torsdag, november 15, 2007

Husker du Per Hovda?Noen som husker Per Hovda? Vel, vi som har levd en stund og nesten fikk være med på å bygge landet; vi husker ham. Han stod frem i 1990 som det personifiserte eldreopprør.

Det var den høyreiste Hovda som slo hånda i bordet og sa harmdirrende på beste Dagsrevytid:

”Gud! Tilgje dei ikkje, for dei veit kva dei gjer. ”
Og skremte politikerne rett ned i statskassa for å hente penger. Og etter 2 måneders kamp mellom opposisjon og regjering dukket man opp med en milliard. Som når den nådde de eldre, ikke lenger var en milliard, fordi noen kommuner måtte bygge en skole, eller et kulturhus eller et vannverk først.

Foranledningen til at Per Hovda ble et ansikt utad for eldreopprøret i 1990, var manglende sykehjemsplasser i en bydel i Oslo, der kona til Per Hovda var pleietrengende.

Opprøret fikk politikere uansett farge til å bevilge 1 milliard til den skakk-kjørte eldreomsorgen. For etter at Per Hovda sto frem, dukket selvsagt den ene skrekkhistorien etter den andre opp. Det blir ofte slik når noen først løfter på lokket til en trykk-koker.

Ressurssterke gamle mennesker feide stortingspolitikerne av bane i torsdagens ”Antenne Ti” på TV. Beskjeden var tindrende klar: Vi finner oss ikke i å høre på vrøvlete partikrangler lenger. Det haster med løsningen. Penga på bordet…………… (Dagbladet 8.februar 1990)

Historien gjentar seg. Igjen ruller den ene historien opp verre enn den andre. En dag er bestemor på lager, en annen er det et trimrom eller et bad som er bostedsadressen.

Eldresomsorgen fremstår i dag som et gedigent Hallowen-party med mer trick enn treat. Og som kan skremme vannet av de fleste. I hvertfall lettskremte politikere.

Men i dag mangler de eldre en skikkelig opprører. Som Per Hovda. Det blir ikke samme schwungen over Vidar Lønn-Ti-i-skuddet-Arnesen. En pensjonist som går rundt og gliser hele dagen og spiller pop-plater i radioen har ikke samme virkning, liksom.

For den som lever lykkelig i troen om at det går sånn ca. 20 år mellom hvert opprør kan jo lese dette. Det lyder kjent?

Og snart inntar 68-generasjonen sykehjemmet og eldresenteret. Det kommer ikke til å skje lydløst. Politikerne kommer lenge til å lure på hva som traff dem.

Så får de eldre håpe at det melder seg en skikkelig opprører denne gangen også. En Ny Per Hovda. Kanskje Håkon Lie er ledig? Sinna kan han være og alderen har han inne.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Et sykehjem her i Trondheim fikk en del penger av denne eldremiliarden. De brukte pengene til å asfaltere fremsiden av sykehjemmet. :)

Knut Johannessen sa...

Anonym: Ja, jeg tror vi kunne skrevet en relativt omfangsrik bok om alle prosjektene som fikk glede av eldremilliarden. Uten særlig relevans.