mandag, april 06, 2009

Gutteklubben Ugrei

Aker-saken kan utvikle seg til å bli en lei sak for Arbeiderpartiet. En ting var det hodeløse kjøpet i 2007, men om man nå finner ut at Røkke har spilt staten et puss og dumpet påskesøpla si i næringsdept., blir det langt verre.

Høyre har endelig kommet seg ut av skyggenes dal og for en stakket stund har man glemt begredelige meningsmålinger og den tilsynelatende manglende lederstriden. Torbjørn Hansen er i overkant tøff i trynet. Når man begynner å bruke ord som "politisk korrupsjon", bør kruttet vise seg å være tørt.

Det som kan bli ekstra problematisk er at Jens Stoltenberg på tross av at han visste om transaksjonen, kastet glansen sin over Aker-dagen sist torsdag. Det var en uklok tilstedeværelse. Å gi ros og politisk legitimitet til en aktør som i neste omgang kan vise seg å ha "lurt" staten, gir ikke noe godt inntrykk.

For meg ble det i overkant klissete da Røkke presenterte sitt forbilde; Einar Gerhardsen. Mer politisk korrekt kan en kapitalist knapt bli. Men det er i sannhet et hav av avstand mellom "Kristi Rolighet" i Bærumsmarka og "Røkkebo" på Oppdal.

Jeg synes forøvrig Røkkes reaksjon da en journalist ringte ham om saken, er helt konge:

- Det er ingen som skal ringe meg på dette nummeret, selv ikke Kongen skal ringe meg på dette nummeret, sier Røkke til Aftenposten.

Jeg er ikke sikker på om man finner noe galt i granskningen. Røkkes tidligere juridiske leiesoldat, Øyvind Eriksen, som nå er konsernsjef i Aker, har nok sørget for at paragrafene er ridd uten urent trav. Han tråkket riktignok feil i Tønnesaken og fikk en bot på 50 000 kr. En sak som i følge varsleren Kari Breirem i stedet burde hatt navnet Røkkesaken:

1,5 millioner kroner skulle utbetales til tidligere helseminister Tore Tønne. Pengene var et oppgjør fra Kjell Inge Røkkes selskap Aker RGI, men skulle betales via BA-HR for å skjule at Tønne hadde mottatt honoraret samtidig som han fikk etterlønn som statsråd.

Forfatteren av boken «På BA-HR bakke» mener Røkkes rolle i saken er blitt undervurdert.

- Dette var ikke en Tønne-sak, men en Røkke-sak, sier Breirem.
Tønne var forøvrig den første som gikk fra Røkke til politikken, vanligvis er det omvendt. Den siste som har funnet seg en arbeidsplass hos oligarken, er Liv Monika Stubholt som går fra statssekretærjobben i Olje og Energi, til Aker. Det blir nesten i familien, med andre ord.

Frp er uvanlig stille om saken. Noe som kan ha sammenheng med at de stemte for statens kjøp av aksjeposten i 2007. Riktignok med et forslag om at staten skulle selge seg ned med samme beløp i andre selskap.

Det skal bli spennende å følge utgangen. Uansett er samrøre-snakket lite gunstig for Ap siden vi nærmer oss valg. Skulle en uavhengig granskning vise at Aker Solutions har betalt overpris, kan dette få konsekvenser.

Røkke er og blir en rendyrket kapitalist. Hvorfor Ap og Jens Stoltenberg har behov for så tette omfavnelser med en spesiell kapitalist, er ufattelig. Tidligere drakk slike pjoltere i Høires Hus. Men der er ikke makta. Nå møtes de i gutteklubben Ugrei.

Mens Stein Erik Hagen ble mobbet og latterliggjort av Jens Stoltenberg, drev "Askeladden" og planla hvordan han skulle få mest mulig ut av sengehyggen med regjeringen. Det kan hende det blir en sur svie av.

Oppdatert: Eva Joly vil ha politiet på banen.

Utfordringen er at det sannsynligvis ikke har foregått noe ulovlig, men at statens representanter enten har sovet i timen eller ikke har forstått konsekvensene av sine handlinger. Det er dumt, men ikke ulovlig.

Oppdatert 2: Brustad mener at avtalen ikke er bindende.

Regjeringen har hatt juridiske vurderinger i departementet, med hjelp fra advokatselskapet Selmer og Simonsen.

- Deres konklusjoner viser at det er stor tvil om saken er behandlet på riktig måte, sa Brustad.
Så får vi se hvor klokt Røkke takler dette. En kamp mot staten er vanskelig å vinne. Men ikke umulig. Er det noen som kan gjøre det, er det Røkke

Vi er ikke ferdig med denne saken. Over påske kommer det garantert mer. Og det gjenstår å se reaksjonen fra Aker.

12 kommentarer:

Milton sa...

Jeg unner Høyre denne. Måtte de greie å suge all saften ut av saken - og måtte de for en eneste gangs skyld forstå hvor ilden skal rettes. (Det er mot AP, hvis det skulle være noen tvil).

Konrad sa...

Denne saken (og tilsvarende) viser Aps hovedproblem: En cocktail av fagforeningsdealing, kraftsosialisme og nasjonalisme. Det hele blir uvanlig uryddig og prinsippløst, hvor korrupsjonen begynner og forhandlingsøkonomien slutter er svært vanskelig å svare på. Såvidt jeg har forstått er det saker som dette som gjør at Transparency trekker Norge noen stilpoeng.

Dette er et av de få områdene der Høyre er prinsippielle, og det er vel omtrent det eneste partiet som holder sin sti noenlunde ren. Denne unner jeg gjerne Høyre.

Anonym sa...

Hvor er Eva Joly?

IvarE sa...

Eva Joly er en jo god Ap - apparatsjik, så regn ikke med henne. Hun har aldri og vil aldri kritisere noe regjeringen Tufte foretar seg!

Bluengineer sa...

Det er ingen tvil om at dette er en sak som er mildt sagt stygg. Den ble ikke bare stygg nå som Aker Solutions er en søppelbøtte for de andre skakkjørte aker-selskapene, men den var særs stygg da næringsministeren gikk inn og brukte våre penger i denne bedriften uten å sjekke seg serlig etter om det var en god invistering. Jeg blir forbannet over politikere som lefler med fellesskapets penger som om de kom fra himmelen og hadde seilet til helvete om de ikke ble brukt opp.

Skam AP nok en gang

are salomonsen sa...

røkke sine motiver er jo åpenbare, han er kapitalist og søker profitt, det er en grei sak som jeg respekterer. han gjør seg til venns med sosialistene og sier det de vil høre, at han er sosialist og helten hans er gerhardsen. det skal ikke mer til for og bli venn med venstresiden.

motivene til regjeringen er uklare, og hvorfor de gjør alt så klønete i hver eneste sak.

en klar påstand må være at sittende regjering er den mest talentløse som noensinne har satt sine sko i regjeringskontorene. hvordan folk kan stemme på sittende regjerings partier etter dette er meg helt ubegripelig.

da gjenstår det og se de virkelige motivene til regjeringen for og gjøre det de gjør, og om det er noen motiver i det hele tatt, eller om de bare er helt talentløs som jeg påstår.

Skarra sa...

Synes det er ganske interessant å se paralellen til det som nå skjer i England / USA hvor man snakker om behovet for nye reguleringer som skal forhindre at enkeltbedrifter blir "too big to fail".

Dette er jo essensen i regjeringens argumentasjon for å kjøpe seg inn i første omgang. Og akkurat som i USA / England så går mange av innvendingene på at staten ikke har nok kontroll over bedriften de i realiteten eier.

Forøvrig har jeg lite til overs for de som synes det Røkke gjør er legitimt. Greit at han har et sugerør i statskassa, men det er fortsatt umoralsk å benytte seg av det. (Alle har i teorien mulighet til å la være å jobbe og heller gå på trygd, men det er en umoralsk handling så lenge man har arbeidsevne.)

Det Røkke her gjør er den største trygdesvindelen Norge har sett i mine øyne.

are salomonsen sa...

skarra: du frikjenner regjeringen helt. klassisk AP. alt regjeringen og medlemmene på venstresiden gjør er helt ok og blir glemt. når det er kapitalister eller høyresiden er du der med en gang. helt klassisk. klassisk norsk. klassisk nisse.

Milton sa...

Og da er vi i gang. Det hjelper ikke at FrP innrømmer at "vi tok feil". Skytset skal på død og liv rettes mot FRP - selv når man snakker om en Røkke/AP-skandale.

Høyre-folk bør ikke få bæretillatelse til noe våpen, og må ikke få avlegge jaktprøven heller. De lider tilsynelatende av en genetisk mutasjon som gir en uimotståelig sterk trang til å skyte seg selv i foten.

Hvordan skal man få stablet på beina en blå regjering hvis Høyre driver på slik?

Skarra sa...

Are Salomonsen: hadde det vært opp til meg så hadde de fått gå konkurs alle sammen. Finnes ingen grunn til at staten skal eie noe som helst.

Poenget jeg forsøkte å få frem var at bankene som nå reddes i USA / UK (i følge Obama / Brown) er blitt så store at skattebetalerne må inn og ta over. Tilsvarende mente det rødgrønne rufserafset at Aker Kværner var blitt så store at de var nødt til å inn for å ha kontroll, hvis ikke kom Norge til å lide stor i nær/fjern fremtid.

Det jeg ikke ikke skrev var hvordan man så forholder seg til dette i neste omgang. I USA / UK skjønner man at staten ikke bør eie konkurranseutsatte bedrifter. Derfor skal de selges når krisen er over, og man vil innføre reguleringer som forhindrer at bedrifter kan bli så store at staten må inn i første omgang.

Mitt andre poeng var at Røkke også er en lømmel som ikke fortjener det minste respekt fra noen. Han er som en sigøyner som har lært seg hvordan trygdesystemet fungerer.

Jeg respekterer derfor, i motsetning til deg, ikke måten han tjener penger på. Penger skal tjenes ved at du tilbyr varer eller tjenester som andre ønsker å kjøpe av deg. Frivillig kontraktsinngåelse.

De fleste selskapene oljefondet ikke investerer i tjener ærligere penger enn Kjell Inge Røkke.

Mitt forhold til AP kan forhåpentligvis desures ut av det jeg nå har skrevet, uten at jeg trenger å utpensle det nærmere.

Rostov sa...

Dette lukter det sannelig grådig sionisme av, mine herrer!

Anonym sa...

Det var hodeløst at regjeringen ga Røkke nesten 5 mrd kroner da de for et par år siden kjøpte seg inn i Aker Solution. Hvorfor fikk Røkke denne særbehandlingen? At kjøpet i tillegg ble gjort helt uten at Røkkes makt over selskapet ble redusert er nesten for dumt til å være sant.