fredag, april 03, 2009

Almisser

Jeg slutter aldri å forundres. Over at presumptivt intelligente mennesker sier utrolig dumme ting. I full offentlighet. Ole Enger er en sikkert en dyktig næringslivsleder. Så dyktig som leder av Sapa at han tjener enn sjefen, Dag Opedal. Fastlønn på 6 mill og bonus på 7,2. Greitt nok.

I forbindelse med at Enger skal overta som leder av solcelleprodusenten Rec etter at Erik Thoresen fikk sparken, intervjues han av Dagens Næringsliv (dessverre ikke på nett).

Hva slags vilkår får du i Rec sammenlignet med avtroppende Erik Thorsens 3,3 millioner?

- Det blir identiske vilkår.

3,3 milloner?

Nei, nei, nei. Jeg får identiske vilkår med hva jeg har i dag. Jeg driver ikke med almisser heller.
Da vet altså de ansatte i Rec hva definisjonen på almisser er. 3,3 mill. f. eks. Og for å hjelpe Enger til å få bonusen sin, gikk 180 Rec`ere ut i permisjon idag.

Jeg er ikke sikker på om Enger vet hva almisser er. Men det kan ikke bli enkelt med fremtidige lønnsforhandlinger. Men selvtilliten er det ikke mye å si på. Verre med selvinnsikten kanskje.

5 kommentarer:

Konrad sa...

En del høytflyvende næringslivsfolk har ofte problemer med bakkekontakten.

Milton sa...

Og jeg slutter aldri å forundres over at folk som steller med penger så ofte ikke fatter hva penger er.

Det kan jo godt være at mannen er totalt ute av stand til å skaffe seg noe som helst av verdi - og et verdig liv - for en mer normal lønn. For et liv mannen i tilfelle må ha! En intens følelse av misnøye dersom et rekesmørbrød bare koster kroner 98,50 i stedet for 985,-

Det må være trist å mangle evnen til å ta til seg enhver annen kompensasjon enn kroner, slik at alminnelig ros, anseelse og aktelse blir for hån å regne.

Sondre sa...

Milton: Hva i alle dager er det du snakker om? Tror du hans grunn til å be om høyere lønn er at han skulle ønske et rekesmorbrød kostet 985 kroner? Du vil bli overrasket over hvor mye gøy man kan gjøre med penger; hus, fine ferier, gode skoler, fine biler, ja jeg anbefaler deg å sjekke det ut. Må faktisk rette spørsmålet til deg, ville du sagt nei til dobbel din lønn hvis du ble tilbudt det, eller ville du høflig sagt nei og i stedet bedt om "dobbelt så mye ros"?

Enger er ikke en politiker. Kanskje blir arbeidstakerne i Rec sinte, men det er virkelig ikke et offentlig anliggende. Enger dømmes etter resultatene han oppnår.

Milton sa...

Sondre: Det jeg mener, er at man faktisk kan bli så livsfjern tror at ting blir bedre fordi de er dyre. At høy pris er en ekstra bonus som gør at man føler seg eksklusiv.

Og jo, man kan få mye bra for penger, men ved å si at tre-fire millioner pluss diverse bonuser bare er almisser, så forteller man jo egentlig at et slikt latterlig lavt beløp greier man ikke å få noe ut av. Og det er jo i tilfelle trist. Eller kanskje han snakker om at det ville være almisser i forhold til hans verdi? I så tilfelle har han lagt lista høyt. Kanskje spesielt fordi REC-kursen mest av alt påvirkes av hvordan omverdenen utvikler seg. Hvis verdensøkonomien skulle ta seg opp, er det neppe Engers fortjeneste - men hvis den ikke gjør det skulle vi altså vente kraftig fremgang for selskapet, i og med at de har sikret seg en slik dyktig mann?

Når verdensøkonomien går i dass, er det "vanskelige forretningsbetingelser" utenfor ledelsens kontroll, mens når selskapet går bra fordi verdensøkonomien igjen snur nesen oppover, så skyldes det dyktig ledelse?

Enger ga oss et lite innblikk i hva som skjer i toppen hans. Det hadde han ikke trengt å gjøre. Han kunne sagt: I dag får jeg så mye. Dette er min markedsverdi, og jeg har ikke interessa av å akseptere en dårligere avtale.

Anonym sa...

Men det skal dog sies: Ole Enger later til å være en dyktig mann. En som tør å ta fatt i de tingene som man bør ta fatt i.

http://e24.no/boers-og-finans/article3341364.ece