torsdag, november 29, 2007

Moral? Hvilken moral?

Vår finansminister og statsminister mener sparebankene må plukke opp regningen etter en gjeng udugelige og lurte rådmenn og kommunepolitikere. At bankene har et moralsk ansvar. Det bør de ikke gjøre, for det har de ikke.

For det første er forfordeling av kreditorerer forbudt. Selv om Terra ikke har fortalt dem den fulle og hele sannhet, kan det ikke frita politikere og rådmenn for ansvar. Tvert i mot. Skal det være noen moral som huskes i denne saken, så er det at politikere ikke skal spekulere med skattebetalernes penger.

De bør hver eneste dag i de nesten 4 årene de har igjen av sin funksjonstid, minnes på hva de har gjort. Hver gang en budsjettpost må strykes eller reduseres, så bør minnet om egen grådighet komme tilbake. Slik at innbyggerne husker hvem de ikke skal velge neste gang.

For kommunenes grådighet er ikke så forskjellig fra andre som blir lurt. Når 50-60 000 nordmenn blir lurt i pyramidespill hvert år, så er det fordi de er grådige. Alle vet i utgangspunktet at det er umulig å bli rik på dette (med mindre du starter pyramiden), men vår innebygde ryggmargsrefleks svekkes av utsiktene til litt ekstra fortjeneste. Slik er det også med de som blir lurt av Nigeriabrev. Spør Henning Holstad, Oslo FrP. Han kan alt om det. Og slik er det også blant kommunepolitikere i 8 (foreløbig) norske kommuner.

Jeg vil også minne om at dette ikke er våre fattigste kommuner. Kraftkommuner er sjelden det. De kan nok ha en stram likviditet til tider, men de har en utømmelig kilde til fremtidige inntekter. Derfor er det ingen grunn til å kaste gode penger etter dårlige.

Et lite sidespor: Politikere også har en egen evne til å lure sine velgere. Jeg husker tilbake til da vi på 80-tallet hadde kjøpt et rekkehus som var i overkant dyrt. Men beregningene tilsa at det skulle gå greitt å betjene lån etc. Noen måneder senere endret politikerne forutsetningene og reduserte rentefradraget til 28%. (Og i tillegg skjøt renta i været) Det ble litt tøffere, men det var ingen andre til å plukke opp regninga. Men det var en digresjon.

2 kommentarer:

Carl Christian sa...

om vi følger Juviks logikk/moral/ansvarlighet så er det "alltid" noen andre som må plukke opp regninga når man er uheldig, spesielt om man skulle slumpe til å føle seg lurt..., jeg snyes du bør sende dine beregninger for kjøpet av rekkehus til staten og kreve de for endringene i rentefradraget, skulle du ikke lykkes så er det bare å sende regninga videre til banken.

Knut Johannessen sa...

carl christian: Jeg vurderte det lenge, men antok at de bare ville skylde på at de var bevisstløse i gjerningsøyeblikket.