lørdag, desember 15, 2007

Javel General

Forsvarssjef Diesen har nå fått alle sine menn på plass og har nå sluttet orden. Nå er det lutter konsensus i den øverste forsvarsledelsen. Den siste nei-siger er støtt ut i kulden. Og der blir han nok værende en god stund. Problemet er bare at når alle tenker det samme som sjefen, så er det bare sjefen som tenker. Ikke noe problem for Diesen, men kanskje for oss andre.

Forsvarssjefen gikk høyt ut mot kontreadmiral Atle Karlsvik og tapte så det suste i retten. For den samme turen som Reksten nå har blitt siktet for. Ankesaken skal Karlsvik skal opp i lagmannsretten ganske snart. God timing, med andre ord.

Viseadmiral Jan Reksten er en mann med integritet og sine meningers mot. Han er en av de få som har talt Sverre Diesen imot. Han har gått mot FS07 forslagene om å fjerne Skjoldklassen og mot å flytte Nato-hovedkvarteret fra Jåttå til Bodø. Slikt gjør man ikke ustraffet. Da passer det Diesen å få inn sin lojale våpendrager Jan Eirik Finseth.

Jan Reksten har betydelig støtte i Sjøforsvaret, nettopp fordi han ikke er en spyttslikker, men en mann som sier det han mener. Sjømilitære Samfund har sendt ut en pressemelding som er en klart tillitserklæring til Reksten og en like klar mistillit til General Diesen som gjengis in extensio:

PRESSEMELDING
Sjømilitære Samfund, etablert 1835, er en landsomfattende forening med mer enn 2050 medlemmer. Blant medlemmene er 60 % av Sjøforsvarets tjenestegjørende offiserer.

Sjømilitære Samfund arbeider under motto: ”For Sjøforsvarets tarv og utvikling”.
Viseadmiral Jan Reksten representerer faglig sterk bakgrunn og utfører tjenesten som Sjef for Forsvarets Fellesoperative Hovedkvarter på en måte som det står respekt av, - og som det norske folk skal kunne forvente. Hans uredde holdning og vilje til å vise en forsvarlig grad av åpenhet om Forsvarets utenlandsoperasjoner, har medført at media og befolkningen har fått glimt inn i virkeligheten.

Hans sterke faglige bakgrunn og personlige integritet gjør at han fremfører faglige synspunkter som enkelte ganger avviker fra den øvrige forsvarsledelsen.
Sjømilitære Samfund stiller seg uforstående til at han nå presses ut av sin stilling basert på en informasjon som fremkom under en rettssak for snart syv måneder siden.

Sjømilitære Samfund mener at Viseadmiral Jan Reksten må forbli i stillingen som Sjef for Forsvarets Fellesoperative Hovedkvarter, eventuelt gjeninnsettes i løpet av de nærmeste dager.

Bergen, 14.desember 2007
Åsmund Andersen (Sign)
President
Sjømilitære Samfund

Dette gleder nok Reksten og får nok Diesen til å se rødt. Men Diesen bestemmer. Han har klart å få oppmerksomheten festet på Reksten og noen andre offiserer han ikke liker. Dermed er søkelyset borte fra andre forhold. Blant annet Riksrevisjonens drepende kritikk av forsvarsevnen og ikke minst FS07. Godt jobbet.

1 kommentar:

Milton Marx sa...

Jeg synes det er opplagt at forsvarstopper skal forstå at de skal holde seg på matta mht. leverandører, og spesielt leverandører som har direkte innflytelse på forsvarsevnen, men hvis de først skal la seg smøre, er det betenkelig at de priser seg selv så lavt. En golftur, litt damebesøk... Hva er vel dét mot en fet Cayman Island-konto? Eller for å sette det på spissen: jeg vil håpe at russerne må betale litt mer enn tre bordellbesøk, et golfkurs og en flaske rødvin til jul for norske forsvarshemmeligheter.

En annen vinkel på samme sak er at Forsvaret er litt anakront i sin ledelsesform, med sjåfører til befalet og ellers til tider høy sigarføring. Undervises det ikke fortsatt i polonaise og andre forgangne tiders kunster på krigsskolen? Har forsvarssjefen selv vært så restriktiv med helikopterbruken sin som han burde?
Sett i lys av hva Forsvaret selv bruker på ting som ikke har en dritt med krigføring å gjøre, blir det stusselig at et golfkurs eller fem skaper sånt oppstyr.

Hva med helsesektoren? Leger sendes i hytt og pine på all verdens seminarer i eksotiske omgivelser, uten at noen bryr seg - trolig fordi det stort sett er leger som fører tilsyn med leger. En kompis i medisinalbransjen forarget seg over at et navngitt firma stort sett hadde hatt alt av norske psykiatere på kurs i USA.

Og hvordan er det nå når Polet skal kjøpe inn... Innkjøperne derfra leier seg inn på misjonshotellet, ikke sant?

Jeg tipper det er mye smøring ute og går i alle etater som gjør innkjøp, og at vi her ikke snakker om verstinger. Det handler nok om å diskreditere noen, men sånt gjør man vel i næringslivet også. Er man ekkel, ber man økonomiavdelingen gå gjennom reiseregningene til Herr Hansen.

Kanskje skulle vi få felles regler for alle offentlig ansatte. Maksimal smøring kunne være én kalender til jul, i inntil fire farger, men ikke på glanset papir.