mandag, juni 12, 2006

Hold på lommeboka

Asbjørn Eikeland er en doldis for folk flest. Ikke i Arbeiderpartiet eller blant Norges rikeste og mektigste menn. Der er han kjendis. Men han er en mann som liker seg i kulissene, og han er en mann med makt. Nå skriver han næringspolitisk dokument for flere av APs lokallag. Det er et underlig dobbeltspill vi er vitne til.

Asbjørn Eikeland har vært statssekretær UD (handelssaker 1988-89) og har i de senere år vært Per Morten Vigtels høyre hånd i Norsk Investorforum, Forum for Innovasjon, Forum for Reiseliv og Biomarint Forum. Disse fora har landets økonomiske elite som medlemmer, men medlemslisten er hemmelig. Innsyn vil man ikke ha.

Lobbyistene har makt
Vigtel er landets ukronte lobbykonge. Han vet alt om hvordan man skal få staten til å bli med på å gjøre rike nordmenn enda rikere. Staten tar risiko, andre skummer fløten. IT-Fornebu er et glimrende eksempel på samrøret. Her klarte Vigtel på vegne av bl. a. Fred Olsen å få Staten med på moroa. Ved å få Kjell Opseth og Øystein Hedstrøm med på laget, lå veien åpen rett inn i Statens pengebinge. Nå ble ikke IT-Fornebu den gullgruven man trodde på og Norsk Investorforum har også mistet kraft, men ikke Vigtel.

Det er i disse omgivelser som Vigtels høyre hånd, Eikeland henter inspirasjon til å skrive næringspolitiske dokumenter for AP. At da forslagene går ut på å opprette statlige fond i milliardklassen som skal investere i privat næringsliv bør ikke overraske. Hvordan styringen skal foregå, vet vi ikke noe om enda.

Varselklokkene ringer
Hos meg ringer alle varselklokker når noen skal ha staten med på spleiselag og som investor. Da bør man ta et godt tak i lommeboka. I de aller fleste tilfeller skal da Staten ta mest risiko og gjerne i prosjekter som privat næringsliv ikke vil røre. Hvis prosjektene hadde vært sunne, ville nok ikke de private investorene vært så villige til å dele.

Vi mangler ikke kapital, men gode prosjekt
Problemet i Norge er ikke kapital. Landet flyter over av rede penger. Problemet er gode prosjekter. Jeg synes vår sentralbanksjef sa dette ganske klart og tydelig i årstalen sin:
"Vi har nå bak oss 15-20 år med ganske god makroøkonomisk styring. Det gir et godt utgangspunkt for vekst i norsk økonomi. Banksystemet og verdipapirmarkedene er fullgodt utviklet. Det er stort sett bare ulønnsomme prosjekter som mangler finansiering og kapital." (min utheving)

Rolleblanding og næringspolitikk med påholden penn blir ikke nødvendigvis god næringspolitikk. Heller ikke å finansiere ulønnsomme prosjekter.

Ingen kommentarer: