onsdag, september 19, 2007

Bondeleder: La oss kutte i subsidiene

Noen ganger tror du bare ikke det du leser. Men dette er faktisk sant. Utsagnet kommer selvsagt ikke fra en norsk bondeleder. Det kommer fra formannen i Dansk Landbrug, Peter Gæmelke. I den danske nettavisen 180Grader kan man lese:

"Jo højere markedsprisen er på vores varer, jo vanskeligere er det at forklare og forsvare landbrugsstøtten. Vores vurdering er, at vi permanent vil få et lidt højere prisniveau. Derfor er behovet for de store støtteordninger ikke så udtalt, som det tidligere har været," siger Gæmelke.


Nå er jeg selvsagt klar over at forutsetningen for å drive landbruk i Danmark er forskjellig fra Norge. I tillegg har EU løsrevet subsidier fra produksjon og priser. Danske bønder mottar årlig 7,5 milliarder kroner i EU-tilskudd.

Uansett er dette et utspill som overrasker og som nok ville vært helt utenkelig å høre i Norge. What so ever.

"Vi er nødt til at se i øjnene, at den direkte landbrugsstøtte skal drosles ned. Vi er mange landmænd, der efterhånder er trætte af at høre på, at vi er afhængige af tilskud. De høje markedspriser er en god anledning til at indgå en langsigtet aftale om gradvis aftrapning af støtten. En del af pengene kan eventuelt overføres til forskning, uddannelse, miljø og natur," siger Peter Gæmelke.

Kan det bli bedre?

4 kommentarer:

Anonym sa...

Og hvor stor del av norsk landbruksstøtte er produksjonsstøtte da? Det er vel en grunn til at subsidier utgjør mer en halvparten av omsettinga for enkelte kornbønder, og mindre enn 2 % av omsettinga for lite arealkrevende grønnsaksproduksjon?

Anonym sa...

Dernest:

Om det hadde vært slik at landbruksstøtta for det meste var knyttet til pris og produksjon, så budre det bare vært et sterkere argument (fra din side) for å benytte anledningen til å justere landbruksstøtta når verdensmarkedsprisene blir høyere.

Knut Johannessen sa...

Taxi-sjåføren: Jeg tror du har misforstått intensjonen med bloggposten. Den var kun et lite lite hjertesukk over et usedvanlig utspill fra den danske landbruksledelsen.

Forskjellen mellom norsk og dansk landbruk og landbruksstøtte er for stor til å drive direkte sammenligning.

Når det er sagt så består pris og produksjonstilskuddet av ca. 5 milliader av totalt 12 i den siste jordbruksavtalen.

Det kommer nok en post snart som tar for seg det norske landbruket.

Programsekretariatet sa...

interessante refleksjoner fra dansken.