søndag, oktober 14, 2007

Fra sosialist til sosialliberaler - virkelighetens verden

Kristin Halvorsen har nok ingen god dag. Stein Aabøs kommentar: "De små skritts tyranni" rammer hardt og nådeløst. Det er nærmest et karakterdrap på en politiker som nok de færreste kjenner igjen fra opposisjon. Som har gått fra den uansvarlige overbudspolitikken til å bli en av de mest ansvarlige. Ingen kapitalister sover dårlig under Kristin Halvorsens regime. Hennes sosiale hjerte banker, men i den sosialliberale verden, skriver Aabø.

Han beskriver en virkelighet der det også en sosialist har blitt sosialliberalist og har tilpasset seg flertallet. Av frykt for å bli skiftet ut. Derfor ofrer man noen fattige på gjenvalgets alter. I forvissning om at de fattige enten ikke stemte SV, eller er en for liten gruppe til å utgjøre en forskjell. Vi lar dem seile.

Jeg vet ikke når det går opp for SV, men når ikke de som sitter nederst ved bordet ser forskjell på en finansminister fra Høyre eller SV, så har regjeringsprosjektet spilt fallitt. I tillegg stjeler SP keiserinnens fattigdomsklær mens hun dypper seg i spaet på Soria Moria Slott. Kanskje de fattige føler seg som Halvor i eventyret:
"Halvor gikk inn i kjøkkenet, som var så gildt at han aldri hadde sett så gildt et kjøkken; der var kjørel både av gull og sølv, men folk var der ingen av."
Aabø beskriver den gyldne middelveien som også Halvorsen går. At "vi havner et sted midt i mellom, uansett hvem som vinner". Og at selv ikke en sosialistisk finansminister utgjør en forskjell. Det må være vondt å erkjenne for Kristin Halvorsen.

4 kommentarer:

Milton Marx sa...

Jeg lurer på om ikke SV burde fått forsvarsministeren også. Litt saklig informasjon om det reelle trusselbildet, våre internasjonale engasjementer og denslags kunne sikkert gjort underverker.

Men at politikere sluker kameler er jo ikke noe nytt. Bondevik satte rekord i å åpne nye pol. LO er aldri så tafatte og føyelige som når AP har makta, mens Høyre tilsynelatende utnevnte Bondevik som formann for partiets programutvalg. Bøndene er vel heller ikke så krasse lenger etter at Felleskjøpet fikk regjeringsmakt.

Vi kommer til å få se det samme hvis FRP kommer i regjering, og rykker mer til sentrum. Da får vi en avskalling på ytterkanten - og så kan vi jo lure på hvem som kommer til å fylle dét vakuumet.

Knut Johannessen sa...

Mange gode poeng, Milton. Dersom FrP blir ansvarliggjort, tror jeg det åpner for noe som ligner SverigeDemokratene. Men med en annen ledelse enn det vi ser hos "Demokratene" og Vidar Kleppe i dag. I et land som vårt vil det nok være god plass til et ytterligående populistisk høyreparti.

Milton Marx sa...

Og mens vi nå er inne i spåteltet, så tar jeg gjerne en enstra titt i krystallkula.

Jeg ser at i stedet for at dagens etablerte partier tar reelle skritt for å bedre integreringen av innvandrere/flyktninger, og ta de diskusjonene som mange mener bør tas, vil det bli lagt lokk på dem - mens hele det politiske landskapet, kanskje inklusive FRP, vil bruke energien på å demonisere dette nye skrekeklige partiet, som vil vokse fordi politiker etter politiker står frem for å "knekke koder" etc.

Jeg ler ikke av Norgespatriotene. Litt skolering av lederen, litt rådgivning, medietrening etc. vil trolig kunne gjøre dem langt mer slagkraftige.

En joker i dette er liberalistalternativer som DLF. Hva vil skje med dem når FRP glemmer siste rest av nedskjæringer i offentlig sektor?

Og hva vil skje med Høyre når FRP rykker mot sentrum. Vil de bli mer ideologiske? Vil vi få se en endring av blokkenes størrelse? Ser vi på Danmark har det ikke gått bra for de konservative. Jeg ser for meg at FRP vil gå i retning av der hvor danske Venstre er i dag - og da har Høyre et problem.

Uansett hva som skjer i fremtiden, tror jeg at det må gjøre vondt for mange SVere å erkjenne at SV er et parti som ikke burde ha søkt regjeringsmakt. SVs handlingsrom er redusert fordi dagens politiske ledelse ikke vil kunne legge fra seg ansvarligheten med et knips så snart de kommer i opposisjon.

Knut Johannessen sa...

Hvis vi ser til Sveits som på mange måter har likhetstrekk med Norge så har det mørkeblå Det sveitsiske folkepartiet fått en stor oppslutning. Deres siste utspill om at familier av straffede utlendinger også skal sendes ut, ser ut til å gå hjem hos den jevne sveitser.

Man skal ikke bevege seg langt fra Løvebakken og regjeringens høyblokk for å sense at det er en voksende rasisme. Ikke fremmedfrykt, men det jeg kaller rasisme. Og med en kraft som gjør meg litt sjokkert.

Om FrP hadde turt å kjøre dette sterkere frem, så hadde ikke oppslutningen falt. Heldigvis lar de det ligge.

FrP er forøvrig et bevis på din vurdering av Norgespatriotene. Geir Moe har gjort en formidabel jobb med å skolere partiapparatet landet over. Det er nesten som å se Haakon Lie på sitt mest aktive.

Jeg tror Høyre får et problem med å slippe FrP for tett innpå. Med et ansvarliggjort FrP i regjering, så vil mange hoppe over. Jeg vet ikke om det hjelper med mer ideologi. Det er mulig at fokus på de tradisjonelle konservative verdier i Edmund Burkes ånd kan ha sin virkning, men jeg tviler.

Jeg tror ikke SV fortsetter etter 2009 om de blir i regjering så lenge da. Misnøyen stiger gradvis og "museumsvokterne" er snart på banen om meningsmålingene fortsetter å bekrefte det alle ser. At SV sliter voldsomt. De har jo foretatt en lang reise, fra opposisjon til posisjon. Lengre vei enn FrP får.