onsdag, juni 28, 2006

En moral for norsk eierskap i utlandet, en annen for utenlandske eiere i Norge

Orkla Media skal selges til engelske Mecom Ltd. Det skrikes høyt fra alle kanter . Om hvor fælt Orkla Media kommer til å få det under den nye eieren Mecom Ltd. De er kun kortsiktige investorer som skal slakte bedriften og tjene grovt på et stykkevis-og-delt salg av selskapet. Ja vel? Mulig det.

Men glemmer man da ikke noe vesentlige poeng? Som at Orkla Media har større omsetning utenfor Norge. Som Orkla Media selv har vært en agressiv oppkjøper av utenlandske selskaper. Jeg hørte ikke mange protestrop da.

Orkla Media - størst utenlands
I 2005 var omsetningen i Orkla Media vel 8 milliarder. Av dette var vel 5 milliarder omsetning i Danmark (3,8 mrd) og Polen (1,2 mrd) I Norge hadde man en omsetning på 3,1 mrd. (inkl. Hjemmet Mortensen som eies 50% av Orkla Media). Jeg går ut fra at dette også har hatt betydning for styret.

Nei takk til utenlandske eiere i Norge, ja takk til norske eiere i utlandet
Orkla Media i dag er altså mer eller mindre resultatet av agressive oppkjøp utenlands. Man har altså brukt samme metode som Mecom bruker i Norge. Da Orkla kjøpte Berlingske var det stortromme og champagne, når noen kjøper i Norge, er helvete løs. Det er noe "være seg selv nok" over dette og en dobbeltmoral som ikke kler oss. Vi har samme parallell i Schibsted som er en stor tung aktør i utenlandske medier og eier blant annet Sveriges største avis Aftonbladet.

Ikke attraktivt nok for norske investorer
Selvsagt er det trist at ingen norske investors synes Orkla Media var attraktiv nok til at lommeboka ble åpnet tilstrekkelig, men det er like lite verdens undergang som når Berlingske Officin ble kjøpt av Orkla. Dette var danskenes "Aftenposten" og et nasjonalsymbol i dansk avisverden.

Det er sannsynligvis den europeiske spredningen av mediebedrifter som har gjort Orkla Media attraktiv nok til at Mecom betaler 7-8 mrd (denne sides anslag) for selskapet. Det er nok ikke utsiktene til å få hånd om Lierposten eller Åndalsnes avis som har veid tyngst.

3 kommentarer:

Jarle Petterson sa...

Ja, er det ikke fælt? Det ender vel med side tre-piker i Stikka, tenker jeg.

Arild sa...

Ja, du sier noe. Det er jo spesielt fælt når det er dem selv det går ut over. Alle journalistene som går en utrygg fremtid i møte, tenk det! Det er har jo ikke skjedd, eller? hvor mange bedrifter har opplevd det samme?

Knut Johannessen sa...

Jarle: Det blir vel noen søte, tekkelige Bærumspiger, det da. Selv kongelige blir jo ikke omtalt i Stikka uten hjemstedsadresse i Asker eller Bærum.