fredag, oktober 12, 2007

Peeping Toms nasjonaldag

Dette er den store dagen for mange nordmenn. Kanskje større enn nasjonaldagen for mange. Spesielt for media. Skattelistene er fremlagt og vi grafser og koser oss i naboens og kjendisenes inntekt og formue. "Jøss, hvordan har hun eller han råd til ny bil og hytte, som tjener så lite. Her må det være noe...."er sikkert en gjenganger rundt mange bord i dag.

Dagbladets redaktør forsøker med et forsvar for grafsingen deres. Jeg tror ham ikke. I tillegg er jeg helt uinteressert i hva Dagbladets redaktør tjener og betaler i skatt.

Det er ikke først og fremst for å finne ut om de rike bidrar til fellesskapet listene offentliggjøres. Det er ikke for å finne de "skumle" forbindelsene. Det er rett og slett fordi det tilfredsstiller lesernes kikkermentalitet. Inkludert litt misunnelse og ispedd en dose skadefryd. Oppslaget på Dagbladet.no akkurat nå er: "Her er Norges unge rike." Fulgt opp av alle kjendisene. Virkelig en samfunnsorientert vinkling som vanlig.

Skal bruk av skattelistene ha noen mening i form av hva man bidrar med og ikke, så må man vite noe mer. Da må man også ta høyde for de reelle verdiene. De finner man ikke i skattelistene. Se på avviket mellom Kapitals 400 rikeste og formueanslaget i skattelistene, så ser man det.

Men vi har fått tilfredsstilt noen av våre grunnleggende behov, så da får vi jo være fornøyd. Så får vi kalle det noe annet enn det er.

Oppdatert: Hvor galt det blir illustrerer følgende oppslag i Dagbladet. "Vi har 26 milliardærer her i landet" og viser til skatteligningen som til overmål inneholder to grove feil. 1. mann på lista og nr. 5, er ikke i nærheten av å ha milliardformue. Ligningskontorene har tastet feil. Men når vi sammenligner de "26" milliardærene i Dagbladet med Kapital, så viser Kapitals grundige liste at vi har 106 milliardærer. Det gir straks et annet bilde av rikdommen, som Dagbladets journalister ikke får med seg. I sin iver etter å avsløre kjendisenes inntekt, formue og skatt. Velbekomme.

3 kommentarer:

Programsekretariatet sa...

Grrrrrrrrrrrrrrrrr.

Altså - jeg er enig med deg i denne posten. Og har egentlig ikke ord - som egner seg på trykk i allefall.

grrrrr

Nemo sa...

Meget god vinkling på dette. kikkermentaliteten og sosialpornografien har gode kår!

Avisene (ihvertfall lokalt) skriver overskrifter som "Hvor mye tjener naboen". ABC nyheter har idag overskrift "Er vennene dine rike?". Dette er vulgært og lavpannet underholdning! Peeping Tom er et dekkende uttrykk!

Knut Johannessen sa...

Helge: Det som gjør meg mest opprørt er alle de vikarierende motivene som florerer. Det er jo bare bullshit at media trenger tilgang til ligningstallene for å vise oss forskjellene i samfunnet og skjevdelingen av skattebyrden. Det finnes det en masse andre gode verktøy til.