søndag, juli 12, 2009

Papirkule ved debattens slutt

Erik Fosnes Hansen er ikke bare veldig, veldig skuffet. Han er sint. Veldig sint.

Visstnok fordi Siv Jensen har antydet at det er hans vennskap med Trond Giske som har skaffet ham plass i Kulturrådet. Det er forståelig at han blir sint. Og at han svarer tilbake med å sette Siv Jensen/Frp i bås med kommunistjegeren Joseph McCarthy. Sannsynligvis det verste han kunne komme på.

Så da han møtte Per Arne Olsen til debatt i Søndagsavisen i dag , så var det forståelig at forfatteren tiltet aldri så lite.

At han ikke ville hilse på Olsen, var fordi Olsen i går gjentok Bjarne Håkon Hanssens berømte devise: "Sosialklienter må stå opp om morran". Kan Frp være så gemene mot sosialklienter, hva kan han da ikke være i stand til å gjøre mot forfattere.

Det er selvsagt stygt gjort av Siv å antyde at det er fordi Fosnes Hansen og Giske er venner, at han fikk vervet. Det har da aldri vært tradisjon i Arbeiderpartiet å utnevne noen av sine egne eller noen man kjenner godt, til sentrale verv. Det har jo alltid vært fordi de er bedre kvalifisert. Å tro noe annet, er så latterlig at jeg er enig med Fosnes Hansen:

Det ligger en sjofel tankegang bak Jensens retorikk. Den antyder nemlig at det eksisterer en venstreorientert, konspirasjonsaktig eliteklikk som hjelper hverandres sugerør ned i statskassen.

Frp har nok ikke helt forstått at å være kamerat og kameraderi ikke er helt det samme. I følge Store norske er:

kameraderi, utilbørlig, ikke saklig begrunnet hjelp eller fordel som personer av samme krets yter hverandre (f.eks. ved ansettelse, bedømmelse); klikkevesen.
At man i arbeiderbevegelsen bruker "kamerat" som en hedersbetegnelse og titulerer hverandre kamerater i godt lag, har ingen ting med kameraderi å gjøre. Som f. eks. at kameratene i LO sitter i sentralstyret hos kameratene i Ap. Nei, nei, det er noe helt annet.

- Ikke trekk mitt faglige litterære skjønn i tvil, svarer Fosnes Hansen, før det hele ender med at han kaster en papirball på nestlederen i Frp, Per Arne Olsen.
Men det har du jo gjort selv, Erik. Til de grader. I 2005 en eller annen gang:

- Det tok meg femten år å innse at jeg ikke har talent for å skrive. Og da var det for sent å gi det opp, ettersom jeg allerede var blitt berømt.

Det finnes også bevis for at Erik Fosnes Hansen på ingen måte har vært opptatt av å skaffe seg goodwill hos etablishementet i Arbeiderpartiet. Det viser følgende kraftsalve mot Gros mann Arne Olav i 1997. Da Gros mann hadde fått noen skattefordeler av å skrive fort.

...en skapertrang uten sidestykke i norsk litteratur; prosaen flyter ut av ham som musikken av en Mozart, og han stanser ikke mange minuttene mens han undrer seg på hvordan han nå skal beskrive sitt livs omskiftelser og vanskeligheter, eller i noen slag ettertanke over det merkelige og interessante liv han har fått føre. Han kjører på som en bulldozer gjennom sin egen biografi.Det kan jo hende at han har tenkt seg om allikevel. Men da kan han ikke ha regnet tankearbeid som arbeidstid; straks en ettertanke har meldt seg, har han stanset stoppeklokken - en litt pussig holdning av en mann som i sitt hovedyrke er forsker med akademiske distinksjoner.

I et nettmøte hos Dagbladet var det en langsint mann som refset den godeste Erik for dette stuntet:

  Norsk smålighet
  Hei, jeg husker spesielt godt et avisinnlegg du hadde i forbindelse med en bokutgivelse av Arne Brundtland. A.B ble beskyldt for skattefusk ved å oppgi alt for få arbeidstimer. Du regnet veldig på dette og konkluderte med, som resten av alle smålige, misunnelige krek i dette landet, at A.B. umulig kunne ha skrevet en bok i løpet av den tiden han hadde oppgitt. Jeg spør derfor, er ikke slik misunnelse og hakking på andre mennesker en forfatter uverdig ? Skal ikke dere se de store linjene ? Vel, jeg nedverdiger meg ikke en gang til å benytte dine bøker som toalettpapir etter denne episoden.
  Arild Hansen
  Eller kanskje vi må ennå lenger tilbake for å finne grunnen til hans noe pøbelaktige opptreden i dag. Til 1987 og bokmessa i Frankfurt. Da han var den utstøtte. Da Fossnes Hansen oppdaget at noen hadde revet i stykker boka hans "Falketårnet".

  Hvorfor? Fordi, forklarte vedkommende, fordi Dag Solstad, «Norges største forfatter», ennå ikke var oversatt verken til tysk eller noe annet verdensspråk, og nå kom denne skjønnånden og jyplingen Fosnes Hansen og erobret Tyskland med en roman mange oppfattet som gammelmodig og tradisjonell. Det var i hvert fall ikke modernistisk. Ikke engang postmodernistisk!

  Og de hjemlige litteratsnobbene i et forlag kalte suksessboken hans "Kvalme ved reisens slutt".

  Slikt kan sette spor i et sart forfattersinn. Og komme til overflaten mye senere. Som i dag og kan forklare hvorfor han ble så sint.

  Men hvis Fosnes Hansen vil unngå at hans verste mareritt inntreffer og at Frp får regjeringsmakt, da må han ta et lynkurs i skikk og bruk. I dag gjorde han jobben lett for Frp.

  25 kommentarer:

  Knut Sparhell sa...

  Dagens beste, og morsomste kommentar. Helt herlig, lo så jeg ristet. Takk, Vox.

  Bjørn Stærk sa...

  Det handler vel ikke bare om debatt-teknikk eller skikk og bruk. Jeg mistenker at det også handler om å leve en ideologisk skjermet tilværelse, hvor man ikke bare er uenig med kulturpolitikken til FrP, men ikke engang kjenner noen som er enig med den, og heller aldri har ført en samtale med noen som er det. Innefra en såpass lukket boble er disse ideene ikke bare feil, de er helt uhørte. Derfor ender Hansen opp med å etterape Lektor Tørdal, i stedet for å kunne snakke for seg.

  Selv er jeg forholdsvis enig med FrP i dette spørsmålet, men jeg forstår godt argumentene for kunstsubsidier også. Problemet er det denne debatten kom litt inn på mot slutten: Enten blir det politikere som fordeler penger, og det er jo ikke bra, eller så er det representanter fra kunstmiljøet selv som gjør det, og det er ikke så bra det heller. Man må være veldig bevisst på troverdigheten. Det er litt vanskelig når man er venn med kulturministeren. Caesars kone må være hevet over mistanke.

  Btw, synes du ikke FrP slipper alt for lett til? De behøver bare si noe kontroversielt eller småteit, som det ikke nødvendigvis er dekning for i partiprogrammet, (som dette med å sende asylsøkere til Afrika, eller kameradi-beskyldningen), og så får de alle favorittfiendene sine til å skrike opp om hvor fæle de er. Det er jo genialt. Dermed får FrP lov til å være det Store Alternativet til regjeringen, noe de bare tjener på.

  Mitt tips til de som vil sabotere valget til FrP: Hold kjeft om dem. Trekk på skuldrene. Vær heller sinte på Erna Solberg eller noe.

  Anonym sa...

  FrP har aldri vært i posisjon. Så Fosnes Hansen bør angripe sin egen regjering som kutter ned på kulturstøtte. Ved regjeringsskifte som kommer i høst: Realpolitisk så vil ikke FrP kutte noe som helst - alt blir som før.
  F H sin ubehøvlete oppførsel føyer seg inn i rekken av utbrudd fra venstresiden i norsk politikk.
  Vi husker Rød ungdom sine angrep på en lovlig demonstrasjon mot islam på Egertorvet i Oslo.
  Skam dere venstresiden for ukultiverte utbrudd. Maren

  Anonym sa...

  Etter å ha fått med meg et av kulturrådets medlemmer i fri utfoldelse foretrekker jeg at Giske fortsetter å velge sine venner inn i alle råd. Han må goså sørge for at alle medlemmene har samme synspunk om alt i forkant, for tenke seg til hvilke slåsskamper det vil bli om slike møter noen med andre meninger.

  Men at mannen er valg inn for sin kompetanse, slik han påstår - nei det blir liksom litt drøyt. Hvilken kompetanse trenger besitter man til å vurder noe som helst om man ikke tåler verbal motstand. Det er jo merkelig at en forfatter, selv om han har brukt mange år på å finne ut at han ikke er flink, ikke greier å formidle hva ham mener uten banneord og papirkasting. Da er det kanskje greit at de får litt kunstnerlønn i sin søken etter noe de behersker.

  Knut Johannessen sa...

  Knut: Takk!

  Bjørn:Jeg følger deg på mye av det du skriver. Spesielt i at det er vanskelig å argumentere fornuftig fra et kulturparnass som på mange måter er skjermet fra trivialiteter og argumenter som de Frp fremfører. Og da blir det vanskelig å møte dem i åpent terreng.

  Jo visst slipper de for lett til. Men det er ikke så rart. Ap og Jens Stoltenberg har utnevnt dem til hovedmotstander. Han hadde behov for en "fiende" av en viss størrelse og troverdighet og hva var da bedre enn Frp. Og Frp utnytter jo situasjonen til å sette sine saker på dagsorden. Det er en farlig balansegang, men siden ingen av de andre opposisjonspartiene vil "leke" med Frp (unntatt Høyre) så er nok risikoen begrenset.

  Einar Kr. Steffenak sa...

  Utsøkt kommentar. Jeg hørte intervjuet, Fosnes Hansen (FS) var like sint der som da det ble avslørt hans tyske forfattervenn Günther Grass hadde løyet om sin WaffenSS-fortid og derved fremstod som er topphykler i Europa. Slikt kan man jo ikke si om en intellektuell, ikke sant? FS er (i likhet med mange av de andre rødvinsadelmenneskene på Litterturhuset) fastsittende i romantikkens kunstnermyte, den om at forfattere/kunstnere/intellektuelle er av høyere bonitet enn oss andre, ser så meget mer og derfor er fritatt for regler om normer som gjelder disse forferdelige vanlige menneskene. Han var snill som ikke kaste vann i ansiktet på sin motmann, kan FS fortelle. Hvilken dannelse, hvilket storsinn, så verdig en gigantisk skjønnånd fra litteraturen. For det stikker der; disse FS-erne mener ikke bare at de står for det gode, de ER det gode. Deres arroganse og besserwisserhet tar (ventre)fascistiske former. De utgjør et selvutnevnt vokterråd for den gode smak, de sitter som et nomenklatura i medier, forlag, utdanningsvesen etc og hinder den frie debatt, utgivelse av sentrale verk om kommunismens herjinger og logrer for radikal islam. Deres hegemoni er nå under press, deres posisjoner ikke så sikre, mange har sett seg lei og forbannet på deres fascistoide arroganse. Selv stemmer jeg som regel Venstre, jeg er liberal, det er ikke FS-erne, de angir et liberalt ytre, men skjuler et autoritært for noem også totalitært indre. FS atferd på radioen var et lysende eksempel.

  Arnfinn Pettersen sa...
  Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
  Arnfinn Pettersen sa...

  Det er da ingen nyhet at Foster Jansen ikke kan snakke. Sett en mikrofon foran ham og han snubler i sine egne kommaer før første punktum er nådd. Men det kunne vært verre. Det kunne vært Dag Solstad.

  Anonym sa...

  Må si jeg syntes denne snobbete
  forfatterspiren hadde trengt å lære generell høflighet og dannelse. Det er sånne oppblåste
  papirposer som Erik Fosnes Hansen
  som gir nordmenn dårlig rykte i utlandet for sin vulgære og platte oppførsel. Det er tydelig at freaken har noe å skjule, siden han oppfører seg som både en hallik, hora hans og en gjeng fotballhooligans. At han har vært ute å smisket med partikameratene
  i AP for å få litt cash fra felleskassa er innlysene. Han ble tatt med hånda nedi glasset med jordbærsyltetøy og ble glodvarm om øra da Siv fersket ham.
  Klart han er sur på FRP, de står mellom sugerørene til alle sosialklient vennene hans (kunstnerstipend er sosialstønad for sarte sosialister) og felleskassa.
  Den vulgære snobben håpet vel at han skulle få gjenytelser fra kunstnerbrødrene sine for å styre sugerørene deres ned i statskassa.

  Det finnes ikke noe mer umoralsk egoistisk en wannabe-forfattere og sosialklienter som later som at de er kunstnere for å slippe å stå i kø på "sossen".
  Jeg tipper at bare 2-3% av "kunstnerne" er genuine, resten er
  snyltere og parasitter som gjemmer seg bak det sosialistiske snobberiet for å bli godtatt av resten av den vulgære kunstmobben.
  Snekkern.

  Bjørn Stærk sa...

  Jeg tror at, på samme måte som Fosnes Hansen og mange andre burde bli kjent med noen FrP'ere, for å lære å ha et normalt forhold til dem, så er det flere her som burde forsøke å bli kjent med noen kunstnere.

  coltringus sa...

  Kompliment for kommentaren. Jeg har også sans for Stærks observasjoner.

  Det mest forsonende ved denne vemmelige radiostunden er at så få av de flytende velgerne som kan beveges til å stemme Frp, nok ikke lytter til Søndagsavisa på NRK. Hadde de gjort det, ville de atter blitt minnet på hvorfor de er sure på «kulturfisene» og «den liberale mediaeliten».

  Jeg prøver å forestille meg hva som vil skje når Frp får frem en Laura Ingraham, Ann Coulter og Rush Limbaugh -.

  Unknown sa...

  Jeg hørte med interesse på radioprogrammet. Enig at Olsen svarte dårlig for seg, men ble etterhvert mer og mer klar over at NRK's programleder mistet kontrollen. Det blir ikke lett å vinne en diskusjon når programleder tar parti for motstanderen.

  At Fosnes Hansen i tillegg kastet en eller annen gjenstand mot Olsen forteller litt om temperaturen i studio.

  Goggen sa...

  Meget morsom kommentar, jeg sitter her og leser og ler.

  Ja, norske kulturpersonligheter viser igjen sitt nivå, sist var det vel Lillebjørn Nilsen.

  Det merkelige er at ikke Fosnes Hansen er interessert i å diskutere de mer prinsippielle sider ved statlig støttede kunstnere. Kunstnere (og journalister) burde granske og kritisere maktapparatet, isteden er de blitt lydige skjødehunder for Ap. De fleste av dem har jo fått med seg hvilket parti som oftest har inntatt regjeringskontorene etter krigen, og tilpasset sin politiske smak deretter. Det er jo greit å vite hvem man må holde seg inne med for å få til salt i maten.

  Jeg så en TV-dokumentar en gang om akkurat denne problemstillingen, der man sammenlignet norden med bl. a. England. For engelske kunstnere var det utenkelig å skulle være lønnet av regjeringen, for som de sa; hvordan skal vi da være uavhengig til å kritisere regjeringen. En tanke norske kunstnere ikke har kommet på enda.

  Morten Myksvoll sa...

  Om det er feil at politikere deler ut kunstpenger, samt at det er feil at kunstnerne fordeler det mellom seg, kan en jo prøve noe revolusjonært? en kan la forbrukerne avgjøre??

  Sjokk og vantro?

  Fosnes Hansen er morsom, spesielt siden han rir sin fagkompetanse inn i debatten. En kompetanse som Vox Populi tar livet av med å trekke frem et av Fosnes Hansens eget utsagn.

  Anonym sa...

  Kjempeartig blogginnlegg! Når det gjeld Fosnes Hansen og kulturpolitisk kompetanse så viste han fram denne klart som dagen då han skreiv artikkelen i Dagbladet "Loven vest for internett".
  http://www.dagbladet.no/kultur/2009/01/10/561333.html

  Her var nær sag alt han skreiv basert på forutsejingar og myter som ikkje lenger er gangbare blant dei som har fylgt med på temaet ei stund.

  Når det gjeld fildeling så er det forresten fleire i FrP som har langt meir kompetanse på dette feltet enn Fosnes Hansen. Han skjønte vel at han ikkje hadde peiling sidan han uteblei frå fildelingsdebatten i Drammen like etterpå... Men Giske og Hansen er i alle fall kameratar når det gjeld fildelingsspørsmålet, det er sikkert.

  Admin sa...

  Det kom ikke så godt frem her hvem som gjorde det best i debatten, Vox. Eller hva argumentene på de to sidene gikk ut på.

  Bare spill og ball.

  Anonym sa...

  Å kaste papir er rimelig femi! Det er vel sånn en gjør når en er forfatter. Trodde egentlig pennen skulle være våpenet, men det nærmeste var kanskje papir.

  Øyvind Strømmen sa...

  Ein skulle tru det fantest meir saklege argument å kasta på Frp-arar enn papirkuler. Strengt tatt gjorde Fosnes Hansen også det, men takk vere papirkulekastinga har han diskreditert seg sjølv så grundig at få vil ta seg bryet til å lytta til dei. Synd for det som kunne ha vore ein interessant debatt på kultursfæra, og dei er det ikkje særleg mange av i norsk politikk.

  Personleg sette eg forresten stor pris på "Falketårnet". Men eg bitter grunna eit manglande bind 2 av ein viss annan roman. Kokebok og portrett av kongefamiliemedlemer? Nei takk.

  Admin sa...

  Per Sandberg dengte jo til en asylsøker uten at det virker å ha diskreditert han spesielt så en liten papirball kan da umulig være så mye å bråke om.

  Anonym sa...

  Brumlebass, det blir omtrent like intelligent som å si at fordi noen dengte til noen, så er det lov. Dette virker ellers som en nyhet jeg ikke helt har fått med meg. Er du en lefty som trenger å diskreditere FrP uansett, løgn, fakta, whatever?

  Olve Hagen Wold sa...

  Fosnes Hansen tapte soleklart denne debatten, uten at jeg kan si at Per Arne Olsen egentlig vant den. Men morsomt var det!

  Gandalf sa...

  Oi oi oi!
  Hva skal Arbeiderpartiet med fiender når de har slike venner?
  Godeste Fosnes Hansen virket jo direkte ustabil og han fikk Per Arne Olsen til å fremstå som saklig og seriøs. Hansen hadde et par gode poenger ved å sammenligne kunstnerlønn med ordførerlønn, men ellers var han jo så opprørt over å møte en Frp'er at han bare skalv.

  Takk for nok et godt innlegg Wox. Godt å se noen noen klarer å holde saklighetsnivået på Internet oppe og samtidig levere herlig morsomme kommentarer innimellom!

  IvarE sa...

  Nettopp lastet ned og hørt "debatten". Helt fantastisk! Hva skal Ap med fiender når de har slike venner?

  http://www1.nrk.no/nett-tv/klipp/513616

  La Fosnes Hansen få slippe bredt til i valgkampen! Mere ubehøvlet og usaklig visvas skal en lete lenge etter! Selv den mest ihuga Ap-velger må jo bli skremt.

  Anonym sa...

  Og Jens Stoltenberg kjørte på en bil og stakk av, så han kan vel ikke være mot svindel, eller hva Brumlebass?

  Peer

  Admin sa...

  Beklager jeg kom med en feil opplysning. Sandberg dengte ikke til en asylsøker. Han skallet ham ned. Og fikk 3.000 kroner i bot.

  http://arkiv.nettavisen.no/Nyhet/202056/Frp-topp+mistet+lappen.html

  http://www.morgenbladet.no/apps/pbcs.dll/article?AID=/20070420/OAKTUELT001/104200022