søndag, juni 25, 2006

Som man roper i skogen

92% av det norske folk vil ha mer aktiv statlig styring. Selv langt inn i Høyres og FrPs rekker støtter man dette i følge en meningsmåling gjennomført av Opinion. Det burde kanskje få noen varselklokker til å ringe. Hva har man spurt om?

Her er spørsmålene, sitert fra Dagsavisen:

"Målingen er gjort av Opinion for LO 31. mai-2. juni.

Et representativt, landsomfattende utvalg på 1.000 personer har svart.

Spørsmål 1: «Staten er viktig aksjonær i mange store norske selskaper. Hvor enig eller uenig er du i at de i sterkere grad bør bruke dette eierskapet til å ivareta norske arbeidsplasser?» 46 prosent er helt enig, 37 prosent er delvis enig.

Spørsmål 2: «Og hvor enig eller uenig er du i at staten bør bruke eierskapet til å ivareta viktige samfunnsinteresser?» 59 prosent er helt enig, 33 prosent delvis enig."


Er det noen som er overrasket. Det er ikke gitt noen premisser for hvordan Staten skal utøve sitt eierskap. De fleste spurte er sannsynligvis også uten informasjon/kunnskap om hvordan utviklingen i de statlige eide selskapeneer. Derfor synes jeg ikke undersøkelsen har særlig stor verdi.

Hvis vi hadde formulert følgende spørsmål:

"Synes du norske politikere har kunnskap nok til sørge for at statlige bedrifter skal ivareta større samfunnsansvar?"

alternativt

"I 2005 oppnådde Staten en avkastning på 54% på sine aksjer i børsnoterte selskaper. Samtidig mottok vi 18 milliarder i utbytte fra de samme selskapene. Synes du dette er en tilfredstillende måte å utøve statens eierskap på. ", så hadde vi nok også fått en relativt høy andel ja-svar. Kilde: Statens Eierberetning

Eller hva om vi spurte:
"Synes du Staten bør senke det totale skatte og avgiftsnivået i Norge?"

Det er ikke vanskelig å få de svarene man ønsker.

Jeg kunne også svart ja på det omtalte LO-spørsmålet, men da under forutsetning at eierskapet som utføres besto i å la bedriftene følge normale markedsliberalistiske prinsipper og at Staten utnytter utbytte/evt. salgsgevinster til å ivareta det samfunnsmessige ansvaret.

Staten har i mange sammenhenger bevist at de ikke er i stand til å drive bedrifter effektivt og lønnsomt. Kongsberg Våpenfabrikk, Jernverket, Raufoss etc. er eksempler på det. En rapport utarbeidet av FAFO vedr. statlig eierskap er anbefalt lesning.

Meningsmålinen synes å være et tynt grunnlag for en så bastant konklusjon som et samstemmig mediekorps har trukket.

2 kommentarer:

VamPus sa...

Jammen hadde man spurt DISSE spørsmålene ville jo ikke LO fått de svarene de ville ha. Og DET går jo ikke. Så heter det seg vel også at det finnes tre typer løgn, forbannet løgn og statistikk. Dette er vel et av bevisene på det...

Knut Johannessen sa...

Du har selvsagt rett, man hadde fått feil svar i henhold til LO-fasiten. Ikke rart legen er misfornøyd med blodtrykket!