torsdag, oktober 11, 2007

Enretting i norske media - og maling som tørker

Jeg kastet bort noen timer i går kveld. Forventningsfull stilte jeg i Litteraturhuset (stilig hus, forresten) og hadde sett frem til en spennende debatt om ensrettingen i norske media og det politiske ansvaret. Jeg burde vært hjemme eller et helt annet sted. Eller satt meg ned for å se maling tørke. Siden linken til invitasjonen er borte, så følger den her:

Medienes økte krav til tempo og redselen for lange tekster gjør at arenaen for kritisk debatt i Norge er liten. Vi trenger ikke gå lengre enn til Danmark eller Sverige for å oppleve åpnere, mer mangfoldige og dyptpløyende debattfora både i aviser, tidsskrifter og andre media.

Er dette et demokratisk problem?
Hvilken rolle kan nisjemedier og tidsskriftene spille?
Kan myndighetene bidra til å legge forholdene til rette for flere og bedre debattarenaer.
Jeg trodde dette + innledere som Jon Hustad (Dag og Tid), Anders Giæver (VG), Siri Lindstad (Fett) og Kristin Clemet (Civita) skulle kunne løfte debatten ut av vanlige faste spor og gi den litt vitalitet. Det sørget en fullstendig ubrukelig debattleder, Kaare Bilden, debattredaktør i Ny Tid for at det ikke ble.

Det ble en selsom debatt om momsrefusjon og skadevirkningene av den. Og om de stakkars arbeiderne i Taiwan som hadde laget cordjakka til Anders Giæver ville slippe til i norsk offentlig debatt. Som om det er det første de tenker på om morran.

Kristin Clemet gjorde noen gode og helhjertede forsøk på å få til prinsipielle betraktninger om ensretting, statens rolle, og sammenligninger utenfor andedammen. men det falt på stengrunn. Bilden ville visst ikke ha noe av det og gnålte videre på sine taiwanske arbeidere og globaliseringens forferdelighet og cordjakka til Giæver.

Bent Johan Mosfjell fra Liberaleren skal ha ros for ta opp pressestøtten og vinklingen om at det og fjerning av momskompenasjon kanskje ville utløse noe mer kreativitet dersom man måtte selge det produktet man laget. Men selv det flyttet ikke debatten et hakk.

Jeg må innrømme at jeg falt ut og hørte etter hvert med et kvart øre. Så noen gullkorn kan ha blitt kastet. Jeg tviler. Jeg fikk med meg at Hustad synes vi høyrevridde bloggerne er uintelligente. Selv synes jeg min blotte tilstedeværelse hevet nivået der i går. Anders Giæver synes det fortsatt er mye dritt i kommentarfeltene til bloggere og derfor var blogging uinteressant. Han har nok lest for mye på VGB. Bloggene og debattforaet der holder absolutt lavt nok nivå.

Oppsummert: Clemet får godkjent, resten strøk og debattlederen strøk mest. Og jeg burde gjort noe helt annet.

1 kommentar:

VamPus sa...

He he he, leste kommentaren din hos meg først om møtet og kommenterte der med "å se maling tørke". Tenkte meg det ja...