lørdag, november 03, 2007

Et nytt momument


Jeg foreslår at vi reiser et nytt monument foran Stortinget. For å minne våre politikere på hvor galt det går når når man ikke lytter på råd. Og for å minne dem om at det er felleskapets penger man sløser med.

I tillegg kan det kanskje også være en påminnelse om at det ikke er mangel på penger i vårt fedreland, men mer mangel på gode beslutninger.

Siden vi nå får opptil flere nybygde MTBer som Forsvaret ikke har bruk for (eller har hatt ønske om å få) kan en av disse plasseres på plenen foran vårt parlament. Det er god investering dersom det får politikere til å tenke seg om flere ganger før de sløser.

MTB-saken er en varslet katastrofe. Våre forsvarssjefer har gått i mot dem. De hadde ikke noen plass i det forsvaret man trengte. Sigurd Frisvold sa ganske klart fra før beslutningen ble tatt i 2001. Men Høyre og Ap visste bedre. Var det for å redde noen arbeidsplasser i Mandal, eller av distriktspolitiske hensyn?

Tidligere forsvarssjef Sigurd Frisvold tok et oppgjør med politikerne:

Fra din tid som Forsvarssjef, hva irriterte og skuffet deg mest?
- Politikernes kontinuerlige endringer av de ressursmessige rammevilkår til det verre, er et grunnleggende problem. Det blir nesten som å skyte på bevegelige mål, men uten at skytteren har nødvendig bevegelsesfrihet. For Forsvarets personell er dette svært slitsomt, og frustrerende.
Og sier om MTB-investeringene:

- Analysene viste videre at vi ikke engang hadde ressurser til å videreføre Hauk-klasse MTB. Å investere i nye Skjold-klasse MTBer ville være en feilinvestering fordi de ikke hadde nødvendig operativ prioritet, verken til investering eller drift. Denne type politiske avgjørelser bidrar til å forsterke ubalansen i Forsvaret, og er merkbar for Forsvarets aktivitet, ikke minst i Hæren som er blitt for liten.

Når både forsvarssjef Diesen og ikke minst det tverrpolitiske Forsvarspolitisk utvalg foreslår at man dropper de nye MTBene, så blir nok det også resultatet.

Derfor er det god gjenbruk å reise et monument over politikeres feilbeslutninger. Det kunne vært så mye annet å velge i, men siden vi ikke skal bruke MTBene til noe annet, så er dette et godt alternativ.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jeg har lenge vært imponert over de som styrer forsvaret.

Med politikere som endrer rammevilkår og kjøper inn utstyr etter eget hode, så kan det ikke være lett å drive en ganske stor og krevende organisasjon.

Jeg har stor sans for forsvarssjefens nye rapport, der han stort sett varsler nedlegging av forsvaret.

Håper dette får politikere til å tenke, men det skal bli spennende å se hva som blir resultatet av flyinnkjøpet.

Anonym sa...

Man burde kanskje hatt like ansvarsregler for stortingsrepresentantene som styremedlemmene har i f.eks aksjeselskaper, styremeldemmer (beslutningstakere)som påfører selskapet (staten) tap... osv..

Milton Marx sa...

Men det verste er jo at når vi først sitter med maritim overskuddskapasitet, så er det jo høl i hue å gå til krig i Afghanistan, av alle steder!