onsdag, oktober 17, 2007

Skattebløffen

De rødgrønne varsler økt skattenivå i 2009. Om de da gjenvelges. Dette støttes av regjeringens pressetalsmann, Arne Strand. Han og de øvrige rødgrønne lever tydeligvis i den villfarelse at dersom man setter ned skattenivået, så får man automatisk mindre penger i felleskassa. Så feil kan man ta.

I Bondevik II-perioden, da man satte skattene betydelig ned, så økte den totale skatteinngangen.

I følge SSB, så ser tallene for utliknet skatt for privatpersoner:

2001: 222,3 milliarder
2002: 229,8 mrd, økning på 7,5 mrd (3,25%)
2003: 236,4 mrd, økning på 6,6 mrd (2,81%)
2004: 250,1 mrd., økning på 13,7 mrd (5,46%)
2005: 263,1 mrd, økning på 13 mrd (4,95%)
2006: 276,3 mrd, økning på 13,1 mrd (4,77%)

Den sterkeste økningen kom altså i 2004, under Per-Kristian Foss finansministerregime.

I den samme perioden ble det gjennomført skattelette på over 20 millarder. Allikevel steg skatteinngangen med nesten 30 mrd. Penger man kunne bruke til velferd.

Det illustrerer et poeng som venstresiden sannsynligvis aldri kommer til å få med seg. Eller vil akseptere. At selv om man senker skattene, så betyr ikke det at den totale skatteinngangen synker.

Det henger sammen med mange forhold, men bla. at lavere skattetrykk utløser midler til investeringer og forbruk. Det skaper mer dynamikk i næringslivet. Noe som igjen skaper flere jobber etc. I tillegg vil selvsagt bedre konjunkturer øke skatteinngang. Men vi ser at før konjunkturoppgangen kom, så økte altså skattene.

Men et vel så viktig poeng er: Hva skal den rødgrønne regjeringen med flere skattekroner?

De legger frem det største statsbudsjettet i historien. Det er ingen som bruker så mye offentlige midler som vi. Det svenske budsjettet er på 767, 3 milliarder svenske kroner, omregnet til norske kroner: 652 milliarder. Sverige har nesten dobbelt så mange innbyggere som oss. De bruker 71000 kr. på hver innbygger. Norge skal i 2008 bruke 771 milliarder. Det er ca. 164 000 pr. innbygger.

På tross av dette etterlater man seg en rekke brutte løfter. Man klarer man ikke å fjerne fattigdom. Man klarer ikke å holde løfter om økte forskningsmidler, man klarer ikke å senke barnehagesatsene, man klarer ikke å servere det varme måltidet man lovte skolene. Eller å få fylt vann i svømmebassengene. Eller å ta de viktige grep på miljøsiden.

Derfor må man gjerne lulle seg inn i troen om at Ola og Kari Nordmann vil betale mer skatt. Når Ola og Kar erfarer at skattenivået er høyt nok, blomstrer den svarte økonomien. Man har sine metoder for å tilpasse seg.

Jeg tror det er slutt på tiden da Erik Brofoss berømte ord: ” Det er utrolig hva folk kan betale i skatt bare de blir vant til det," hadde gyldighet.

Regjeringen trenger ikke øke skattetrykket. De klarer jo ikke å prioritere de pengene de får inn allerede. Noe som bør være et større tankekors for de rødgrønne og deres støttespillere.

6 kommentarer:

Carl Christian sa...

TAKK!
(vox for prez!)
:D

Anonym sa...

Jeg lurer også på hvorfor de skal øke skattene. De klarer jo ikke engang å bruke alle penga de har nå, ettersom Fru Halvorsen ikke en gang har brukt alt hun kan fra oljefondet.

Har en følelse av at de ikke er fornøyd før de kan styre alle penger og det må søkes i tre eksemplarer om penger til å kjøpe mat for.

Alternativt får vi sikkert beholde penga vi vinner på Keno...

Knut Johannessen sa...

Carl Christian: Bare hyggelig.

Frank: Jo da, det handler mye om å styre penger og liv. Begrunnelsen man bruker er omfordeling og rettferdighet. Men når man ikke klarer å omfordele bedre med det man har til disposisjon i dag, så ser vel de fleste etterhvert at dette er et vikarierende motiv.

Anonym sa...

Det beste var jo når finansminister Halvorsen sa at hun ble så provosert når hun sa at hun kunne se av skattelistene hvor lite skatt "de rikeste" betalte.

Vel hun har sittet som minister i 2 år uten å gjøre noe med dette. I god gammel sosialistisk tradisjon kommer vel eventuelt en skatteøkning til å ramme vanlige folk, og ikke disse "rike".

Knut Johannessen sa...

todolan: Det er også en del av den store "bløffen". Med skjermings-fradraget og fritaksmodell, så har de aller rikeste sluppet forholdsmessig gunstig unna.

Dette har man tåkelagt hver gang debatten har kommet og når den jevne velger ikke oppfatter hva dette innebærer, så blir det heller ikke fokus på det. Heller ikke journalister forstår dette og de får være i fred.

Anonym sa...

Lafferkurven illustrerer økt skatteinngang som følge av lavere skatter. Mer her:

http://www.dnof.no/index.php?option=com_content&task=view&id=197