tirsdag, oktober 09, 2007

Best i verden

Vår regjering har hårete mål. Om man ikke visste bedre, kunne man tro at Ingebrigt Steen Jensen hadde vært på ferde. Det er ikke det område som vi ikke skal være best i verden på.

Statsministeren sier vi skal ha verdens beste skole. Miljøvernministeren sier vi har verdens beste klimaplan. Finansministeren sier at hun har verdens beste jobb. Til overmål kårer FN oss støtt og stadig til verdens beste land å bo i. Kan det bli bedre?

Fornyingsminister Heidi Grande Røys er neste kvinne ut. Nå skal vi få den beste offentlige forvaltningen i verden. Hun lanserte den strategiplan for fornying i offentlig sektor i går. Jeg kommer tilbake til den.

Det eneste som mangler nå, er at vi skaffer oss verdens beste politikere.

4 kommentarer:

Milton Marx sa...

Jeg så litt på denne HDI-indeksen som "viser at Norge er verdens beste land å leve i". Indeksen er som følge av oppbyggingen totalt uegnet til å sammenligne rike land, men likevel slynger Erik Solheim & co. ut at "Norge er verdens beste land" i tide og utide, under henvisning til at "det har FN sagt".

HDI-indeksen utregnes ved et flatt gjennomsnitt av tre indekser:

- Forventet levealder ved fødsel (der har Norge stått mer eller mindre stille siden sekstitallet, mens f.eks. Japan har fosset forbi)
- Kunnskapsnivå (2/3 lese&skriveferdighet hos voksne (analfabetisme!!!) og 1/3 prosentandel som er i skolegang)
- En logaritmisk skala for BNP per capita PPP

Norge er et land med 0 analfabetisme, stort sett hele befolkningen tvunget til å være på skolen langt flere år enn vi selv liker, en akseptabel forventet levealder og høyt BNP. Ergo blir vi best’est.

Den paranoide siden i meg spør så: Hvordan hvordan har Norge rapportert inn førskole og barnehagebarn? Uansett vil det være slik at dersom Norge innfører enda et par års obligatorisk skolegang, vil FN si at vi er enda best’ere - og særlig hvis oljeprisen stiger (likegyldig av om oljeinntektene her og nå brukes til folkets beste, settes på bok, gis bort i uhjelp, investeres i mandariner eller blir stjålet).

Eirik Løkke sa...

Vox, iflg sitatmaskinen Frank Aarebrot (ikke på nett, men personlig opplevd) så har vi verdens beste politikere (ihvertfall nesten), basert på det faktum at utlendinger etterspør norske politikere og ikke ledere.

Knut Johannessen sa...

Milton: Nå er du i ferd med å gjøre noe Ibsensk: Ta livsløgnen fra store deler av det norske journalistkorpset og politikerne. Ikke gjør det. Hvilke argumenter skal de da bruke?

Kapitalismus: Ok, hvis Frank sier det så. Jeg lurer på hvilken referansegruppe han har brukt.

Programsekretariatet sa...

vox: Aarbrot har vel tatt utgangspunkt i partiboka, vel?