søndag, september 13, 2009

Mitt valg

Jeg har bestemt meg. Til de av mine lesere som tror at dette har vært opp og avgjort lenge:Dere tar feil. Det har stått mellom 2 partier.

De rødgrønne fremstiller et regjeringsskifte nærmest som en katastrofe for landet. Ja, finansminister Kristin Halvorsen fremstiller det som "farlig" for Norge:

- Nå må alvoret komme inn i valgkampen. For det dere holder på med nå, det er farlig. Farlig for folk, farlig for Norge, farlig for arbeidsplasser (...) Vi har Europas laveste arbeidsløshet, så skal det spetakkelet der komme inn, tordnet Halvorsen.

Dette er et uttrykk for desperasjon i en presset situasjon og er langt fra virkelighetens verden. Jeg var selv inne på lignende tanker for 4 år siden, da jeg hørte at Kristin Halvorsen skulle bli finansminister. Og jeg var ikke alene. Det gikk ikke så galt. Det gikk heller ikke galt med vår forrige regjering, selv om det høres slik ut i valgkampen. Det var faktisk ikke den minst populære regjering noensinne. Slik Jens og Jensen har hatt felles utbytte av å fremstille.

Den tidligere statssekretær for Gro Harlem Brundtland og nåværende kommentator i Dagsavisen, Arne Strand, skrev dette for 4 år siden:

Vanligvis må en ny regjering rydde opp i det økonomiske rotet forgjengeren etterlot seg. Ikke slik denne gangen. Aldri har noen norsk regjering kommet til et så dekket bord som Ap SV og Sp nå gjør. Utgiftene til Folketrygden synker i takt med redusert sykefravær. Den høye oljeprisen gjør at staten bader i oljemilliarder. Selv om man tviholder på handlingsregelen om bruken av oljepengene vil oljemilliardene fosse inn på statsbudsjettet. Det er ikke en regjering i verden som har så stor økonomisk handlefrihet som den norske. Det skal godt gjøres å rote dette til.

Og når de rødgrønne okker og uffer seg over det de kaller rot og kaos på borgerlig side, har de glemt sin egen debut.

Men vi har det jo så bra i Norge, hvorfor i alle dager bytte ut regjeringen? Jo da, vi har det bra. Materielt sett er det bra for de fleste av oss. De fattige unntatt. Men vår velstand er så oljesmurt at vi ikke hører knirkene.

Det er retningen som regjeringen fører oss i, som blir feil for meg. Jeg tror ikke på den allmektige stat som veien til vårt felles Nirvana. Jeg tror ikke at bare staten er den gode fe, mens private løsninger er beheftet med profitthungrige kjeltringer. Uten de private løsningen hadde ikke barnehageutbyggingen vært på plass. Det viser med tydelighet at når de store oppgavene skal løses, gjøres det best i samspill.

Det er troen på private løsninger, privat næringsliv og enkeltmennesker som trengs, slik Dagens Næringsliv skriver i sin leder på lørdag.

Vi trenger en regjering som kan fornye og effektivisere offentlig sektor. Jeg tror på en sterk stat, men det må være en effektiv stat. Ikke en forspist stat med fordøyelsesbesvær. Jeg vil ha en stat som ikke har for mange hatter på og der rolleblanding skaper uklarhet og rot. Vi så det i Røkkesaken.

Jeg tror på felleskapet og at vi skal ha gode velferdsordninger. Men slike løsninger er ikke patentert av de rødgrønne, selv om det kan virke slik. God styring og kombinasjon av offentlige og private løsninger kan være et godt alternativ.

Det er viktig at vi får en mer næringsvennlig politikk. Med SV i en rødgrønn regjering tviler jeg på om vi får det. Troen på at økte skatter automatisk gir mer velferd er sterk på rødgrønn side. Men av de offentlige utgiftene på nesten 1000 milliarder, er det ikke alt som er velferd. At en fjerning av 12 milliard i formuesskatt skal rasere velferdsordningen, står ikke til troende. 12 milliarder er 1,2% av offentlige utgifter. Og hvis det er slik at mest mulig offentlige penger gir de beste løsningene, så er det et tankekors at vi ikke har den beste skolen og det beste helsevesenet.

Jeg tror at det enkelte menneske er godt utrustet til å ivareta mer av sine egne penger. Like godt som statens apparat. Og at det enkelte mennesket får beholde mer av sine egne penger, er ikke det samme som mindre velferd. Det er mindre stat.

Det perfekte partiet finnes ikke. I alle fall ikke for meg. Det er mange avveininger som skal gjøres. For meg er bl.a. næringsliv, helse- og skolepolitikk viktig. Det er også personlig integritet og personvern. De fleste av disse sakene har vært nærmest fraværende i valgkampen. Dessverre.

Men like viktig som enkeltsaker er retningen. En retning som jeg bare tror en borgerlig regjering kan gi oss. En borgerlig regjering som bør inkludere Frp, fordi den ellers ikke vil være funksjonsdyktig.

Når jeg har oppsummert hvem i den borgerlige leir som skal få min stemme, så har to alternativ falt ut fort. Krf er og har alltid vært uaktuelt. Særinteressepartier har aldri tiltrukket meg.

Frp er heller ikke mitt parti. Ett parti som rir både den liberalistiske og statsstyrende hest samtidig, er ikke mitt valg. Overbudspolitikk tilpasset egoet og der pengene skal øses fra en oljefylt Zareptas krukke forfører ikke. Når partiets leder skal holde sin sluttappell og ber om stemme fra de som irritereres av å passere en bomstasjon, kommer det signal fra både hode og mage om at det ikke er mitt parti.

Venstre har jeg stemt før. Det er mye ved Venstre som tiltaler meg. Ikke minst når det gjelder anstendighet og troen på enkeltmennesket. Og ikke minst evnen til å verne om enkeltmenneskets rettigheter og integritet. De var på vippen denne gangen også.

Men når Sponheim på samme måte som Siv Jensen utsteder garantier om hvem de ikke vil støtte og vil blokkere en regjering de ikke er med i, utelukker han min stemme. Samtidig som både Jensens og Sponheims garantier kan bety at en stemme på dem, er indirekte en stemme på Ap.

Da gjenstår Høyre. Jeg stoler på at Erna Solberg kan samle de borgerlige/Frp til et felles løft slik hun har sagt gjennom hele valgkampen. Hvilket av løftene Frp/Venstre skal bryte: 1) blokkere en regjering de ikke er med i eller 2) bidra til borgerlig regjering ved borgerlig flertall blir en nøtt. Men nøtter kan knekkes. Og Erna kan være den samlende skikkelsen som kan få den borgerlige siden til å bevege seg i retning regjeringskontorene.

Høyre har en god næringspolitikk, skolepolitikk, helsepolitikk og står for en god styring av statens finanser. Jeg er i tvil om deres holdning til EUs datalagringsdirektiv. Men en samlet vurdering gjør at Høyre får min stemme.

Jeg ønsker alle lesere et godt valg uansett hva de stemmer.

16 kommentarer:

Konrad sa...

Glimrende argumentasjon.

Datalagringsdirektivet var avgjørende for at jeg stemmer V i år, og et (av flere) argument for ikke å stemme H.

carl christian sa...

God argumentasjon og sansynlivis et godt valg. Men du omskriver Sponheim her. Det er Siv Jensen som ikke støtter en regjering de ikke er med i. Lars vil ikke støtte en regjerning med FRP. Dvs at han kan støtte Høyre alene, Høyre + Krf (nesten enda mer utenkelig en H alene, men dog, det er prinsippet i uttalen som er viktig).
..og en siste ting: Miljø er dessverre en alt for viktig sak til at det kan overlates til Høyre. Høyre kan være gode (og bedre enn AP) på miljø, men de trenger hjelp. Derfor vil man oppnå mer og bedre resultater med en stemme til Venstre.
(Det beste hadde selvsagt vært et stort Venstre og et stort Høyre)
Men Godt Valg!
:)

Knut Johannessen sa...

Konrad: Det var et viktig element hos meg også, men jeg har ikke gitt opp at H også skal fatte en god beslutning i denne saken.

Knut Johannessen sa...

Carl Christian:Det er mulig jeg har skrevet litt slumsete mht til Sponheims garanti, skal se på det. Men jeg misliker "garanti-instituttet" i politikken sterkt. Uavhening av partifarge. Men som sagt, Venstre var nære denne gangen. Sist fikk de min stemme, men denne gangen opplever jeg at de kan være tungen på den rødgrønne vektskålen. Dessverre.

Og et godt valg til deg også.

carl christian sa...

Men forøvrig enig med deg mtp garantiene. Det ble litt mange av dem, og det er ikke godt politisk håndverk å holde på med slikt, og det mener jeg samtidig som jeg er veldig enig i innholdet i begge de garantiene som ble gitt fra Venstres hold. (politikk, meninger og livet generelt er som kjent motsetningsfylt.)

Admin sa...

Bombe.

Godt valg, Vox.

Anonym sa...

Jeg deler mange av synspunktene dine, men synes lurer på hvorfor ikke miljø er et av områdene du vurderer. Mener du det ikke er viktig eller mener du partiene er for like til at det gjør noe utslag?

Per Arneberg

IvarE sa...

Amen!!!

H. nå!

Men ved neste valg får vi håpe at DLF også er et alternativ i "vårt" fylke, Akershus!

;-)

are salomonsen sa...

ivarE: fra ventre til DLF er det lang vei og gå for en nordmann. siden en norsk høyremann er på linje med en svensk social demokrat er selv høyre i norge er langt steg til høyre for en nordmann. høyre og venstre er i fremtiden partier på sperre grensen og som får stemmer fra særinteresser i samfunnet. blir spennende og se i fremtiden hvem som skal representere høyresiden i norge, da frp er midt mellom høyre og ap. om noen år skal jeg stemme i annet land som respekterer det private initiativ (ikke bare når brustad har det travelt og går på volvat og gro skal ha skattefritak) på en seriøs måte.

mandat systemet i norge er på en slik måte at partier som venstre og sv vil holde koken i hundre år til, og høyre med 4% vil ha flere benkeplasser enn dlf eller andre partier. dette sikrer at dere får beholde sovjetstaten deres i uminnelig tid, og det er jo viktigere i norge med prinsipper, og masse snakk, enn handling.

godt valg!

IvarE sa...

@are:
Partiet Venstre er en schizofren blanding av Ap, H og Frp og vil nok, når sponhaugen gir seg, finne store problemer med å markere seg.

For øvrig ser jeg ikke helt hverken hva V har i denne (siste del av) diskusjonen å gjøre, eller hvorfor du skulle kalle H et særinteresseparti?
;-)

Ah, du snakker om venstre-siden og høyre-siden?
Frp har da ikke noe med høyresiden å gjøre. Retorikk til side, så er de ikke annet enn SV light.
Samme urealistiske overbuds-løftepolitikk,
samme stalinistiske tro på at Stat1 skal ordne alt, og blablabla...
En smule mere realisme, men ikke mye..

Vi kan jo i det minste PRØVE å få DLF inn, ikke sant?
;)

Anonym sa...

Jeg har i stor grad reflektert på samme måte som deg Vox.

Venstre er egentlig mitt parti (jeg er medlem), men jeg synes Sponheims kategoriske avvisning av FRP er tullete.

Jeg mistenker at hans rådgivere tror at det finnes så mange som er så sterkt imot FRP at Venstre skulle tjene på denne garantien.

Mitt tips er at det er flere som ikke er enig i så bastante holdninger.
Det er jo innholdet i politikken som er viktig, og man ser jo hvor "snill hund" SV har blitt når de endelig kom i regjering.

Håper V kan finne tilbake til den pragmatiske formen, da kommer jeg tilbake.

SMG sa...

Hvis jeg kunne bestemme utfallet av dette valget, hadde jeg ønsket en ren mindretallsregjering bestående av høyre. Men det forutsetter et Høyre som når opp mot 20%.

Da måtte de selvfølgelig fått støtte fra de andre partiene, men med en ren Høyreregjering tror jeg både Frp og Venstre kunne akseptert hverandre siden begge blir holdt utenfor.

Men - tror jeg dette kommer til å skje? Nei, hvis dette skulle ha vært et reelt alternativ så hadde Høyre annonsert det for lenge siden. Jeg tror Høyre er for feige til å forsøke noe slikt.

Personlig sliter jeg med å bestemme meg. Det er bare noen få timer til jeg skal stemme, men valget står fortsatt mellom H, Frp og DLF (!). Venstre utelukker jeg pga overfokus på miljø samt alt for liberal innvadringspolitikk - som ikke er forenlig med en velferdsstat vi har i dag.

Høyre - fordi jeg mener de er et stødig parti med de rette verdiene (mine verdier ;))

Frp - fordi de ønsker mange av de endringene i samfunnet som jeg også ønsker meg.

DLF - fordi DLF har mange viktige tanker som bør komme mer frem i den politiske debatten - og hvis de får 500 stemmer i Rogaland, Oslo eller Hedemark vil de kunne stille landsdekkende lister i 2013, og på den måten få en mer sentral posisjon i Norsk politikk (dog fortsatt en svak). Jeg er 99% uenig i sakene til partiet Rødt. Men alikvel ønsker jeg dem velkommen med sine tanker. På samme måte ønsker jeg DLF velkommen. Det er viktig med noen nye tanker.

Jeg tror det blir loddtrekning! hehe...

Godt Valg!

SMG

JC sa...

12 milliarder av 1000 er 0,12%, ikke 1,2% :)

Knut Johannessen sa...

JC: Vil du prøve en gang til?

are salomonsen sa...

ivarE: høyre er ikke, men vil bli...

dlf er ukjent for meg, så jeg har ikke noe komentar rundt det partiet. siden jeg er på vei ut av landet vil jeg fra nyttår ikke følge med mer i norsk politikk. det blir bra for meg og bra for dere :)

Anonym sa...

Du har rett i mye du skriver her, men Høyre står IKKE for en god skolepolitikk. De gikk til valg på å ruste opp skolen i 2001 - de klarte å rasere den enda mer ila 4 år...