tirsdag, oktober 31, 2006

Med sugerør i statskassen

Kveldens Dokument2 var en skremmende opplevelse. Skremmende fordi Staten tilsynelatende ikke har kontroll med hvordan store beløp disponeres. Skremmende fordi noen "smarte" mennesker uten blygsel melker et naivt og snillistisk samfunn, på bekostning av de som trenger hjelp.

I Oslo er det registrert 84 somaliske hjelpeorganisasjoner som jobber mot barn og unge. På papiret. Riyo & Ràjo er en av disse. Men det er ikke lett å finne så mange barn og unge. Enda vanskligere er det å finne jentene som de jobber spesielt for. Når kameraene er slått av kommer lederen, Mohamed Sheik med sannheten: De er opptatt av å få pengene og er overhode ikke interessert i integrering. Sine egne barn vil ikke Sheik ha til Norge.

Kontrasten var stor for guttene på det somaliske fotball-laget som var lei av prosjektlykkejegerne og ville jobbe på egenhånd. De fikk lite hjelp og kom seg ikke på turneringen de ønsket. Andre stakk av med pengene. De ringte over 60 somaliske organisasjoner for å få hjelp. De fleste var ikke mulig å få fatt i, rett og slett fordi de ikke hadde telefon.

Det var ikke spesielt tillitvekkende å se lederen for PAKS i IMDI, Bjørn Holden, forsøke å forklare hvordan det er mulig for Sheik & co få sugd til seg så mye penger, samtidig som de motarbeider integreringen. På IMDIs hjemmeside sier han:

- Noen av de opplysningene som kom frem i Dokument 2 var likevel overraskende for IMDi,
sier Bjørn Holden

Ja, jeg håper de var overraskende. De sjokkerte meg og jeg er ikke lettskremt. PAKS står forøvrig for: Plan, Analyse, Kunnskap og Strategi. Jeg synes fraværet av de fire elementene var frapperende. IMDI har 2,9 milliarder til disposisjon for lignende tiltak. Jeg håper for guds skyld at de har litt mer styring på resten.

Det triste er at noen kjeltringer ødelegger for de som virkelig gjør en god jobb og som ønsker integrering. Det aller verste er at de bekrefter påstanden til dem som ønsker å fremme et fremmedfiendtlig budskap. Bistått av naive og dumsnille myndigheter økes fremmedhatet når slike tilstander avdekkes. Hvor mange flere Riyo & Ràjo finnes det?

Oppdatert tirsdag 31.10:
Rutinemessig går Bjarne Håkon Hanssen ut med sterk kritikk og trekker støtten og skal granske, granske, granske. FrP vil trekke all støtte til organisasjoner fra samme kulturkrets. Veldig forutsigbart. Hva om man starter med å spørre seg om hvorfor det har blitt en industri som skor seg på statlig støtte?

4 kommentarer:

Anonym sa...

Det var et utmerket program, som det blir stadig oftere på denne kanalen.

Såvidt jeg erindrer, skisserte programmet et svar på ditt spørsmål om hvorfor: fordi poenget er hvor mye penger som gis. Målet er selve gaven. Derfor får vi aldri høre om hvor mange somaliske barn som er bedre integrert når regjeringen forteller om sin integreringspolitikk, men vi får høre om antall millioner kroner som brukes.

Det samme problemet lider for øvrig u-hjelpen av, og til en viss grad forskningen. Suksesskriteriet er hvor mye som gis.

Jeg tror en løsning kunne vært at det politiske målet ikke var ytelse, men helst like konkret og målbare størrelser som beskriver det som må være målet bedre. For eksempel utviklingen i kriminalitet begått av somaliske ungdommer, deltagelse i arbeid og skole e.l. Foreningen får støtte etter hvor mye de oppnår av slike mål.

Anonym sa...

Jeg synes ikke de er smarte, bare utrolig frekke.

Knut Johannessen sa...

Merethe: Det er vi enige om. Derfor var "smart" i anførselstegn.

Anonym sa...

jeg lurer på om herr håkon og IMDI) var med på dette svindel gamet.