torsdag, november 01, 2007

Ny budsjettpraksis i kommunene?

Jeg har ikke noe i mot at kommuner privatiserer tjenester. Men det finnes unntak. At rådmann Einar Gaustad i Asker Kommune, leier inn Ernst og Young til å utarbeide kommunens budsjett er en sak. Men at det er konsulentene som presenterer budsjettet for de folkevalgte med E&Y-logo på Powerpointpresentasjonen er ikke spesielt smart. Gaustad og økonomisjefen satt på bakerste benk mens konsulentene boltret seg med budsjettkutt på 90 millioner.

At det borgerlige flertallet med ordfører Lene Conradi (H) i spissen, aksepterer dette, er uforståelig. Selv om det har vært nødvendig med konsultenthjelp er det en underlig praksis at ikke den administrative ansvarlige står for gjennomgangen. Om det da ikke er en måte å fraskrive seg ansvaret for et kutt på 90 millioner på?

Det hadde kanskje sett litt rart ut om Råd og Vink hadde lagt frem statsbudsjettet, i stedet for finansministeren?

At budsjettkuttene skal gjennomføres etter ostehøvelprinsippet er også uheldig, men kanskje ikke overraskende. Det tar vel en konsulent sånn ca. 2 minutter å gjennomføre et slikt kutt i Excel-arket sitt. Men slik sparer man også penger. Å kutte gjennom prioriteringer tar vesentlig lengre tid. Og er en større belastning.

Jeg håper ingen kopierer rådmann Einar Gaustads budsjetthåndtering.

1 kommentar:

Milton Marx sa...

En viss sjef i min hjemkommune sier som standard når det snakkes om budsjettkutt:

Tja, vi kan vel kanskje spare litt inn på brøytingen, hvis det nå skal være.

Det er jo nettopp denslags man oppnår med ostehøvelkutting. De enkelte sjefene ned gjennom organisasjonen tar kuttene der de merkes mest for befolkningen, for kuttene blir mindre hvis hver nedskjæringskrone virkelig svir - hvilket passer sjefene helt utmerket.

Det er litt råflott å leie inn en økonomisjef, på toppen av den man allerede har. Det triste er jo at selv om rådmannen og hans stab gjør seg selv overflødige via outsourcing, så blir man ikke kvitt dem likevel, ettersom at oppsigelsesvernet er så sterkt.