onsdag, desember 12, 2007

Ser ikke skogen for bare trær

Ledelsen i Norske Skog har lært èn ting. Ikke snakk om nedleggelse i et valgår. Derfor kommer det ikke til å være kolonnekjøring av politikere til Hønefoss og Skogn for å late som om de redder arbeidsplassene. Om nedleggelse skulle bli resultatet.

De som blålys-kjørte til Union og Skien for å redde bedriften, kommer til å sitte hjemme og se sørgmodige ut og si noen velvalgte ord om "en trist dag for norsk industri", "vi skal ha fullt fokus på å tilrettelegge for industrien" og Lundteigen kommer til å si at det er skam for nasjonen at vi ikke er i stand til å opprettholde en treforedlingsindustri i Norge.

Union-nedleggelsen ble vellykket. Alle fikk seg jobb eller gikk over i pensjon. Mange gikk til det langt mer fremtidsrettede REC for å produsere solcellepaneler, noen fikk puffet til å starte egne bedrifter og krisen ble avblåst. Fordi politikerne holdt fingrene av fatet. Det finnes ikke den sak som inkompetente politikere kan forverre.

Dette har nok mange av arten forstått. Og siden det ikke er valgår, kommer de ikke til å engasjere seg noe særlig. Det er ikke noe å vinne. Folk glemmer det gode du gjorde i 2007.

Næringsvirksomhet som ikke klarer å konkurrere uten en eller form for statsstøtte, enten det er rede penger, billig strøm eller andre fordeler, har ikke livets rett. Det er faktisk ikke godt samfunnsansvar å holde disse kunstig i live.

Det er viktigere at det skjer en omstilling. At nye bedrifter kan ansette de som mister jobben og så får samfunnet ta seg av de som ikke klarer omstillingen.

Vi har så mange gode eksempler på at det har reist seg nye og livskraftige bedrifter etter kriser. Kongsbergsamfunnet er kanskje det beste eksemplet. Men det finnes flere. Dess lenger unna politikere befinner seg, dess bedre går omstillingen.

Og for de som tror Stordalen, Spetalen og Gusevik skal redde Norske Skog har jeg en anbefaling. Gå i bokhylla og hent Asbjørnsen og Moe. Eventyr kalles det.

Ingen kommentarer: