torsdag, april 09, 2009

Krim og quiz

Jeg trodde det skulle bli en stille og rolig påske. Men så har Aker og staten barka sammen. Og en nyhetsjunkie må følge med. Det er omtrent som å bivåne en tennismatch. Ballene går i stort tempo over nettet. Ballvekslinger omtrent som på Borg og McEnros tid. Like harde.

Men det er en underlig blanding av påskekrim og og påskequiz Aker og statens styremedlem, Berit Kjøll har startet på. Først sender Aker 5 spørsmål til Berit, så svarer hun og sender 4 tilbake. I form av pressemeldinger, slik at hele landet kan være med i skittkastingen, med mindre man befinner seg på en hytte uten avis, radio eller tv. Påsken blir lang, så vi kan sikkert glede oss til flere runder. Problemet er at en av partene jukser. Men hvem? Kjøll skylder på Aker som skylder på Kjøll. Men om Røkke har lurt staten, så har hun kanskje ikke vært dyktig nok?

En person burde forlengt vært på banen og stoppet skittkastingen. Vår statsminister. Men han skyr konflikter helt til de vokser ut av departementene og inn på statsministerens kontor. Det kommer til å skje med denne også. Det tegner seg et mønster.

Blasfemidebatten fikk utvikle seg uten at han grep inn og når han først gjorde det, var det på en usedvanlig pinlig måte. Når Arne Strand skriver at "gårsdagens pressekonferanse ikke var Stoltenbergs beste", så betyr det på vanlig norsk at han dummet seg ut.

Og vi gikk rett fra blasfemi til hijab (eller tøystykke for å dekke håret, som det heter på rødgrøntsk) Om du har glemt den, så kan du se en særdeles kryssklippet og partisk video her.
Mens Jens gikk fra skanse til skanse.

Igjen har prosess blitt et gjengangerord for regjeringen og det måtte press fra media og opposisjon før regjeringen kom på banen. Og nå frykter de ansatte for at regjeringen gir etter for presset.

I Aker-saken har også Jens vært delaktig i å rote det til. På Aker-dagen sto han og hyllet Kjell Inge Røkke som en pioner og gründer. (se video 0,44 sek uti) På dette tidspunktet var Stoltenberg orientert om det som hadde skjedd mellom Aker og Aker Solutions. Men ingen bjeller ringte. Da heller. Tvert i mot står Jens og nikker når Kjell Inge forteller om hvor god denne dealen er for Aker Solutions (og ham selv.) Igjen viser vår statsminister dårlig dømmekraft. Det begynner å bli en vane

Han burde nå ta en telefon til "pioneren" og "gründeren" og sørget for at uenigheten blir luftet alle andre steder enn i full offentlighet. Vi vil tidsnok få vite hvem som har gjort hva. I stedet er han på ferie og lar statsråd Brustad fronte saken. Og hun viser tilsynelatende handlekraft. Men problemet er at når man kombinerer stor handlekraft med inkompetanse, blir resultatet fryktelig.

Uansett hvem som har gjort hva, så har regjeringen utvist amatørskap og naivitet. Og bevist at aktivt eierskap bør vurderes på nytt. Eller er det samrøret med en av sine egne kapitalister som har blendet regjeringen?

Som en liten parallell, så leser jeg biografien om Jens Christian Hauge. Og gjør meg noen refleksjoner. Om ham kan det sies mye, men hadde han vært statens styrerepresentant hadde ikke dette skjedd.

Og ennå er det bare skjærtorsdag.

Jens Stoltenberg hyller Røkke: Kanskje han mente pirat og ikke pionèr? (44 sek ut i opptaket)

7 kommentarer:

Jarle Petterson sa...

Det skal bli spennende å følge sirkuset gjennom påsken. Og du har helt rett:

Stoltenbergs unnfallenhet begynner å bli en skrekkelig lei uvane, som gjør at det er all grunn til å spørre seg om mannens egnethet.

La meg for ordens skyld tilføye at jeg på de fleste andre områder anser ham en usedvanlig dyktig politiker. Som leder derimot, av en regjering attpåtil, har han vist utenomordentlig slette takter.

are salomonsen sa...

det er alltid staten og venstresiden som er pirater. i norge er det kun staten som kan tjene penger og ha monopol. i norge skal staten styre alt. når en tjener penger er man profitør, svindler, pirat og annet. uansett hva staten gjør er det legalt.

vox, du viser stadig at du er sosialist

Knut Johannessen sa...

@Jarle: Jeg er spent på hvor lang tid det tar før han er på banen.

@are: Du er en generaliseringens mester. Om det er sosialisme å stille spørsmål med noen av Røkkes forretningsmetoder, så er jeg sosialist. Men du leser dårlig om du oppfatter at jeg synes alt staten gjør er legalt. Noen ganger får jeg en følelse av å bli kalt sosialist av deg er et kvalitetsstempel.

Anonym sa...

http://www.thefreemanonline.org/columns/economic-fascism/

Milton sa...

Og me fylgja med, me au, sjølv om vi sidde unde palmene og drikke øl.

Hva er vel en skarve milliard kroner eller to i disse tider? Etter de siste månedenes nyheter har minstegrensen for at man hever et øyebryn steget til minst en milliard euro.

God påske Vox!

IvarE sa...

Det er jo (minst) 3-4 muntrasjonselementer her allerede;

1) Ja, Røkke har sannsynligvis opptrådt heller tvilsomt, men det er da også heller tvilsomt at en slik gammel rev ikke skulle ha sørget for å ha ryggen fri rent juridisk. Så staten kommer neppe noen vei og regjeringen sitter igjen med skjegget i postkassa.

2) Åhhh, den deilige, offentlige skittkastingen! :-)
Som så langt jeg kan skjønne startet med at Brustad følte behov for å skylde på andre (i god gammel Ap-ånd), hvorpå Berit Kjøll innså at hun var i ferd med å bli hengt ut til tørk (såpass erfaring fra ledelse av statlige bedrifter har hun) og dermed måtte hun og begynne å skyte vilt, hvoretter Akers ledelse tenkte at "hehhehh.. o salige enfold og hellige inkompetanse, men hvis det er slik de vil spille spillet, så gjerne for oss.. (stooort glis...)"

3) Vissheten om at uansett hva Brustad gjør nå, så går det galt. Endres ikke salget så får hun skylden for å ha kastet/gitt bort milliarder. Tvinger hun igjennom en omgjøring så er det statlig maktmisbruk og ringeakt for lover og regler. Og hvis en gransking viser at intet galt allikevel har skjedd, så blir hun mistenkt for å styre en dekk-operasjon.

4) Stoltenbergs vegringer er alltid en ubeskrivelig fornøyelse, ja! ;-)

5) Snekker Andersen, som er den virkelige skurken her, idet han helt på egenhånd foretok den opprinnelige idiot-transaksjonen som nå for annen gang medfører en flom av penger fra skattebetalerene til Røkkes lommebok helt uten motytelser, han slipper kanskje unna. Enkelte snakker allerede om en mulig riksrettssak mot Brustad, men det er da vitterlig Andersen som først og fremst burde stilles til ansvar! Før eller siden blir han vel forhåpentlig revet med!

Fylj med, fylj med!

:DD

Knut Johannessen sa...

Milton: Kombinasjonen øl og palmer høres fristende ut. Vi har riktignok sol, men hagen er full av snø og palmene trives dårlig. God påske til deg også.