torsdag, juni 15, 2006

Dum og kunnskapsløs, bare ikke i Dagbladet

Dagbladet inviterer til debatt, men liker ikke debattantene. Så blir Dagbladet engstelig for debattens fremtid på nettet? Unnskyld meg, Esten O. Sæther, hva prøver du på?

I en lengre artikkel i Dagbladet tar Esten O. Sæther opp at

"HVER GANG VI i nettavisene skriver artikler som på en eller annen måte dreier seg om innvandring, kulturforskjeller eller islam, og deretter åpner for debatt, oversvømmes debattene av rasistiske innlegg.

Med rasistiske mener vi innlegg som oppfordrer til vold, hetser enkeltgrupper og er i strid med norsk lov."

Fortsatt har Dagbladet et redaktøransvar og kan luke ut de verste utvekstene. Men Dagbladet må ta til seg virkeligheten. Gå ut på gater og streder og snakk med folk, så blir du kanskje ikke så overrasket, Sæther. Jeg tror dessverre at befolkningen er i ferd med å helle mot mer rasistiske holdninger. Men hvorfor legge lokk på det? Det er når trollet må ut i solen at det sprekker. Det er enda mer ødeleggende for debatten at man later som om ikke rasisme finnes og forsøker å tie det i hjel.

"Gjennomgående for den typen innlegg som kom etter saken, er at de mangler dokumentasjon, er uten referanser til personlig erfaring, og er preget av svært enkel, og muslimfiendtlig, argumentasjon.

- VI SER JO at ekstreme standpunkter setter en tone som gjør at ettertenksomme folk nødig vil være med i samtalen. Ofte blir debatten preget av kunnskapsløshet. Slike debatter har tidligere vært redigert i papiravisene. Det er ingen menneskerett å bli hørt til en hver tid. Det krever et visst minimum av sosial intelligens å få lov til å delta i en offentlig samtale, sier redaktør i Dagbladet.no"

Det er vel ikke nødvendig å vise sin forakt for meningsmotstandere på denne måten. La de evt. få vise sin mangel på kunnskap. La de få vise sine fordommer i fri dressur. Om de ikke har kunnskap på nivå med en Dagblajournalist, må de få lov til å ytre seg for det.

Det er ikke mulig å sette et minimumsnivå for å bli debattdeltager på samme måte som vi ikke setter minimumskrav til journalistene i Dagbladet. Gudene skal vite at det har vært fristende noen ganger. Dette er en del av demokratiet på godt og vondt. Vi skal ikke gjemme vekk de meningene vi ikke liker, eller som ikke passer inn i salongradikale Dagbladet.

Uansett er ikke Dagbladets problem det samme som nettdebattenes død. Dagbladet er ikke nettet om ikke Sæther har oppdaget det nå. Det finnes bl. a. alternativ i bloggsfæren. I tillegg går den samme debatten rundt lunchbord og ellers i samfunnet. Å stoppe debatten fordi man ikke liker meningene eller fordi debattantene ikke holder Dagbladnivå, er som å sette lokk på trykk-kokeren og stenge sikkerhetsventilen. Det blir jævlig mye søl når lokket sprenges.

2 kommentarer:

palodegard sa...

Gode poenger. Det er farlig å gjemme bort islamfrykten og rasehatet. La dem bli hørt. Vi må tørre å stole på at rasjonaliteten har styrke og ikke lar seg oversvømme.

Anonym sa...

Godt innlegg. Jeg har selv touchet innom temaet ved mine 4 poster om Vigrid.

Nå i dag har jeg fått svar fra et Vigridmedlem.

I tillegg mener jo jeg da at islam, som nevnes av Palode her, er en religion som på mange måter er mer human en kristendommen. Også dette er et tema jeg tidligere har tatt opp i min blogg.

God blogg du har her. Skal fortsette å lese denne.