torsdag, oktober 04, 2007

I mediedebattens andedam

Mens vi sitter og diskuterer om norske medier er venstrevridde og om vi blir dummere eller klokere av det, så skjer det en revolusjon i europeisk medieverden. En omveltning så stor og omfattende at vi knapt aner rekkevidden. Og som får vår lokale debatt om pressens eventuelle vrier til å fortone seg som en orkan i et vannglass.

Lørdag utkommer FAZ eller Frankfurter Allgemeine Zeitung med bilder fast på forsiden for første gang i avisens 58-årige historie. Når jeg skriver fast, er det fordi det har vært unntak. 33 ganger faktisk og sist da det ble valgt en tysk pave. Tenk litt på det, folkens. Det forteller litt om kulturnasjonen Tyskland at en slik pressemessig anakronisme har hatt sitt store publikum.
Forsiden har vært kliss lik layoutmessig siden etableringen i 1949. På høyre side to ledere, en liten øverst og en stor under. Heading i gotisk skrift og noen vil hevde at synspunktene i lederne er like gotiske. På venstre side har man 3 etasjer mer eller mindre nyhetsrelaterte historier.
Kilde: Politiken.dk

Leserne har satt pris på stødigheten, så da de for noen år siden fikk en liten rød stripe på forsiden, ble det ramaskrik, men det gikk sakte over. Nå har imidlertid fallet i opplaget fått avisens redaksjon til å forsøke nye grep.

Redaktørene har hevet seg over det meste og ansett seg som fyrtårn over de mer plebeiske konkurrentavisene. Og om du er i tvil. FAZ er en konservativ avis. Og ville i Norge feid all debatt om venstredreining helt til side. Med synspunkter som at barnehager er en motorvei til totalitarismen, at enhetsskolen døde med DDR og at alle forandringer er til det verre. Avisen er mer for de dype ørelappstolenes refleksjoner og for et en leserskare som aldri ville vurdert å kjøpe en tabloid.

Så får vi se om opplaget på 360 000 stabiliseres eller om hovedkonkurrenten Züddeutsche Zeitung stjeler enda flere lesere. Mediehistorie er det uansett og jeg skal sikre meg fredagens utgave som en kuriositet.

Ingen kommentarer: