke viktig for vox kansje, men viktig for meg og demokratiet.

Anonym sa...

En liten digresjon;

"Idag mener historikerne å ha bevis for at dette utsagnet kom fra Ludvigs XV spanske hustru, Maria Therese." (fra Wikipedia)

Dessuten er det flere historikere som mener at "utsagnet" også er tilegnet andre adlige personer før Mari ble født av "motstandsbevegelsen". Propaganda for å sverte adelen moa.

Personlig tror jeg ikke hun har sagt det.

Knut Johannessen sa...

Konrad: Jeg er heller ikke tilhenger av dødsstraff, men kan vi ikke kalle det barmhjertighetsdrap istedet?

Vildo:Det er nok ikke helt meg, men noen ganger blir jeg skikkelig forbanna, ikke bare forbanna. Mugabe er st slikt tilfelle.

Are: Jeg kjernner den historien, ja, kanskje bedre enn mange. Og jeg ser ikke helt relevansen. Og det med leiemorder må ikke bas alt for bokstavelig.

SMG: Hvem som sa det er ikke så viktig, Det holder at det ble sagt.

Windingstad sa...

Zimbabwe har faktisk et av verdens mest sentraliserte og effektive korrupsjonsregimer.

Knut Johannessen sa...

Windingstad: Jeg går ut fra at din påpekning ikke var ment som en honnør til Mugabe

Anonym sa...

vox: vi har jo denne luksus karen kin il sung. 200 mercer, luksus hus etc. så helten til stoltenberg familien mr tito, den stormannsgale dekadente komunistlederen. så har vi mr yasir arafat, milliarder vistnok, i et fattig land som lever av og bombe israel. cuba er jo og et sted...
nok og ta av her: ikke relevant? trodde vi snakket om diktatorer og høy dobbeltmoral? eller er komunister bedre?

Anonym sa...

windingstad: tviler på at norge ligger langt etter. jeg snakker av erfaring.

Milton Marx sa...

OK....
Vi dreper Mugabe - bokstavelig ment eller ikke - og ser hva som kommer... Det blir ikke nødvendigvis noe bedre.

Verden er ofte litt for kompleks til at nordmenn kan fatte den. En av dimmensjonene i dette er f.eks. at Mugabe, som så mange andre diktatorer, har sørget for å premiere en tilstrekkelig stor del av befolkingen til at han vanskelig kan veltes.

Tenk sånn på det: Hva om NS hadde hatt makt i 40 år, og ikke bare i fem? Hva da med unge menneskers karrierevalg? Helt sikkert er det at det under slike omstendigheter er vanskelig å gjennomføre noe "landssvikoppgjør", hvor man skyter de 20 verste og fratar alle sympatisører deres sivile rettigheter i en periode. Den slags går ikke når en tilstrekkelig stor del av nasjonen er kjøpt.

Dersom man skulle få demokratiet til å fungere i Zimbabwe, er det rimelig å tro at en viktig politisk kraft vil være ønsket om å unngå straffeforfølgelse av de som har utført overgrep.

Jeg tror faktisk at det på landsnivå er det samme som på hjemmenivå: Når lillegutt har rotet utover alle lekene sine, tar det gjerne fire ganger lengre tid å rydde opp, enn gutten brukte på selve leken.

Det finnes ingen quick fix for land som er herpet av en diktator.

Fredrik Mellem sa...

Sitatet er visstnok ikke helt korrekt, men anvendelig likevel.

Windingstad sa...

Windingstad: Jeg går ut fra at din påpekning ikke var ment som en honnør til Mugabe

Vel, det viser jo at han får til noe;)

Jeg tror nok giverlandene kommer til å være ekstremt påpasselige på at pengene som nå kommer inn ikke havner i lomma til Mugabe. Men det blir ikke lett...

Arnfinn Pettersen sa...

Fra Phrase Finder (aller øverst i et søk på "let them eat cake" på Google):

"The origin of many phrases in English are unknown. Nevertheless, many people would say that they know the source of this one. It is widely attributed to Marie-Antoinette (1755-93), the Queen consort of Louis XVI. She is supposed to have said this when she was told that the French populace had no bread to eat.

The original French is Qu'ils mangent de la brioche. It has been suggested that the speaker's intention wasn't as cynical as is generally supposed. French law required bakers to sell loaves at fixed prices and fancy loaves had to be sold at the same price as basic breads. This was aimed at preventing bakers from selling just the more profitable expensive products. The let them eat brioche (a form of cake made of flour, butter and eggs) would have been a sensible suggestion in the face of a flour shortage as it would have allowed the poor to eat what would otherwise have been unaffordable. It's rather a mouthful, so to speak, but if the phrase had been reported as 'let them buy cake at the same price as bread' we might now think better of the French nobility."

Jeg synes sammenligningen mellom Marie-Antoinette, som ble henrettet uten noen rimelig grunn, og galningen Mugabe, er en en fornærmelse mot stakkars Marie-Antoinette.

Vidar sa...

Ledere som Mugabe sitter, og blir rik, blant annet fordi det er i vestens interesse. Landet var som du helt sikkert vet britisk koloni frem til 1980, og Mugabe har sittet med makten siden da. Den dag i dag har UK fremdeles store interesser i Zimbabwe, bl.a. er Anglo American sterkt inne i gruvedrift. Landet er mineralrikt. Med Mugabe vet vesten hva de får (kan kjøpe seg til), og det er dermed i deres interesse at han fortsatt sitter. For å sette det litt i perspektiv: Eva Joly og andre korrupsjonseksperter hevder at for hver krone som går i bistand til fattige land, forsvinner 10 kroner til skatteparadisene. Så kan en tenke seg hvor de 10 kronene går.

Kanskje er jeg for kynisk og tar for hardt i, men jeg er ganske sikker på at dette i alle fall er én av årsakene til at det er mye prat om alt som er galt i Zimbabwe - men lite handling. Husk at presset fra vestens ledere først kom når det ble press fra hjemlige velgere, og dermed truet deres egen posisjon. Likevel var det lite handling å skryte av.

Windingstad sa...

Haha, tror du storbritannia tjener på at Mugabe sitter ved makten i Zimbabwe!?!

Vidar sa...

Windingstad: Min kommentar var først og fremst knyttet til hvordan statsledere i utviklingsland klarer å bygge seg opp store formuer. Alle vet at korrupsjon i utviklingsland er utbredt, men mange er ikke klar over vestens rolle i denne korrupsjonen, og det var dette jeg ville påpeke (jeg har også blogget om dette). Disse statsledernes svarte penger kommer ikke først og fremst fra sine lands befolkning, men fra vestlige ledere i bytte mot goder som ellers ville kommet befolkningen tilgode.

Om UK tjener på at Mugabe sitter ved makten i dag er tvilsomt, men helt frem til årtusenskiftet var landet en av Zimbabwes (og Mugabes) nærmeste allierte. Britiske selskaper tjente (og tjener) store penger på å utvinne naturressursene i landet – så sent som i fjor sommer ville Anglo American investere £200 millioner i landet. Å tro at ikke UK tjente på å berike Mugabe og hans medsammensvorne, i alle fall frem til slutten av 90-tallet, er naivt.

Windingstad sa...

Nå henger det litt mer på greip. I forrige kommentar skrev du nemlig at: "med Mugabe vet vesten hva de får (kan kjøpe seg til), og det er dermed i deres interesse at han fortsatt sitter."

UK og Zimbabwe var allierte frem til Mugabe gikk fullstendig bananas med jordreformene sine. Det er det ingen tvil om. Zimbabwe var jo tross alt et ganske annet land bare for ti år siden enn det er i dag. Men å hevde at det per i dag skulle være i vestens interesse at Mugabe sitter ved makten i Zimbabwe er litt vel konspiratorisk.

Anonym sa...

It was as a result of this last act that he was stripped of the lord-lieutenantship in 1635.. [url=http://www.vanessasac.com]vanessa bruno Pas Cher[/url] So, we agreed that the middle of the line would be our best bet.. If you want to wipe out the unfunded liability, it one step forward, one back.. You got it..
Reading the HP website articles and watching the ZDnet videos make this Tablet look real nice. [url=http://www.icanadagooseca.com]canada goose jacket[/url] So anyone both young and old can wear these boots.. [url=http://officialcanadagoosesoutlet.ca]canada goose outlet[/url]
[url=http://flyballbags.com]canada goose jacket[/url] The shoes aren merely shoes but a fine piece of art designed by experts in the field to satisfy your hunger for elegance and top of the range luxuryThe apparel called Christian Louboutin replica shoes are for those ladies who have an eye on amazing craftsmanship and who are actually prepared to lay out a lot to possess one. [url=http://www.onlinebeatsbydreoutlet.com]beats by dre apple uk[/url]