mandag, november 26, 2007

Sier folket nei til Chavez?

Bare en uke før venezuelerne skal gå til folkeavstemning over forslag til reform av grunnloven, tyder en meningsmåling på at folket har skjønt hvilken retning dette tar. I følge AP.

Dersom man tar bryderiet med å lese alle forslagene (som det skal stemmes over i 2 omganger) så kan det vel vanskelig tolkes som annet en et skritt i retning en mer totalitær stat. En ting er forslaget om at presidenten skal kunne gjenvelges i det uendelige, men det ligger også forslag her som gir presidenten langt større fullmakter enn han har i dag.

Det venezuelanske meningsmålingsinstituttet Datanalisis (som tidligere har truffet meget godt med sine målinger) viser i en fersk måling at det nå er et betydelig flertall MOT. Av de som har sagt de vil stemme, sier 49% av befolkningen nei, mens 39% sier de vil stemme for.

Det tyder på at vinden har snudd for Hugo Chavez. I tillegg har han hans ex-forsvarsminister Raul Isais Baduel gått ut med sterke advarsler mot forslagene.

Chavez legger da heller ikke skjul på hva han mener om dem som ikke støtter ham:

Chavez is seeking to shore up support and is urging supporters to approve the 69 constitutional changes if they truly believe in him.

"He who says he supports Chavez but votes 'no' is a traitor, a true traitor," the president said in one of three campaign appearances Friday. "He's against me, against the revolution and against the people."

Forræder altså, intet mindre om man ikke mener det samme som presidenten. 2. desember blir en spennende dag.

2 kommentarer:

Milton Marx sa...

Jeg var i Panama City fredag, men det er regntid, og det viste seg at det ville være usikkert om vi kunne komme oss hjem. Derfor måtte vi lete etter hotell. Det var klin umulig. Alt var opptatt - av venezuelanere.

Nok har Panama City hatt en sinnsyk eiendomsboom, men at markedet vil falle tør jeg ikke enda ikke vedde på. Det er en voldsom tilstrømning av venezuelanere som følge av at Chavez har kommet til makta.

Det som skjer nå er at landet tømmes for gode hoder, og at Venezuela utelukkende flyter på oljen.

Chavez fremstår mer og mer som en klovn i tyrann-lære. Etter at Juan Carlos ba han holde kjeft, var reaksjonen at man ville gjennomgå seriøst landets forhold til Spania. Presidentens ego er altså viktigere enn folkets ve og vel. Nå har president Uribe av Colombia avbrutt Chavez rolle som mekler i striden med FARC-geriljaen om frigivelse av geriljaens gisler. Uribe mente at Chavez i tillegg til å drive egotripp ga geriljaen legitimitet, samtidig med at han så at Chavez nok ikke er fornøyd før Colombia har et sosialistregime.

Nå lover Chaves mer eller mindre at dette vil få konsekvenser for colombianske investeringer i Venezuela.

Se imidlertid ikke bort fra at Chavez vil lykkes. En god kombinasjon av vold, trusler og undertrykking av motstandere, kombinert av populistiske "kjøp" av tilhengere kan føre frem denne gangen også. Husk at mange av landets beste ikke lenger befinner seg i Venezuela.

Knut Johannessen sa...

Vel du er definitivt nærmere begivenhetene enn oss her oppe, så det er interessant med opplevelsene dine.

Nei, jeg har ingen illusjoner om at ikke han lykkes til slutt, men denne meningsmålingen oppfattes nok som et sjokk, spesielt siden instituttet har truffet meget bra i andre sammenhenger.

Ett av de populistiske tiltakene hans er forslaget om 6-timers arbeidsdag. Jeg i Guardian at det har fått en av hans landsmenn til å utbryte: "Six hours? I wish. I spend that long getting to and from my job and next month I'm going to start working weekends as well," said Raiza Barruto, 25, a domestic worker in Caracas.

Jeg registrerer også at det er mangel på melk, kjøtt, sukker og egg, noe som irriterer befolkningen som står i timelange køer på de stedene det er mulig å få fatt i dette.