søndag, desember 02, 2007

Mer skatt, til hva da?

Jeg får ikke allergiske reaksjoner av å betale skatt. Det er drøyt å si at jeg betaler med glede, men ser behovet for et visst bidrag til felleskapet. Jeg er også tilhenger av en viss offentlig velferd.

Men når politikerne snakker om å øke skattene i 2009, så vil jeg gjerne vite hvorfor? Ja da, jeg har stilt spørsmålet tidligere, men har ikke sett et fornuftig svar.

Jeg er bekymret over at det mange steder er et misforhold mellom privat velstand og offentlig armod,
sier Torgeir Michaelsen som sitter i Arbeiderpartiets programkomité.

Hvilken armod? Staten skal bruke ufattelige 771 494 000 000 kroner i 2008. Det er ca. 160 000 pr. innbygger. Til sammenligning har Sverige budsjettert med 650 milliarder (omregnet til norske kroner) Det er ca. 71 000 kr. pr svenske. Da burde jo hele Sverige vært på fattigkassa?

Det er ingen armod i det offentlige Norge. Statskassa renner over av penger. I forrige uke salderte regjeringen budsjettet for 2007 og Eureka. Vi gikk i balanse selv om vi korrigerte for oljen. Vi har et overskudd på statsbudsjettet på over 300 milliarder kroner. Skatteinngangen økte med over 40 milliarder. Altså får vi inn langt mer skattepenger enn i 2004. Men regjeringen vil ikke bruke de ekstra pengene.

Men mer skatt ønsker de. Ikke fordi de trenger det, men fordi det er noen som tjener litt for mye penger. Som igjen investerer dette i et næringsliv som går som aldri før og som generer de økte skatteinntektene. En god sirkel. Ikke en ond, slik enkelte rødgrønne ynder å fremstille det som.

Vi er derimot utrutstet med politikere som ikke evner å bruke penger på best mulig måte. Derfor får vi altfor lite velstand for de nesten 800 mrd vi bruker. Det skaper den synlige armoden. Fordi vi ikke evner å prioritere. I Norge skal alt nivelleres i samme høyde.

Vi gjør det dårligst i Europa i skole-tester. Men vi bruker mest på skole. Allikevel råtner skolebyggene på rot. Finnene er best i Europa på skole og bruker langt mindre penger enn oss.

Vi er i verdenstoppen når det gjelder forbruk på helse og omsorg. Med lange køer som resultat. Og bestemor på lager. Selv fattigdommen klarer ikke regjeringen å gjøre noe med. Til tross for alle løftene og alle pengene. Det er en skam.

Vi gir 2000 statsansatte gullkantede ventelønnsordninger uten tidsbegrensing, mens ansatte privat sektor må nøye seg med reglene for dagpenger.

Alle pengene i offentlig sektor er i ferd med å gjøre oss sløve og apatiske. Om vi og politikerne ikke skjerper oss, kommer det ikke til å være nok med 1000 milliarder heller. Vi er nødt til å se kritisk på hvordan vi bruker felleskapets penger. Da er ikke svaret mer skatt.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jeg har heller aldri forstått det der at nåværende regjering vil ha mer i skatt. De klarer jo ikke bruke det de får inn.

Men det er vel slikt at de ikke blir fornøyd før de kontrollerer alle pengene, og vi kan søke Statens Utbetalingssentral om en brødlapp vi kan sende til Statens Matsentral som deretter sender telex til Statens Distribusjonskontor som sender ut en mann i neste måned som skal hente brødet på Statens Brødbakeri og leverer det hos personen som nå har dødd av sult.

Weinberg sa...

Jeg tenkte mye av det samme, så i stedet for å skrive om det, henviste jeg hit og skrev heller litt om oljepengene.

Kan som forrige taler heller ikke begripe hva man skal med disse ekstra pengene når man ikke klarer å bruke dem man allerede har på en noenlunde fornuftig måte.