tirsdag, mars 03, 2009

Nett og slett

Vi vil at verden skal være god og snill. Våre politikere ønsker å beskytte oss mot alt det vonde. Spesielt på internett.

Trond Giskes utspill om et medieombud som skulle utføre statlig kontroll av nettet, burde derfor ikke overraske noen:

Kulturminister Trond Giske (Ap) har sett seg lei på overgrep mot enkeltmennesker på nettet, som for eksempel at det legges ut nakenbilder mot enkeltpersoners vilje.

Et usedvanlig dårlig forslag, men det forhindret ikke flere "gode" forslag fra Giske, som f. eks. å stoppe nettpoker.

Når sterke interesseorganisasjoner som f. eks. plateselskapenes Ifpi forsøker å få Telenor til å stenge ute Pirate Bay, så er dette bare et eksempel på hva vi har i vente. Kampen om nettet som distribusjonsform er i sin spede begynnelse.

Kudos til Telenor som har vært fullstendig avvisende til Ifpi. Nå går det mot rettssak.
Ragnar Kårhus, leder for Telenor Norge sier til Dagbladet:

— Vi følger gjeldende lover og regler, og kan ikke se at det er juridisk grunnlag for at en internettleverandør skal ivareta digitale rettighetshaveres interesser og stenge ute enkeltnettsteder.

Beslutningen kommer ikke overraskende. Mens flere teleselskaper i Danmark er blitt pålagt å etterkomme kravet fra Ifpi om å sperre kundene ute fra The Pirate Bay, har Telenor tydelig signalisert at selskapet ikke ønsker å gi etter for et liknende krav.
Men film og musikkbransjen gir seg ikke så lett. De bruker bare "ganz andere metoden. " Så om ikke lenge blir sikkerhetssjekken på Gardermoen utvidet. Sikkerhetsvaktene og/eller tollvesenet kan snart få lov til å gjennomsøke PC eller MP3-spilleren din. Uten skjellig grunn til mistanke. En ikke morsom tanke å la en sikkerhetsvakt eller toller rote rundt i private filer. Noe som hører hjemme i totalitære samfunn.

En som er opptatt av internettfiltrering er Per Ström. Han er integritetsombud i den svenske tenketanken: "Den nya velfärden". Per Ström har forfattet en pamflett om temaet: (som du kan laste ned via linken) "Storebror tar fram munnkavlen"

Denne videoen viser noe av innholdet i dokumentet:I den gode saks tjeneste er vi langsomt i ferd med å få ordninger gjennom automatisk sensur av internett som i sin ytterste konsekvens truer ytringsfriheten. Be afraid - be very afraid

Ingen kommentarer: