fredag, juli 28, 2006

Kom så leker vi ”Hvis Norge var Israel”-leken

Vi nordmenn kan ikke være særlig oppvakte. I særdeleshet har vi problemer med utenrikspolitikk. Jeg kan vanskelig tolke det annerledes når vi har fått 3 debattinnlegg i Aftenposten med 3 versjoner av ”Hvis Norge var Israel"-leken.

Sist ute i er formannen i Oslo FrP, Peter N. Myhre. Han gir oss en malerisk beskrivelse av konflikten i Midtøsten med utgangspunkt i Norge og våre naboland. Norge er selvsagt Israel om du skulle være i tvil. De slemme Hizbollah-gutta har fått blå-gule trøyer.

Rent bortsett fra at den gode Myhre ”glemmer” noen viktige forutsetninger og historiske fakta, så sørger nok dette for at uvitenhetens slør forsvinner fra våre øyne. Eller var dette kun ment som utenrikspolitisk undervisning av FrPs representanter?

Kommer det en ny variant av ”Hvis Norge var Israel”, så skriker jeg. Høyt.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Sympati -antipati-leken har vært meget useriøs fra starten av.

Thor F. sa...

Slikt er visstnok på moten.

http://hessel.no/index.php?/archives/44-Nar-svenskene-angriper.html

:/

Tor Andre sa...

I starten av innlegget til Myhre var jeg faktisk i tvil om hvem som var Israel, noe som i stor grad undergraver det pedagogiske poenget :)

Jeg satt også å himlet med øynene ved frokostbordet. Snakk om å piske en død metafor.

Nemo sa...

Det hadde jo faktisk vært en fordel om Israel HADDE vært Norge. Så hadde de ihvertfall vært utenfor rekkevidde av katushka raketter (såfremt de ikke ertet på seg Sverige, da)

:o)

(Ironi)

Anonym sa...

Jeg har sakset noen komentarer fra Jyllandsposten Og Dagblader Information

Joschka Fischer, tidligere tysk udenrigsminister, De Grønne, i avisen Süddeutsche Zeitung:

"Denne krig er ikke en krig startet af araberne mod Israel, men en krig startet af den radikale front, der afviser enighed med Israel - det vil sige Hamas og Islamisk Jihad på palæstinensisk side, Hizbollah i Libanon samt Syrien og Iran.

Afvisningsfronten går efter eskalationen af tre årsager: for at undgå palæstinensisk pres på Hamas for at anerkende Israel, for at standse den libanesiske demokratisering samt for at sætte opbygningen af det iranske atomprogram i baggrunden og vise Vesten redskaberne i en mulig konflikt. (-)

Det er Israel, der i de senere år har vist den gode vilje. Israel trak sig ud af Libanon. Israel trak sig ud af Gaza. Der har ikke været en eneste modydelse, tværtimod. "Land for fred", lød kravet dengang, ikke mindst fra Vesteuropa og FN. Men hvad Israel har fået er "Land for krig", som den tidligere tyske udenrigsminister, Joschka Fischer, forleden påpegede.

Interessant nok er samme Fischer, ikon for den fredselskende europæiske venstrefløj, nu sprunget ud som Israels bedste ven. Hans syv år ved magten i Berlin har overbevist ham om, hvem der har retten på sin side. Det har Israel, mener nu også Fischer, som har skiftet de luftige fredsidealer ud med realpolitisk fornuft. Måtte andre lytte til ham, ikke mindst i FN-systemet.