onsdag, juli 19, 2006

De gjorde olje-eventyret mulig

Når vi feirer 40-årsdagen for det norske oljeeventyret skal vi takke to menn. Den ene for hans fremsynhet, den andre for hans kjærlighet til whiskey.

Oljeeventyret startet i dag for 40 år siden. 19. juli 1966 startet Ocean Traveller boring på blokk 80/3 for Esso. Hullet som var 3015 m,var tomt, men geologiprøven som ble tatt underveis, var lovende. Men vi skal på denne dagen skjenke en tanke til to menn som gjorde dette eventyret mulig.

Først og fremst han som skal ha mesteparten av æren: Jens Evensen. Han var sjef for utenriksdept. rettsavdeling da de første oljeselskapene banket på døren i 1962. Mens de fleste bare ristet på hodet av mulighetene for at det skulle finnes olje på norsk sokkel, forsto Jens Evensen at noe stort kunne være på gang. Pågangen fra de store oljeselskapene hadde vakt hans mistanke.

Evensen innså at det var viktig for Norge å få brakt i stand et rammeverk som ville sikre olje- og gassrikdommer for den norske stat - om Nordsjøen skulle vise seg å inneholde slike forekomster. Å få et slikt rammeverk på plass og å få avtalefestet grenser for norsk sokkel, ville nemlig ikke bli enklere den dagen forekomstene måtte vise seg å være der, mente Evensen. Her var han altså fremsynt som få. Og han var alltid optimist. Er du ikke optimist, kan du slutte å arbeide, sa han. Derfor er nasjonen Norge ham stor takk skyldig.

Den andre personen vi kan takke, også ham post mortem, er danskenes tidligere minister Per Hækkerup. Hækkerup var en glad gutt som ikke sa nei takk til et glass eller ti. Pålitelige kilder påstår at han gav bort store deler av dansk kontinentalsokkel til Norge under ei skikkelig fyllekule under forhandlingene i 1963. Hækkerup ble full av whiskey og vi ble full av dansk olje. Noen påstår at dette er en myte, men historien er god. Sann eller ikke. At mannen var tørst var det liten tvil om.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Og så vil jeg fortelle deg hvor marginalt dette var i starten: Norsk Hydro lånte seg opp til godt over pipa når de prøveboret på sokkelen. Og det har blitt meg fortalt at om det første borehullet hadde vært tørt, ville Hydro gått konkurs. Pionerånden gjorde at vi satset.

Anonym sa...

Og for noen år siden, på en dansk campingplass, prøvde noen dansker å snu på dette: De foreslo at Norge kunne få alt dansk øl, mot at de fikk vår olje. Og så prøvde de å sjenke meg full, som en prøve på hvor godt vi kunne få det.
Hehe

Anonym sa...

Se www.gullo.no