tirsdag, oktober 17, 2006

USA skal overvåke utenlandske journalister digitalt

USA er i ferd med å utvikle en ”digital støvsuger” som automatisk skal overvåke hvilken innstilling utenlandske medier har til USA. I en database skal ikke bare mediene men også hver journalist få sitt USA-syn poengsatt og kontinuerlig oppdatert. Metoden kalles ”følelsesanalyse” (sentiment analysis), skriver New York Times.

Utviklingsarbeidet kommer til å ta 3 år og vil koste 2,4 millioner dollar. Det er Homeland Security som bidrar med pengene. Selve utviklingen skal gjennomføres av et konsortium bestående av ledende universiteter som Cornell University, University of Pittsburgh og University of Utah.

Det er ment å fungere slik: En digital ”støvsuger” eller spindel vil patruljere internett etter siter med nyhetslignende stoff, over hele verden. En meget avansert tekstanalyse skal granske innholdet i hver artikkel der USA er nevnt og skal bedømme hvor USA-vennlig grunntonen er. Det som skal registreres er både det generelle synet på USA, USAs politikk og amerikanske ledere.

Etter at selve klassifiseringen er gjort skal resultatet lagres i en database. Den skal være ett hjelpemiddel for de amerikanske myndighetene til å vurdere ulike utenlandske medier og journalisters USA-syn, hvordan det varierer over tid og i hvilken grad forskjellige emner påvirker. Databasen skal gjøre det mulig å tolke den enkelte journalist og andre skribenters personlige innstilling.

Den største ufordringen er at å få tekstanalysen og meningstolkningen til å fungere. Vi vil forstå retorikken og hvor intensiv den er, som forskjellen mellom å mislike og avsky, sier Joe Kielman som samordner utviklingsprosjektet. Programvaren må kunne forstå forskjellen mellom formuleringer som: ”Denne spaghettien er bra” og ”denne spaghettien er ikke bra, den er fantastisk”, sier Claire T. Cardie, professor i datavitenskap ved Cornell University.

Den viktigste grunnen til at prosjektet iverkesettes skal være nasjonal sikkerhet. ”Vi vil identifisere et felles mønster fra en masse informasjonskilder som kan utgjøre potensiell trussel mot nasjonen”, sier Home Land Security i en uttalelse.

Den amerikanske sikkerhetseksperten Bruce Schneier er kritisk mot denne automatovervåkningen. På sin blogg skriver han at systemet kan komme til å brukes av amerikanske myndigheter til å spore opp USA-kritiske journalister og utestenge disse fra informasjon og arrangementer og at automatovervåkningen kan brukes til å manipulere utenlandsk presse.

For egen del synes jeg det er et skremmende scenario at det man skriver skal kunne tolkes og vurderes uten at man nødvendigvis kjenner konklusjonen hos de som tolker. Så får man håpe at ironi og satire fanges opp av programvaren.

Kilde: Big Brother Bulletin 9/2006

Linker:

Artikkel New York Times :

Bruce Schneiers blogg:
http://www.schneier.com/blog/archives/2006/10/opinion_monitor.html

Artikkel Cornell:
http://www.cs.cornell.edu/Events/40years/pg26_27.pdf

4 kommentarer:

Anonym sa...

Etter min mening må:

"Den viktigste grunnen til at prosjektet iverkesettes skal være nasjonal sikkerhet. ”Vi vil identifisere et felles mønster fra en masse informasjonskilder som kan utgjøre potensiell trussel mot nasjonen”, sier Home Land Security i en uttalelse."

være det skumleste. Sett i lys av den amerikanske regjeringens syn på preventiv krigføring og tiltak for å sikre egen fred.

Knut Johannessen sa...

Det krever ihvert fall at de som skal tolke informasjonen gjør en god jobb.

Hvis det jeg leste i Aftenposten i dag vedr. anmeldelsen av Peter W. Galbraiths bok The End of Iraq er sant, er jeg mer skremt enn tidligere:

"En dag tidlig i 2003 mottok president George W. Bush tre fremtredende eksilirakere i Det hvite hus. I løpet av samtalen gikk det langsomt opp for gjestene at Bush var fullstendig ukjent med begrepene "sunni" og "shia"."

Jeg håper i det lengste at dette ikke er riktig.

Anonym sa...

Jeg tror faktisk ikke det siste der er tilfellet. Fyren er ikke helt idiot, og så mye han må ha med midtøsten å gjøre så er det umulig å ikke være halvveis orientert om sunni- og sjiamuslimer

Knut Johannessen sa...

pondern: Jeg håper du har rett. Idiot er han selvsagt ikke, men Baker-kommisjonens rapport som ble lagt frem i dag, feller en knusende dom over Bush-administrasjonens Irak-politikk.