lørdag, april 26, 2008

Citius, Altius, Fortius i overskridelser

Skadefryd er den eneste sanne fryd. Det glelder selvsagt denne enkle sjel å konstatere at ens spådommer går i oppfyllelse. Slik også når det gjelder Galskap i Tromsø, også kalt OL 2018.

I denne bloggposten fra februar i fjor skrev jeg:

Det eneste som garantert kommer til å bli citius, altius, fortius (raskere, høyere, sterkere) ved en ny norsk OL-søknad blir budsjettoverskridelsen. Den er en sikker vinner. Etterbruk er en like sikker taper.


Nå var ikke dette noen stor idrett å spå dette. Det er slik man budsjetterer når man har et dårlig prosjekt. Man underbudsjetterer grovt, legger frem forslaget, får det vedtatt og så peker man nese til skattebetalerne etterpå. Beklager borger, det ble litt dyrere enn vi trodde.

Man har altså fått en økning fra 15 til 25 milliarder. Skarve 67% økning. Og ennå er det 10 år til 2018. Og mange muligheter til å øke overskridelsene. Det kvalifiserer nesten til olympisk gull. Overskridelsen er nesten like stort som egoet, arrogansen og selvtilliten til Bjørge Stensbøl. Men ifølge Stensbøls SMS-tjeneste, så skal Støre betale. På vegne av landets innbyggere. Han er sikkert statsminister da.

I tillegg har Trond Giske lagt seg ut med idretts-Norge. Han har begått den fornærmelige frekkhet å forlange at idretten skal betale 22,3% av anleggskostnadene. Med dagens anslag på 2,3 milliarder blir det ca. 500 millioner fra idretten. Men idrettsledere vet jo at det blir langt dyrere enn 2, 3 mrd. Derfor begynner nå panikken å bre seg.

Tenke seg til at idretten selv skal være med å betale for et idrettsarrangement. Nei, takk. De har et vedtak på Idrettstinget om at det skal de ikke. Så da, så.

Meldingene om underbudsjettering i Tromsø, føyer seg inn i et litt ufikst bilde. På tross av at Martinsen-utvalget kåret Tromsø til den dårligste kandidaten, så har Stensbøl & Co ved hjelp både dyktighet, bløff og sleiphet klart å bli den utkårede. Selv om vi har politikere som bruker mer penger enn fulle sjøfolk noen gang har klart, så tror jeg en statsgaranti henger i et uhyre tynnslitt snøre.

Som erklært motstander av flere OL i Norge, fryder jeg meg. Ingen ting kunne glede meg mer enn om det ble et nei. Og i Tromsø sirkler gribbene over de "geniforklarte" heltene.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Dersom ikke idretten vil betale en krone for OL i Tromsø, skjønner jeg virkelig ikke hvorfor vi skal arrangere OL.

Dette er vel først og fremst et idrettsarrangement, der det skal bygges masse flotte idrettsanlegg i et særdeles grisgrent strøk av landet. Sliter de med etterbruk på Lillehammer, kommer de i hvert fall til å slite i Tromsø.

Bygg heller en opera til. Eller... det er vel rom for 6 nye operahus i 25 milliarder?

Jeg stemmer for 6 nye operaer, eller andre kulturhus. De varer en del lenger.

Knut Johannessen sa...

Iskwew:"Just presis", som den nå salige Sten Bromann ville sagt.

Tromsø kunne jo fått en av operaene.

Anonym sa...

Hva var det som gikk så helsikes galt ETTER Lillehammer med investeringene der?

Det er dette jeg føler at OL-kritikere ikke klarer å begrunne, mens derimot næringssjefen på Lillehammer skryter av ettereffekten. Er selv en tviler, men føler at det er kun de to ideologiske ytterpunkter som styrer debatten.

Leste også VGs sak lørdag om budsjettsprekk til 25 milliarder. Det som slo meg var at det var ingen kommentarer fra Tromsø OL i avisa om dette var riktige tall eller ikke, og ikke kunne jeg se at de ikke hadde vært å få tak i heller. Så når landets største avis bommer så til de grader på tilsvarsrettens så avventer jeg inntil videre å stole på disse talla.

Milton Marx sa...

Greit nok, anonym, men dersom målet hadde vært å styrke Lillehammer-området....

ville hoppbakker være den naturlige tingen å bruke pengene på?

Argumentet er det samme som man har hørt tusen ganger før. USAs romprogram var sååååå kult, for det skapte så mye verdi. Spin off i n´te potens.

Logikken er at hvis man virkelig skal bruke pengene sine bra, så skal man kjøpe alt annet enn det man trenger - for det er det som lønner seg mest.

Trenger du en bil, skal du bruke pengene på ost - eller kanskje aller helst kunst - for på en eller annen måte or´ner det seg best slik.

Jeg synes folk skal slutte å tulle. Dersom man bruker 25 milliarder på et par OL-uker, så der det der pengene går. Det er ikke slik at det er en mengde høyeffektive distriktspolitiske virkemidler som tilfeldigvis kan brukes til et OL-arrangement. Det handler om et OL-arrangement som neppe vil kunne endre stort for Tromsø-distriktet.

Vil man styrke Nord-Norge, skulle man tenke på hvordan dette gjøres best. Man skal i alle fall ikke kjøre distriktspolitiske hensyn frem som grunn for å arrangere OL. Det er et vikarierende argument

Anonym sa...

Å arrangere OL bare for lekene er totalt bortkastet.

Det er ettervirkningene som er interessante for å se om OL som samfunnsprosjekt kan være godt fordi jeg vet ikke om like "muskuløse" og bredttreffende prosjekter. Kall det distriktspolitikk eller hva du vil, men det interessante er effekten og at det helst gir effekt i et område som trenger det.

Det er her jeg er usikker. NORUT beregner 1570 varige arbeidsplasser verdt 5 mrd. Det er fint, men hva er det mot det totale OL-regnskapet? Nord-Norge har ingen ishaller, men trenger de alle et OL kan gi?

Det er sånne avveininger man må gjøre. Føler du er litt for totalitær, så jeg tror jeg søker nye input andre steder. En tviler trenger det på veien.

Men takk for debatten.

Knut Johannessen sa...

Anonym: Jeg støtter Milton Marx 100%. Jeg er ikke motstander av å gi Nord Norge midler til infrastruktur og anlegg, men det er vel et åpent spørsmål om landsdelen ikke er bedre tjent med at dette fordeles noe bedre enn til et kompakt OL i Tromsø.

Etterbruken av bob-baner er sterkt overvurdert. De pengene kan brukes bedre på andre måter.