torsdag, juli 30, 2009

Rough Guide for de aller rikeste

Jeg har litt vondt av Stein Erik Hagen. Det meste av det han gjør, går galt. Ikke bare blir han hengt ut for det han sier eller forsøker å si, men også for det han ikke kan rå med. Dårlige rådgivere har han også.

Derfor blir han et lett bytte for våre statsautoriserte meningsbærere. Som f. eks. Marie Simonsen, Anders Heger, Arne Strand, Stein Ørnhøi og mesteren i retorikk, Kjell Terje Ringdal.

For å unngå å lide samme skjebne for de som kan tenke seg å bli så rik som Stein Erik, så har jeg snekret sammen en "rough guide" for våre aller rikeste:

Du kan ikke hete Stein Erik Hagen.
Gjør du det, er du dømt. For ever. Skulle du allerede ha fått dette navnet, bytt det umiddelbart. Nå er det veldig enkelt.

Det spiller nesten ikke noen rolle hva du velger. Kjell Inge Røkke, Petter Stordalen, Anders Jahre, Hilmar Reksten, Rema-Reitan er fullt gangbare navn. Insisterer du fortsatt på å hete Stein Erik Hagen, kan du egentlig slutte å lese her. Du er uten redning og får ta det som kommer. Om du da ikke holder helt kjeft.

Du kan ikke lespe, snakke med nasal betoning eller gå rart.

Da kommer rikssynserne og tar deg. Da vralter du og de beskylder deg for å snobbe oppover. Og for guds skyld, bruk aldri ordet "man". Det er forbeholdt sportsstjerner, kongelige og surprise: Rikssynserne.

Lær av Petter Stordalen. Når han fremstår i full offentlighet kommer de tjukke l-ene. Eller Kjell Inge. En anelse romsdalsdialekt ispedd bullshit-engelsk. Da kommer du langt. Da kan du både være rik og uforskammet. Ja, du kan til og med drite ut en statsråd i full offentlighet og komme greitt unna. Og snakker du trøndersk som Rema-Reitan er du helgardert. Mer folkelig blir man ikke. Aldri så rik.

Klær skaper folk
Ærlig talt. Du kan ikke kle deg i tyrolerjakker og lederhosen om de er aldri så skreddersydde og komme unna med det. Hallo. Å fortelle at du har utskiftbare snipper på skjortene dine er bare så 1930. Glem det. Toga og fjortisklær derimot. Det er bare så kuult.

Du må være forsiktig med hvem du gifter deg med
Når du er veldig rik, så glem kjærligheten. Og bli for guds skyld ikke forelsket i ei dame med adels-aner og slott i Vestfold. For da påstår His Masters Voice i retorikk, Kjell Terje Ringdal at du ikke har giftet deg, men fusjonert. Stein Ørnhøi døper deg sporenstreks om til von Hagen og Marie Simonsen kommer med antydninger om at du egentlig vil bytte blodfarge.

Du må ikke gifte deg over din stand. Er du en kjøpmannssønn fra Grefsen så passer du ikke under krystallkronene på Fritzøe-hus. Uansett. Det er forbeholdt de som har riktig familiebakgrunn og "de store hagers selvtillit". Er det noe rikssynsere med god borgerlig familiebakgrunn (om enn aldri så radikale i gjerning) hater, så er det oppkomlinger. Bortsett fra oppkomlinger med 32 toaletter.

Ikke kritiser Jens Stoltenberg/regjeringen eller uttal deg om politikk og/eller skattenivå
Hvis du ikke har en cand polit-, cand oecon-grad eller gode taleskrivere. Ellers blir du et lett bytte. Og Jens blir personlig. I tillegg kan du risikere at Martin Kolberg vil flå deg og dine likesinnede.

Du skal skryte av regjeringen. Om hvor snille og gode de er. Da kommer du unna med det meste. Selv en korrupsjonsdom. Det hindrer ikke at du får staten til kjøpe aksjer hos deg eller at Jens kommer og skryter av deg . Ja, du kan til og med hudflette en av statsrådene til Jens. Men husk: Du må først skryte av dem. Og viktig: Å bli sammenlignet med Sovjetunionen er det verste Jens vet. Det glemmer han aldri. ALDRI.

Skattenivå er i utgangspunktet tabuemne. Med mindre du sier at det er helt ok, akkurat passe eller at de som synes det er for høyt, er noen idioter. Det elsker folket. Og rikssynserne.

Du må ikke skryte av veldedighet
Det hjelper ikke at du har gitt 100-vis av millioner til et gode formål. Det er den første gaven man husker. Anders Heger kommer ikke til å glemme det dersom du gir en hest til de kongelige. Det vil prege ham hele livet.

Du må ikke gjøre det stort i dagligvarebransjen.
Av en eller annen grunn hater rikssynsere folk fra dagligvare-bransjen. Om de insisterer på å hete Stein Erik Hagen. Anders Heger går så langt som til kalle dem godteripushere. Altså næringslivets pariakaste. I sterk kontrast til damebok-pushere. Eller jagerflypushere.

Grunnen til raseriet er at dere har ødelagt for kjøpmannen på hjørnet. Den koselige, lille mann/kone-butikken. Som stengte kl. 17, akkurat da folk sluttet på jobb. Og var litt dyrere. Nå er de glorete godteripusher-sjapper (eller bokhandlere) som har overtatt. Men alt dette blir tilgitt om du heter Rema-Reitan. Ikke bidrar dere til verdiskapning heller. Da må du jobbe i forlag, være rikssynser eller politiker. Gjerne i kombinasjon.

Du må aldri svare rikssynsere
Tar du igjen, kan du takke deg selv. Rikssynsere hater når noen kritiserer dem. Det er deres domene. Du skal ta i mot og holde kjeft. Det eneste rikssynsere synes er verre, er at ingen vil høre på dem.

Ikke meld fra hvor du drar og hvorfor
Dersom du synes at det noe som plager deg i hjemlandet og du gjerne vil prøve lykken andre steder. Ikke si det til noen. I alle fall ikke til noen med mikrofon og kamera. Det funker sjelden bra.

Vent heller til du vil komme hjem med noe. Noen båter f.eks gjerne og vil stikke sugerøret i felleskassa. Det går det fint. Det verste som skjer er at du blir upopulær på Sunnmøre. Det finnes verre ting.

Ikke forsøk å snakke om sak.
Ingen liker mennesker som vil snakke sak. Det er lite sexy. Da blir du helst oversett. Vær usaklig, provoserende, whate ever. Bortsett fra om du heter Stein Erik Hagen (som jeg har advart deg om før) Da kan du godt snakke om sak. Selv om det du sier er dumt. Fordi de meningsbærende rikssynserne bryr seg ikke uansett. De vil heller snakke om hvordan du ser ut, hvordan du kler deg, hvordan du snakker, hvem du er gift med, hvilken blodfarge du har og hvor du bor. Og uansett hva du har sagt, er det dumt. Men akkurat det kan de jo ha rett i. Noen ganger.

Listen kunne vært gjort lenger, men jeg føler vi har fått med det viktigste. Og som sagt: Navnevalget betyr alt. Lykke til.

17 kommentarer:

Pleym sa...

Glitrende! Misunnelsen er rotnorsk, like uutryddelig som løvetannen.

Nyland sa...

Som alltid - veldig bra !

Thor sa...

En utfordring, Knut: skriv en bloggpost hvor du er kritisk til Hagen.

Knut Johannessen sa...

Pleym og John-Arne: Takk!

Thor: Jeg er dårlig til å skrive på bestilling. Denne ble til etter noen dagers avislesning. Provosert av den ensidige vinklingen og det jeg tidvis følte som en fordumming av debatten. Men det er mer et angrep på kommentatorene enn et forsvar for Hagen.

Men jeg vil anbefale deg å lese litt mellom linjene også.

Jeg har faktisk kritisert SEH for at han bidro til å spore av skattedebatten. Med budskap, timing og sted for utspillet.

Du kan lese om det her

Ellers hadde jeg en liten visitt til hans løse snipper:

Å skrive en hel bloggpost om at jeg er sur fordi han var medskyldig i å spore av skattedebatten? Jeg tviler.

Men du kan være sikker. Dersom SEH gjør eller sier noe som jeg misliker sterkt, så vil jeg skrive om det.

Anonym sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Anonym sa...

Vox sier: Klær skaper folk

Jeg har ikke lagt merke til hvordan det står til med Stein Erik Hagen når det gjelder skøtøyet. Selv passer jeg på at skoene alltid er nypusset (jeg antyder ikke at Hagen ikke gjør det samme). På denne måten oppnår jeg en anseelse som iakttatt mitt ellers skrøpelige antrekk ikke ville ha blitt gjenstand for aktelse.

Hvis det blir slik, som jeg har tatt til orde for, at skotøybransjen (i likhet med rederivirksomhet) blir unntatt skatteplikt, ville mye ha vært vunnet.

Unknown sa...

En god analyse av Vox populi over hvordan rikssynserne er på parti med Regjeringen.

Det er tydelig at Janteloven lever i beste velgående i Norge. Spesielt når den Rødgrønne regjeringen er i posisjon og Kristin får herje fritt.

Jeg har i alle år hvert en god Sosialdemokrat, men nå begynner jeg å få nok av den Rødgrønne regjeringens misunelses oppgulp.

Ronnie

Konrad sa...

Hihi. Helt kongelig, ja både bloggposten og Hagen selv (uff, nå var jeg spydig igjen). Nevnte du butleren forresten?

Nei seriøst. Som så ofte ellers treffer du meget bra. Debatten er jo helt tullete (stort sett), men litt underholdende er den, sånn midt ferien :)

Kirsti Cath sa...

Fantastisk! Takk for en glitrende morsom guide. :-)

Unknown sa...

Det mangla to råd:

La deg ikkje invitere til kirka og tale om kor ille det er med grådige folk.

Selg ikkje norske aviser til utlendingar.

Dette var ikkje like ironisk meint som din bloggpost. Stein Erik Hagen si manglande truverdigheit har han hovedansvar for sjølv.

Ønsker ein sakleg debatt om norsk formueskatt, så start aldri aldri med Svein Erik Hagen. Start med bedriftseigarar som pantsett huset sitt for å betale skatten for bedrifter som går med underskot.

are salomonsen sa...

det viktigste rådet en kan gi til folk med penger er: ikke flytt til norge. er du rik og bor i norge, flytt umiddelbart.

Programsekretariatet sa...

ROFL

Anathema sa...

Vakkert!

Anonym sa...

Morsom post.

Det er én side til ved denne saken: Alle sier at Hagen har blitt så rik på å handle med folket, men de færreste spør hvorfor dagligvarebransjen har gitt Hagen slike muligheter.

Det er jo staten som har tillatt at dagligvarebransjen har blitt så konsentrert som den er.

Jeg føler meg egentlig mer sviktet av staten, som har "kastet meg til løvene", enn av Hagen, som bare gjør det som kapitalister nå engang gjør.

Det er ikke kundene som har gjort Hagen rik. Det er et statsapparat som har sovet i timen, og ikke handlet i folkets interesse.

iadokka sa...

Nesten så sola titter frem igjen her! Fantastisk innlegg!

Admin sa...

Å Gud. Hagen har selv valgt å gjøre seg til politisk aktør gjennom sitt utspill om regjeringen og Øst-Europa. Alle med makt risikerer å få tyn. Og spesielt de som plasserer baken sin godt inne på en politisk banehalvdel.

Hagen kunne vært anonym om han det ønsket. Men han uttaler seg. Og folk sier ham i mot. Hva er galt med det?

Ingen skriver forøvrig mer om personen Hagen enn deg selv, Vox. Du forsøker å gjøre ham mindre enn det han er.

Stakkars verdens 20-milliarders milliardær.

Alle 180 av dem.

abre sa...

Vi har en god tradisjon for å harselere med maktmennesker i media. Dette kan gjøres plumpt og ondsinnet, og det kan gjøres med snert og gode poenger, men jeg synes uansett det bør være legitimt å benytte virkemidlene i spennet mellom satire og saklig kritikk, både for "rikssynsere" og alle oss andre.

Maktpersoner som stadig sier dumme ting offentlig er naturligvis mer utsatte enn de som ikke gjør det. De som holder en høy profil er mer utsatte enn de som ligger lavt. De som framstår som pompøse og grinete vil være mer utsatte enn de som virker sympatiske. Og det er rart med det: Milliardærer som framstiller seg som forfulgte ofre etter å ha bygd opp sin formue under fordelaktige betingelser, inviterer til en bestemt type omtale. Ser man på disse faktorene under ett, kan det da umulig være overraskende at Hagen har blitt et yndlingsobjekt for harselas?

Men litt urettferdig er det kanskje. Mye av det som skrives om ham handler nok mest om misunnelse, og det er selvsagt andre næringslivstopper enn Hagen som kunne fortjent et kritisk blikk. Den uhellige alliansen mellom regjeringen og Kjell Inge Røkke er en spesielt stygg sak, men det er en helt annen sak. Det er ellers ikke noe merkelig ved at rødgrønne politikere kritiserer en milliardær som har profilert seg som politisk motstander. Og det at media har slagside og spekulerer i saker som vekker følelser, er heller ikke noen nyhet.

Ellers er det jo praktisk med levende eksempler. Hvis man for eksempel ønsker å illustrere hvordan storkapitalister noen ganger kan leve i en boble, er det helt unødvendig å overdrive. Man har jo Hagen.