onsdag, april 29, 2009

Til minne om David Lewis

Hvem er David Lewis? Det er kanskje din første reaksjon. David Lewis var en amerikansk rekrutt som døde av svineinfluensa, 6. februar 1976. Hans død skulle komme til å få større konsekvenser enn noen hadde trodd.

To uker etter hans død, gikk helsemyndighetene ut og offentliggjorde at Lewis hadde dødd av noe som ble kalt "svineinfluensa". Bare navnet var nok til å skape panikk i befolkningen. Myndigheten holdt tett med at 500 andre soldater også hadde fått i seg viruset. Uten å bli syke.

Bare Lewis døde av svineinfluensaen i 1976. Men hundrevis av amerikanere ble drept eller alvorlig syke av vaksinasjonen som fulgte etterpå.

President Gerald Ford ble av kritikere beskyldt for å iverksette vaksinasjonsprogrammet i sin iver etter å bli valgt til president og etter et sterkt press fra medisinprodusenter. Det ble igangsatt et vaksinasjonsprogram som skulle omfatte alle 220 millioner amerikanere.

12. august 1976 bevilget kongressen pengene for å få gjort jobben. 33 år gamle Dr. W. Delano Meriwether fikk jobben. Innen utgangen av 1976 skulle den være gjennomført og alle vaksinert.

1. oktober var serumet klart og tusenvis av leger og sykepleiere sto klare til å gi "skuddet".

Bare få dager senere meldte de første bivirkningene seg, men man presset på for videre vaksinasjon. Men 16. deseember var det det slutt. Da hadde rapportene om bivirkninger vokst til et nivå der myndighetene ikke lenger kunne ingnorere det.

Du kan lese hele historien her: 1976: Fear of a great plague

Denne fiaskoen er ikke helt glemt i USA ennå. I Norge er den knapt kjent. Og i alle fall ikke av journalister som helt tabloide i sine hoder, slår opp worst case scenarioet: 1, 5 mill nordmenn syke - 13 000 døde. Tabloid-viruset er noen ganger farligere enn andre virus.

I mellomtiden hamstrer Ola og Kari, munnbind og Tamiflu. Etter at mediene har spredd død og fordervelse over alt. Godt assistert av legene. Hva er det som går av oss.

Og i utbruddets arnested, Mexico, vet man knapt noe som helst.

Relatert post: Tabloid-pandemi er noe svineri

1 kommentar:

marisve sa...

jeg tror jeg leste noe om det på dagbladet, hvor de påstod at ca 200 soldater ble syke av det eller noe slikt.

jeg skjønner jo godt at folk blir redd, jeg blir jo litt bekymra selv. men helt ærlig, hvor mange er det som egentlig kommer til å dø av det? jeg tviler på at et normalt friskt mennesker vil dø av det med det første. nei, det verste som kan skje dem er nok en lungebetennelse som resultat av svineinfluensaen.